1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gazi Muhtarpaşa’da Alt Yapı Yenileme Çalışmaları Başladı
İnci Kefalinin Zor Yolculuğu BAŞLADI

İnci Kefali'nin Zor Yolculuğu BAŞLADI

Üremek için akarsulara göç eden İnci Kefalı, hem akıntıya karşı yüzüyor hem de şelaleri aşmak için metrelerce havaya uçuyor.

A+A-

Üremek için akarsulara göç eden İnci Kefalı, hem akıntıya karşı yüzüyor hem de şelaleri aşmak için metrelerce havaya uçuyor.

Her yıl 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında yumurtasını bırakmak için tatlı su yataklarına göç etmeğe başlayan İnci Kefali balığı göçü bu yılda devam ediyor.

Van Gölü’nün kuzey havzasında Van Erciş Karayolu üzerinde Daliçay Suyu üzerinde balık bendi mevkisinde gerçekleşen, dünyada ABD Alaska (Somon ) ve Erciş Van’da “İnci Kefalı balığı” olan bu doğa olayına turistler ve doğa resimleri çeken meraklılar yoğun ilgi gösteriyor.

Binlerce İnci Kefalı’nın bu göç serüveni sırasında ortaya çıkan görüntü adeta bir görsel şölene dönüşüyor.

İnci Kefalı Van Gölü’nün tuzlu-sodalı suyuna yumurta bırakamadığı için ilkbahar aylarında büyük sürüler oluşturarak akarsulara göç ediyor. Akarsular üzerinde bulunan doğal ve yapay engelleri aşmak için büyük bir mücadele veriyor. Bazen şelaleleri tırmanmak zorunda kalıyor. Bu tırmanış sırasında önlerindeki engelleri aşmak için metrelerce havaya zıplıyorlar.

İnci Kefalı Van Gölü’nde ortalama 3. yaşından itibaren üreme yeteneği kazanır. Üreme yeteneği kazanan balıklar iklime bağlı olarak değişmekle birlikte genelde Mart ayı ortalarından itibaren akarsuların göle karıştığı noktalarda toplanmaya başlarlar. Buralarda toplanmalarının sebebi, vücut iyon yoğunluklarının tatlı suya göre ayarlanma zorunluluğundandır. Zira balık gölün tuzlu-sodalı sularından tatlı suya hemen geçemez. Geçtiği takdirde iyon yoğunluğu farkından dolayı şoka girer ve kısa süre sonra ölür. Bu yüzden tuzlu ve tatlısu arasında göç eden balıklar her iki suyun karıştığı bölgelerde bir müddet bekleyerek fizyolojik uyumun gerçekleşmesini sağlarlar.

Dünyada sadece 2 yerde gözlenebilen balıkların bu görsel göç şöleni yaklaşık 3 hafta sürüyor.

Van Gölü’nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin tatlı su derelerinde yumurtasını bırakmak için yaptığı göç için bu bölgeye, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda turist geliyor.

Avlanma yasağı olan kefallerin korunması için yetkililer özel çaba sarf ediyor. Avlanması yasaklanan İnce Kefali balığının kaçak olarak avlanmasından dolayı büyük ölçüde azalma olduğu belirtildi. Bu nedenle göçün devam ettiği dönemde bu bölgede güvenlik güçleri 24 saat nöbet tutuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.