1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ziraat Odasından Üreticiye "Emanet Fındık" Uyarısı
İnkar Politikalarına Son VERMELİYİZ

İnkar Politikalarına Son VERMELİYİZ

24 Nisan 1915'te göçe zorlanan, kaybedilen ve katledilen Ermeniler, Taksim'de mumlar ve karanfillerle anıldı.

A+A-

24 Nisan 1915'te göçe zorlanan, kaybedilen ve katledilen Ermeniler, Taksim'de mumlar ve karanfillerle anıldı. Tanbay, "devletin bu suçu inkâra dayalı resmi politikası sürdükçe o tarihten beri bu ülke insanlarının yüreğinde gizli gizli kanayan yara derinleşiyor; aklımızı, vicdanımızı, hak-adalet duygumuzu daha fazla felç ediyor" dedi.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe girişimi, 24 Nisan 1915 Ermeni Kıyımı'nda kaybedilenler anısına bugün eş zamanlı olarak İstanbul, Ankara, Bodrum ve Diyarbakır'da anma törenleri düzenledi.

İstanbul Taksim Meydanı'nda saat 17.00'da gerçekleştirilen törene katılan 500'e yakın kişi, "Bu Acı Hepimizin" afişi önünde oturarak, mumlar ve karanfillerle 1915'te göçe zorlanan ve kaybedilen Ermenileri andı.

"1915'in inkarına son verilmeli"

Zeynep Tanbay'ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"24 Nisan 1915, asırlardır bu ülkenin diğer halkları ile birlikte yan yana yaşamakta olan Ermeni halkının; kadın, çocuk, ihtiyar, hasta ayırt edilmeksizin, sırf Ermeni oldukları için; yurdundan, evinden, tarlasından, işyerinden, mesleğinden devlet zoruyla koparılıp yüz binlercesinin öldüğü, öldürüldüğü, sürüldüğü ve her türlü zulme maruz kaldığı felaketin başladığı gündür.

"O tarihten bu yana devlet ve hükümetler, bu korkunç olayın üstünü örtmeye, olmadı hafifsetmeye, dahası -isyan gibi nedenlerle- meşru göstermeye çalıştı. Oysa hiçbir gerekçenin haklı gösteremeyeceği bu ölümcül sürgün açıkça insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.

"Ancak bilinmelidir ki; devletin bu suçu inkâra dayalı resmi politikası sürdükçe o tarihten beri bu ülke insanlarının yüreğinde gizli gizli kanayan yara derinleşmekte; aklımızı, vicdanımızı, hak-adalet duygumuzu daha fazla felç etmektedir.

"Ama artık buna bir son vermeliyiz. O nedenle, bu ülkenin alnı ve vicdanı ak insanlar ülkesi olmasını yürekten isteyen herkesi çok gecikmiş bir insanlık görevine davet ediyoruz. 24 Nisan'ın işaret ettiği o ağır suçun, insanlığın asli değerleri temelinde birleşen hepimizin ortak acısı olduğunu ilan etmeye çağırıyoruz."

Anılan Ermenilerin isimleri okundu

Basın açıklamasının ardından, katılımcılar sırayla ayağa kalkarak 24 Nisan'da ölen ve kaybolan Ermenilerden bazılarının adını okudu. Anma karanfillerin havaya atılması ve ardından yapılan alkışlarla sona erdi.

Katılımcılar arasında Arat Dink, Fethiye Çetin, Masis Kürkçügil, Zeynep Tanbay, Yıldız Önen, Osman Kavala, Ahmet İnsel, Doğan Tarkan, Ufuk Uras, Yiğit Ekmekçi, Ayşegül Altınay, Atilla Aytemür, Ayça Damgacı, Gencay Gürsoy, Tayfun Mater, Cengiz Aktar, Yavuz Önen, Yalçın Ergündoğan, Ferhat Kentel, ve Garo Paylan gibi isimler vardı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.