1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. İnsanlık Yıkılmasın! Karikatür SERGİSİ
İnsanlık Yıkılmasın! Karikatür SERGİSİ

İnsanlık Yıkılmasın! Karikatür SERGİSİ

Ucube denerek aşağılanan, üstelik yıkılmak istenen heykeli ve sanatın onurunu korumak için bir grup karikatürist bir dayanışma sergisi açtı.

A+A-

Ucube denerek aşağılanan, üstelik yıkılmak istenen heykeli ve sanatın onurunu korumak için bir grup karikatürist bir dayanışma sergisi açtı.

Yer: ODTÜ Kütüphanesi Sergi Salonu ANKARA.Sergi 14-20 Şubat arasında açık kalacak.

Etkinliğin tanıtım yazısını sizlere aynen aktarıyoruz:

Atar böylece şaşkınlık dolu gözlerime
Kirli giysiler,
açılmış yaraları sonra,
Korkunç Yıkım’ın kanlı takımını yıllarca!

Charles Baudelaire, Yıkım
çev.A. Rıza Ergüven

Ocak Ayının ilk haftasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars ziyareti sonrasında bu kentte bulunan İnsanlık Anıtı ile ilgili ‘ucube’ açıklaması yapması kabul edilebilir değil. Tarihi Kars Kalesine bakan Sukapı Mahallesinde Mehmet Aksoy tarafından 2006 yılında yapılmaya başlanan İnsanlık Anıtı estetik değerleri ve anlamı hiçe sayılarak haftalardır aşağılanmakta.

Başbakanın açıklamasına karşı tepkiler olduğu gibi İnsanlık Anıtı’nın çirkin taş bloklar olduğu, yıkılması gerektiği de sıklıkla ifade edildi. Yazılı ve görsel basında tartışmalar süre dursun, heykel için gerekli yıkım kararı Kars Belediye Meclisi tarafından çıkarıldı. Bugün Mehmet Aksoy hukuki mücadelesini sürdürüyor. Aksoy, Kars Belediye Meclisi tarafından alınan yıkım kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Erzurum İdare Mahkemesine dava açtı.

Biz Çizgili Muhabbet Karikatür Grubu olarak herşeyden önce Mehmet Aksoy’un emeğinin ve yasal mücadelesinin takipçisi ve savunucusuyuz. Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sanat eserini ‘ucube’ olarak tanımlamasını kaygı uyandırıcı buluyoruz. Heykelin yapılmaya başlandığı tarihten bugüne dek aldığı tehditleri, heykelin amacını zedelemeye çalışan tutum ve tavırları kınıyoruz. Biliyoruz ki İnsanlık Anıtı, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarından önce MHP Kars İl Başkanı Oktay Aktaş’ın rencide edici sözleriyle de zarar görmüştü.

Sanata ve sanataçıya karşı alınan tutum bugün bizler için oldukça can sıkıcı. Sanatsal üretimlerimizin varlığı önünde büyük bir tehlike oluşturan bu düşünce yapısı ve tavıra karşı çizgilerimizle, renklerimizle yanıt verelim istedik.

Yıkım kararını kabul etmiyoruz.

İnsanlık Yıkılmasın!

Sergi Katılımcısı Karikatüristler:

Aslı Yücel
Atilla Atala
Beti Gül Umuroğlu
Coşkun Göle
Çiğdem Demir
Elgin Akpınar
Emre Yılmaz
Firuz Kutal
Günberk Gülderen
Hayati Boyacıoğlu
Hülya Erşahin
Levent Elpen
Mete Arif Tokmak
Muharrem Akten

Karar veriş aşamasından hazırlığına kadar herşeyin bir haftada tamamlandığı karikatür sergisinin önemli bir özelliği var: Çizgili Muhabbet Grubu çizerleri, Oslo'dan İstanbul ve Ankara'ya kadar sadece karikatür değil, aynı zamanda ortaklaşa bir kısa çizgi filme de imza attı. 18 saniyelik sergi için jenerik animasyonun videosu, "hareketli karikatür" gibi...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.