1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tuncer Bakırhan’a 114 yıl Ceza İsteniyor
İnternet 30 YAŞINDA

İnternet 30 YAŞINDA

1 Ocak 1983 tarihi İnternet'in başlagıcı olarak kabul ediliyor.

A+A-

Transmission Control Protocol and Internet Protocol yani TCP/IP'nin kullanılmaya başlandığı 1 Ocak 1983 tarihi İnternet'in başlagıcı olarak kabul ediliyor.

Bundan 30 yıl önce, Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET), Network Control Protocol'den TCP/IP olarak bilinen, Transmission Control Protocol and Internet Protocol geçerek bildiğimiz anlamda internetin temellerini 1 Ocak'ta attı.

Tabii ki, bilgisayarlar arasındaki "ağ iletişimi" 1960'lardan itibaren kullanılıyordu. Geçiş, ARPANET'in Network Control Protocol'ün sınırlarını zorlamasıyla başladı.

Geçişin yaşandığı 1983'te bilgisayar ağında bin tane bilgisayar bağlıydı ve bu sayı sürekli büyüyordu. ARPANET'in karmaşık ve sürekli büyüyen ağı kontrol edebileceği yeni bir protokole ihtiyacı vardı.

Vint Cerf ve Robert Kahn yaklaşık on yıl boyunca bu sorunu üzerinde çalıştı. On yılın sonunda, 1 Ocak 1983'te TCP/IP doğdu. TCP/IP'nin kullanıma geçmesinden dokuz yıl sonra Tim Berners-Lee TCP/IP'yi kullanarak hipermetin (hypertext -HTTP) belgeleri birbiriyle ilişkilendirdi. Lee buna World Wide Web diyordu yani 'www'.

Internet'in gelişiminde onlarca dönüm noktası oldu. Ancak TCP/IP'ye geçiş bildiğimiz anlamda internetin başlangıcı oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.