1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Çevre ve Şehircilik Bakanı KARS'TA
İnsalık Anıtını Parça Parça YIKIYORLAR

İnsalık Anıtı'nı Parça Parça YIKIYORLAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ocak günü yaptığı Kars mitingte 'Ucube' diyerek kaldırılmasını istediği İnsanlık Anıtı'nın yıkımında sona yaklaşılıyor.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ocak günü yaptığı Kars mitingte 'Ucube' diyerek kaldırılmasını istediği İnsanlık Anıtı'nın yıkımında sona yaklaşılıyor.

Yaklaşık bir aylık çalışma döneminde birbirine yüzleri dönük iki insan heykelinden 13 parça koparıldı. Geriye kalan 5 parçanın da en geç iki hafta içinde kesilmesi planlanıyor.

Kent merkezini kuşbakışı gören ve Kars Kalesi'nin hemen karşısındaki Üçler Tepesi Mevkii'ne, dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından 2006 yılında heykeltıraş Mehmet Aksoy'a 24. 5 metre yükseklikteki İnsanlık Anıtı yaptırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ocak günü miting için geldiği Kars'ta anıtı görünce beğenmediğini açıkça dile getirdi ve mitingteki konuşmasında da bunu "Ucube" diye nitelendirip kaldırılmasını istedi.

Bunun ardından yıkım çalışmaları, karşılıklı açılan davalarla başta yaşanan hukuki sürecin ardından başlatıldı. Yapımı çevre düzenlemesiyle birlikte tam olarak tamamlanmayan yaklaşık 400 ton ağırlığındaki İnsanlık Anıtı'nın kaldırma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 26 Nisan günü kesilmeye başlanan anıtdan bugüne kadar 13 parça çıkarıldı. Anıtın kaldırılması için açılan ihaleyi 272 bin liraya alan Avşin İnşaat firmasının yetklisi Ertuğrul Yaman, 18 parça halinde kaldırmayı planladıkları anıttaki çalışmaları 10 gün içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Ertuğrul Yaman, "Şimdiye kadar olumsuz hava şartları nedeniyle istediğimiz ölçüde kesim yapamadık. Bugüne kadar 13 parça indirdik. Aynı hızla çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.

Öte yandan İnsanlık Anıtı'nın altındaki Kültür varlığı olarak tescillenen Timur Paşa Tabyası ise çevredeki çobanlar tarafından hala hayvan barınağı olarak kullanılmaya devam ediyor.

İNSANLIK ANITI'NDA NEREDEN NEREYE GELİNDİ?

Kars Kalesi karşısında barışı sembolize etmek için yapımı 5 yıl süren ve çok tartışılan İnsanlık Anıtının öyküsü şöyle:

7 Kasım 2005: Kars Belediye Meclisi, Kent Konseyinin verdiği karar doğrultusunda savaşların olmaması için Sukapı Mahallesindeki 790 sayılı ada üzerine İnsanlık Anıtı ve parkı yaptırılmasını oy birliğiyle kararlaştırdı.

2006: Heykeltraş Mehmet Aksoy ile Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu (AKP) arasında ki sözleşmenin imzalanmasının ardından Heykeltraş Mehmet Aksoy anıtı yapmaya başladı.

23 Aralık 2006: Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Erzurum Bölge Kurulu Prof. Dr. Hamza Gündoğdu başkanlığında toplanarak Sukapı Mahallesinde anıt yapılmasının uygun olduğuna karar verdi.

8 Ocak 2011: Kars'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mitingde yaptığı konuşmada 'İnsanlık Anıtı'nı 'ucube' olarak nitelendirdi ve belediye başkanının konuyla ilgili olarak görevini yerine getirmesini istedi.

1 Şubat 2011: Kars Belediye Meclisi, Belediye Başkanı AK Parti'li Nevzat Bozkuş'un yönetiminde toplanarak 'İnsanlık Anıtı'nın ortadan kaldırılması ve mevcut yerin tarihi dokusuna uygun olarak çevre düzenlenmesi yapılmasını 22 'evet', 4 'hayır' oyu ile kararlaştırdı.

7 Şubat 2011: Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un vekili olarak Avukat Turgut Kazan, Erzurum Birinci İdare Mahkemesi'ne başvurarak ivedilikle yürütmeyi durdurma kararı verilmesi talebinde bulundu.

7 Mart 2011: Kars Belediyesi İnsanlık Anıtını ortadan kaldırmak için ihale yapıldı.

7 Mart 2011: Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un vekili Aslı Kazan, Kars Belediye Meclisi'nin aldığı karara karşı Erzurum Birinci İdare Mahkemesi'nde açtıkları davada 'yürütmeyi durdurma' kararı verdiğini açıkladı.

11 Mart 2011: Kars Belediyesi, Erzurum Birinci İdare Mahkemesi'nin verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararına Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etti.

16 Mart 2011: Kars Belediyesi'nin itirazını kabul eden Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

16 Nisan 2011: İnsanlık Anıtı'nın kaldırılması için 272 bin liraya ihaleyi alan Avşin İnşaat, Kars'a gelerek iskele kurmaya başladı.

23 Nisan 2011: İstanbul'dan uçakla Kars'a gelen sanatçı Edip Akbayram, Tarık Akan, Suavi, Rutkay Aziz, Onur Akın, Menderes Samancılar ile Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Avukat Turgut Kazan, Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu anıtın yıkılmasını protesto etti.

26 Nisan 2011: İnsanlık Anıtı'nda yer alan iki iki heykelden birinin baş kısmı saat 10. 12'de 'Allahuekber' denilerek kesildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.