1. HABERLER

  2. İnşaat Mühendisleri Odası'ndan DEPREM Konferansı
İnşaat Mühendisleri Odası'ndan DEPREM Konferansı

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan DEPREM Konferansı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kars İl Temsilciliği katkılarıyla 'Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Yığma-Betonarme Yapıların Güçlendirilmesi' konulu konferans düzenlendi.

A+A-
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kars İl Temsilciliği katkılarıyla 'Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Yığma-Betonarme Yapıların Güçlendirilmesi' konulu konferans düzenlendi.
Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası İnşaat Mühendisleri Kars İl Temsilciliği katkılarıyla düzenlenen konferansta konuşan Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Altın, Türkiye’nin birinci derece deprem kuşağında olduğunu söyleyerek, ciddi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salon’daki konferansa katılımın aç olması Prof. Dr. Sinan Altın’ı üzdü. Altın, katılımın az olması nedeniyle konferansına ara vererek ileri bir tarihte daha iyi bir organizasyon olması halinde yeniden Kars’a gelebileceğini belirtti.
Prof. Dr. Sinan Altın, “Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Yığma-Betonarme Yapıların Güçlendirilmesi” konulu konferansında Türkiye’de tüm dikkatlerin depreme yöneltilmesi gerektiğini vurguladı.
RANT POLİTİKALARIYLA ÜLKEMİZİ BİR DEPREM VE AFET ÜLKESİ HALİNE GETİRDİ
Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sinan Altın, “Bilime, mühendisliğe ve akla aykırı uygulamalar rant politikalarıyla birleşince ülkemizi bir deprem ve afet ülkesi haline getirdi. Bilinçsiz yer seçimleri, mühendislik verilerinden yoksun imar planları, düşük düzeyli ya da mühendislik hizmeti görmeden yapılan yapı üretimi, kaçak yapılaşma, denetimsizlik ve plansız kentleşme sonucunda hemen her depremde ülkemizde insani, sosyal ve ekonomik yıkımlara dönüşmekte.” dedi.
BİZLER BU COĞRAFYA DA, BU FAYLAR ÜZERİNDE YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ HEM DE HER AN DEPREM OLMA OLASILIĞINI BİLEREK
Altın, deprem riski altındaki bir çok ülkenin bu tür felaketleri yaşadığını ama gelişmiş ülkelerin bu felaketlerden ders alarak sonraki yaşamlarında toplumlarında bir çok şeyin kökten değişmesini sağladığını da hatırlattı. Aydın, “Ancak ülkemiz bu konuda farklı refleks gösterdi. Cumhuriyet döneminden bugüne kadar ülkemizde de yıkıcı birçok büyük deprem yaşandı ve çok büyük kayıplar verdik. Bütün bunlardan gereken derslerin alınmadığı düşüncesindeyim. Toplumumuz bilimin önderliğini maalesef tam olarak benimsemedi. Buna bağlı olarak da toplumumuz afete duyarlı bir toplum maalesef olamadı. Bizler bu coğrafya da, bu faylar üzerinde yaşamaya devam edeceğiz hem de her an deprem olma olasılığını bilerek. Yaşadığımız acılardan ders alarak geleceğimize, topluma, deprem zararlarını en aza indirmek zorundayız. Biz buradaki çalışmamızda İnşaat Mühendisleri Odası olarak, inşaat mühendisliği bakış açısından deprem zararlarının azaltılmasıyla ilgili çabalarımızı dile getirdik. Aslında Türkiye için son derece önemli olan betonarme ve yığma binaların güçlendirilmesi, ya da az hasarlı olanların onarılmasıyla ilgili çeşitli teknikleri birlikte tartıştık.” diye konuştu.
ÜLKEMİZDEKİ BİNALARIN ÖNEMLİ BİR KISMI DEPREM GÜVENLİĞİNE SAHİP DEĞİL
Türkiye’deki binaların yapım tekniği ne olursa olsun önemli bir kısmının yeterli deprem güvenliğine sahip olamadığının yaşanmış depremlerde görüldüğünü de belirten Aydın, “Hatta bazı binalar ise deprem yaşamamasına rağmen kendi düşey ağırlıklarını dahi taşıyamadığını görüyoruz. Devletin verdiği rakamlar açısından bakacak olursak bunların çok hızlı şekilde rehabilite edilmesi gelecekte olacak depremlerde benzer kayıpların önlemesi bakımından büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.