1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. ‘Üniversiteler Arası Girişimcilik Ve Yenilikçilik Endeksi’ Açıklandı
İmralı İle Görüşmeler Devam EDİYOR

İmralı İle Görüşmeler Devam EDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TRT'ye konuk oldu. Uludere konusunda 'hata yapılmış olabilir' dedi.

A+A-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TRT'ye konuk oldu. Uludere konusunda 'hata yapılmış olabilir' dedi.

Başbakan Erdoğan, TRT 1, TRT Haber ve TRT Türk'te ortak yayınında, 'Enine Boyuna Özel' programında Taha Özhan, Mustafa Karaalioğlu, İsmet Berkan ve Hatem Ete'nin sorularını cevapladı. Erdoğan, 34 kişinin öldüğünü Uludere olayının yıl dönümünde "Hata yapılmış olabilir. Ben burada kasda mahsus birşey olduğunu asla düşünmüyorum" dedi. Erdoğan İmralı'yla görüşmelerin devam ettiğini de açıkladı. Başbakan, "Biz mesafe almak istiyoruz. Terörle mücadelede mesafe konusunda biz adayla görüşme yapmayız. Ama yaptırırız. Hala görüşmeler var." dedi.

BÖCEKLE İLGİLİ TEFTİŞ KURULU DEVREDE

Evinizin altındaki ofisinizde böcek bulunması kamuoyunda tartışılıyor Bir takım belirsizlikler var onları soralım. Neden taratma ihtiyacı duydunuz. Sizin şüpheleriniz vardır. Nereye vardınız?

Bu aramalar her yerde yapılır. O zamanda bu tür bir arama esnasında bulunuyor. Bulunduğu zaman yaygarasını yapmadık. Savcılık yapılması gerekenleri yapar. Bizim bunu gündeme taşımamızın bir anlamı yok dedik. Medya grupları tarafından biliniyordu. Soru sorulunca cevaplamak durumunda kaldık. Bundan ötesi yargıyla ilgili..Dinlemlerle ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu görevlendirdik. Bunu daha fazla abartmayı doğru bulmuyorum. Ana muhalefet partisi bunun üzerine gidiyor. Türkiye'de böyle bir şey olmuşsa bu çok önemlidir. Bu işleri yapanlar bir çok yolla yapıyorlar. Bunun için dışardan özel birileri gelip yapmıyor. En yakınınızdakilerle bunu yaparlar. Ulaşılabilirse neticeye bunu bulacaklardır. Bir mercimek tanesi kadar teknolojik unsurla bu işi yapıyorlar.

Çok cesur bir girişim olarak değerlendirmiyor musunuz?

Bu tür adımları atanlar cesur oldukları için yapıyorlar. Başbakanlığımızın ilk yaıllarında dinlendiğimizi söylemiştim. Böyleydi. Malum bir gazete normal bir konuşmanızı bile manşetten veriyor. Ne sahibi belllidir. Yargıdan da kaçarlar. Bedelini de ödetemezsiniz. Bedel ödeseler bunu yapmazlar ama.. Bunu minimize etmek başarıdaki en önemli unsurdur.

HERKESİ DİNLEYEBİLİRSİNİZ

Geçtiğimiz yıllarda Deniz Baykal'la ilgili bir kayıt ortaya çıktı, MHP'li vekillerle ilgili oldu. Oslo kayıtları seçimlerden önce gündeme geldi. 2012'nin sonunda da böcek mevzusu çıktı. MHP ve CHP sizi suçlamışlardı. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Derin devlet malum devletin legal yapılanmasına karşı illegal yapılanmanın adıdır. Sayın Baykal'la ilgili mevzuda biz kulisteydik duyduğumuzda Binali beye müdahale et durdurulsun dedim. TİB devreye sokuldu yayın durduruldu. Şuandaki durumun bir yıllık mazisi var. Bütün bunlar insanla oluyor. Olay bir halaki erezyonun neticesi. Ahlaki yönden nasibini almamış herkes bunu yapar. Biz yasadışı dinlemelerin hepsine karşıyız. TİB'i bu yüzden kurduk. GES'i MİT'e devrettik. Emniyet ishtihbaratta GES'le ortak çalışıyor TİB'te toplanıyor. Böyle bir süreçte arkadaşlarımız elinden geleni yapıyor. Siz Turkcell'e de Vodafon'la da Telekom'la da herkesi dinlersiniz.

YENİ ANAYASA SÜRECİ

Anayasa konusuna değinelim. Çok umutlanmıştık. İçeriğinden bağımsız yeni bir anayasa yapalım diye yola çıkıldı. 2013'te bir anayasa görebilecek miyiz?

Yılı bitiriyoruz. Gönlümüz bunun bitirilmesini arzu ederdi. 325 milletvekiliyle bbu mecliste varız. Fakat muhalefet karşımızda 215 sayıya sahip. Üzümü yiyelim bağcıyla işimiz yok. Ana muhalefet de aynı üyeye sahip olsun dedik. O gün bugün çalışma yapıyoruz. Takıldıkları yer Başkanlık sistemi. Herkes yeni anayasa için bir tez sunuyor. Bizim de böyle bir tezimiz var. Kabul edersiniz etmezsiniz. Niye bunun için telaş ediyorsunuz. Öyle enterasan bir şey var ki neden yürütmeye bu kadar takılıyorsunuz. Şimdi ben arkadaşlarıma şunu söyledim. Bizim yapabileceğimiz tek şey var. Burada bir makul süre verelim. Bunun takdirini siz yapın. Bu sürede bitirelim. Bakın Türkiye deneyimli bir ülke. Ve şuanda bir çok ülkede 6 ayda anayasa yapıyorlar. Bunlar yapılıyor. Biz ise bu kadar deneyimli olmamıza rağmen 1 yılda Anayasa yapamıyoruz. Ben halimize acıyorum. Biz 4 siyasi parti bir Anayasa yapamıyoruz. Bir netice alamadık

Makul sürede bir uzlaşma çıkmazsa bu süreç bitecek mi? AK Parti tek başına mı devam edecek?

Bizim uyum sağlayabileceğimiz bir siyasi parti olursa biz onlarla beraber yaparız. Ama yeterki biz bu işi yaparız desinler yine yaparız. Fakat bunların hiçbiri olmuyor. Kısa bir süre önce 26 maddelik paketi referanduma götürdük yüzde 58'le halkın kabulünü gördü. Elimizde 330 olsa yaparız. Olur veya olmaz. Biz bir Anayasa çalışması yaptık. Biz yeni anaysa çalışmamızı yine yapalım. Öyle bir zamanlama yaparız ki Meclis'e sunarız. Bu AK Parti'nin anayasa teklifi olarak orada olur.

3. döneminiz. Bir daha parlementoda olmayacaksınız. Anayasa yapmamak sizi rahatsız etmez mi?

Sembolik olarak üzer ama hizmetimizi engellemez. Bitirmiş olsaydık hizmetler daha hızlı olurdu. Sivil bir anayasa olsaydı bir çok şeyde takılmazdık. Değişmiş olsaydı çok daha seri karar alacaktık. Yasadan çok insan unsurunda sorun yaşadık.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI

Başbakanlık sistemi ve yarı başkanlık sistemi öneriniz çok tartışıldı. Bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her şeyden önce başkanlık sistemi nedir? Mesela parlementer demokrasiyle Başkanlık sistemini karıştıranlar var. Bunu bir siyasi partinin genel başkanı söylüyor. Başkanlık sisteminde parlemento olmaz olur mu? Biz diyoruz ki madem ileri demokrasi diyoruz denetim mekanizması işlesin istiyoruz. Bunun üzerine çalışalım. Fransa, ABD bakalım hangisinde ne bizim için daha iyi tartışalım. Ama kalkıp derseniz Başkanlık sistemi hilafeti getirir bu cehaletin ta kendisidir. O zaman ABD'de Rusya'da hilafet var. Ama ülkemde bu tartışmaya bile tahammül yok. Çünkü bu sistem geldiğinde 2 güçlü parti olacak. Bunu gördükleri için rahatsızlar. Acaba ben bundan sonra tekrar iktidar şansı yakalayabilir miyim? Bu nedenle tartışalım bile diyemiyorlar

Cumhurbaşkanımızla uyumumuz ortada çalışıyoruz. Bir öncekiyle böyle değildi. Yerindelik hakkı yürütmenindir. Yerindelik hakkını kullandığımız zaman bunu engellemiştir. Aynı şey mesela erklerin birbirine müdahalesinde başımıza geldi. Şimdi bunlar olduğu sürece ülkenin menfaatleri erteleniyor. Bunları süratle aşmamız gerekiyor

Başkanlık teklifi konusunda ne kadar katısınız? Bunların tartışılmasına izin vermiyor musunuz?

Biz tartışalım istiyoruz. Siz neyine karşısınız neyine taraftarsınız. Daha baştan karşılar. Yaklaşım bu olunca o zaman diyor ki kusura bakmayın.

Cumhurbaşkanı'nın başbakan kim olduğuna bağlı sorun çıkmaz diyemem diyorsunuz. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Mesela siz olacaksınız.

O cumhurbaşkanı bir yarı başkanlık sisteminin cumhurbaşkanı gibi olacak. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanıdır. Anayasamızda var. Bugüne kadar kullanılmamış. Halk tarafından böyle bir adım atıldığında parlementodan gelişle oradan gelen geliş farklı olacaktır.Sistemin daha iyi çalışabilmesini Cumhurbaşkanı sağlayabilir.

CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLACAK MISINIZ?

Aday olacak mısınız?

Olacağım ya da olmayacağım dersem farklı bir tartışmayı getirir. 19 ay var. Benim bir görevim var. AK Parti genel başkanı olarak ülkeme hizmet. Sonra bir süreç başlayacak. Adaylar ortaya çıkacak. Partimin de adayı ya da adayları olacaktır. Partili aday süreci başlıyor. Bu sürecin başlaması bir yerde başkanlık ve ya yarı başkanlık sistemini getiriyor. Bu yerde cumhriyetçiler- demokratlar yapısının bir örneği oluyor. Seçim kampanyasında olduğu gibi biz bunu yaptık diyemezsinç Halkın genelini kapsamak zorundasınız. Onun içinde bir cumhurbaşkanı adayının mesajları farklı olacaktır. Ona göre çalışmalarını yapacaktır. Halkta tercihini yapcaktır.

19 ay var dediniz. Bu dönemin içerisinde 12 eylül yasaları TSK iç hizmet 35. maddeden Türkiye kurtulacak mı?

Bunlarla ilgili bir çok şey artık tırpanlanıyor. Daha herkesin kabul edileceği duruma doğru gidiliyor. Bununla ilgili yapılması gereken değişiklikler önümüzdeki aylar içinde olacak.

28 ŞUBAT YARGILAMALARI

İade-i itibar meselesi konuşuldu. 28 Şubat mağdurlarının yeniden yargılanmasına destek verir misiniz?

Başlamış yargı süreçleri var. Yeniden yargılamayla ilgili bir çalışmamız yok. Ama gündeme gelirse oturulur konuşulur. Hukuk onu gerektiriyorsa onun da önünü açarız. Yapmamız gerekeni yaparız.

ULUDERE'DE HATA YAPILMIŞ OLABİLİR

28 Aralık Uludere'nin seneyi devriyesi idari soruşturmada nereye vardık. Bir kusur bulundu mu?

2 yönüyle yürütülüyor. Sivil ve askeri yargı süreci devam ediyor. Gerek silahlı kuvvetler olsun valilik olsun görüştüler. Raporu hazırlıyorlar 1-2 hafta içinde raporu sunacaklar. Bu konuyla ilgili olarak hepimizin açıklamaları oldu. Üzüntülerimizi paylaştık. Bunun üzerinden bir istismar mekanizması çalışıyor. 1 yıldır sürekli gündemde tutuyorlar. Gediktepeyi, hantepeyi, gaziantep'i kimse gündemde tutmuyor. Asker sivil şehit edildi. Neden sadece burası gündemde tutuluyor. Burası bir terör bölgesi. Burada bir hata yapılmış olabilir. Ben bizzat izledim görüntüleri burada bir insanı takip edemiyorsunuz. Hemen vurun abalıya. Askere vur iktidara vur. Biz diyoruz ki hata yapılmış olabilir. Gediktepe'de dalga geçildi. Haftalarca onu yazdılar çizdiler Çoban sandık deyince. Görüntüler bu şekilde gelince kararı verip operasyon yapılıyor. Askerin tespiti şudur: Kaçakçı durur ya da geri döner. Ama terörist durmaz devam eder. Tecrübeli olanlar kaçıyor kurtuluyor. Olay acı bir olay. Yaşanan olay karşısında beklemeyelim meydana gelen durumu tazminatlarla hafifletelim. Aileler konuşmadan belli parti açıklamalar yapmaya başladı. Orada acısı olanlar başka. Sizden giden yok.

CEMAATLE AK PARTİ ARASINDA KRİZ VAR MI

MİT krizinden sonra bir cemaatle AK Parti arasında güç savaşı var mı?

Buna gülerim. Biz de medyadan öğreniyoruz. Üzülüyoruz. Zaman zaman bazı arkadaşlarımız inanmaya da başlıyorlar. Diyoruz aman ha inanmaya başladığınız an kaybederiz. Olayımız bu ülkede hizmettir. Enyakın arkadaşıma karşı yapılmış bu olay kim hangi niyetle yapmış onubilemiyorum. Başbakan olarak bana düşen görev bu adımı engellemekti. Grupolarak çalıştık ve engelledik. Bu dünyada herhalde eşi benzeri olmamışbir olaydır. Yani bir istihbarat örgütü kendi görev alanıyla alakalı biradım atacak ve bu adım sebebiyle de hapsi istenecek. Bu çok ciddi biryargı vesayetiydi. Biz yargıda da bu vesayeti istemeyiz, bizde de buvesayeti istemeyiz. O süreç içerisinde bizim derdimiz terörle mücadeledebir yere varmak. Bu süreçte risk alıyoruz.

İMRALI'YLA GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Sadece benim söylediğim nedir, ben siyasetçi olarak bu görüşmeyi yapamam ama ülkelerin devletlerin hükümetleri bunları yapamayabilir ama onların eliayağı olan devletteki ajanları temsilciler vardır, bunu yaparlar. Adaylada görüşür, adanın kanaatlerini alır, düşüncelerini alır sorgular. Anlaşmalar yapılıyor diye konuşuluyor. Neymiş adaki bırakılacakmış. Bunlar üzücü şeyler. Biz mesafe almak istiyoruz. Terörle mücadelede mesafe konusunda biz adayla görüşme yapmayız. Ama yaptırırız. Hala görüşmeler var. Çünkü netice almamız lazım. Işık olduğu sürece devam ederiz. Baktık olmuyor bırakırız.

Geldiğimizde olağanüstü hali kaldırın hiçbir şey istemiyoruz diyorlardı. TV'ler radyolar.. Kürtçe konuşulamazdı. Biz bir kanalı ona ayırdık. Cezaevinde anne evladıyla Kürtçe konuşamıyordu. DGM'leri kaldırdık. 4+4+4'te seçimeli ders olarak Kürtçe'yi koyduk. Kültürelse kültürel.. Bölgeye 26 katrilyonluk yatırım yaptık. Hakkari'ye gidip de havalanı yapacaklar aklınıza gelir miydi? Adamlar gelip mütehadi tehdit ediyorlar. Maden öcakları var o bölgenin insanları çalışıyor. Gelip insanları kaçırıyorlar Benim Kürt kardeşim bu oyuna gelmesin. Bu sorunu Tayyip Erdoğan çözemez tek başına.. Ekibimiz çalışacak. Halkımız da yardımcı olacak.

Kılıçdaroğlu ziyareti sırasında siz MHP'nin randevu verip vermemesini bir kenara bırakın arkadaşlarımız bir araya gelip çaışsınlar Biz de çalışalım yasal düzenlemeyi yapalım. Ama bakın gelmediler. Tamam diyemediler. O gün bir

Türkiye Kuzey Irak ilişkisini nasıl göreceğiz?

Fevkalede bir hal olmadığı sürece ilişkilerimiz verimli bir halde sürüyor. Sık sık onlar geliyor. Biz arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Müteahitlerimizin orada ciddi bir emeği var. Tüm bu çalışmalar yürüyor. Bizim kapımız her zmaan kuzey Irak yönetimine açık.

Bağdat'la yaşanan gerilim gelip geçici şeyler de olaiblir. Irak'ın birliğinden yanayız. Yapılacak ilk seçimde daha barışcı bir yönetim iş baaşına gelsin. Biz de Irak'la olan münasebetlerinden rahatsısız. Bir takiyedir gidiyor orada. Temenni ederim ki çalışmalara neticesini verir.

ERGENEKON-BALYOZ DAVALARI

Balyoz davası karar bağlandı. Ergenekon'da finale gelindi. Duruma ilişkin bakışınız nedir?

Bu ülkede yaşananlara ilgimiz tabiki devam ediyor. Yargı bu tür konularda çok daha rahat ve cesur hareket ediyor. Bazı tutuklularla ilgili konuda bir rezervim vardı. O da kaçması söz konusu edilemeyecek insanlarla ilgili tutuksuz yargıla yapılabileceğini söyledim. Canı yanan aileler var. Bu tabi ister istemez bizi de üzüyor. Kısa zamanda bu kararlar verilir. Geciken adalet olmasın istiyoruz.

Dava başladığından beri siyasetin merkezinde.. Bu sizin kendi dünyanızda bu davalar işlevsel bir dava olarak mı duruyor.

Davalarla CHP'yi bir araya getiremem. CHP tam aksine kendi geçmişine dönüyor. Bunlar biz yeniyiz diyorlar ya geçmişte neyseler oraya dönüyorlar. Vekillerin gidip de Silivri'de davaya girmesi bir demokrasi mücadelesinin eseri değil. Bu mücadeleyi parlementoda verin.. Seçimler bitti biz yemin etmeyeceğiz dediler. O kadar uzaklar ki bu işten..Geldiler kuzu kuzu yemine ettiler. Kaç kez sine-i millet dediler. Ne oldu. Siyasetçi omurgalı olacak. Bin düşünecek bir konuşacak. Söyleyeceğiz sonra da yapacağız. Bir yargı süreci fazla girmek istemiyorum. Temenim o işin bir an önce neticelenmesidir. Bekleyeni çok. Bunları gündemden düşürmek gerekiyor.

ODTÜ REKTÖRÜYLE GÖRÜŞME

ODTÜ rektörü dün ziyarete geldi. Rektörle ne konuştunuz?

Şimdi sayın rektörün bir örpoartajı yayınlandı ama biz rektörle konuştuk. Ortada bir olay var. Kampüste çıkan bir yangın var. Molotoflar var. Cam çerçece her yer indiriliyor. Sürekli polisi eleştiriliyor. Polisi çağıran üniversite yönetimi. Böyle bir eser var bununla ancak gururlanmak var. Bizim ODTÜ'yle bir problemimiz yok. Yönetimin sakat zihniyetiyle sorunumuz var. Okulu terörize eden gruplar varsa disiplin kurallarının işletilmesi lazım. Bunları başörtülü kızlarımıza yaptılar. Okullardan uzaklaştırdılar. Şiddet uygulayanın sırtını sıvazlıyorlar. Polis durduk yere mi biber gazı kullandı. Orada polise molotoflar atılırken mi kullandı. Bunlara nasıl müsamaa gösterirsiniz. Bunu da bilim adına savunanlara sesleniyorum. Nasıl savunursunuz. Benim hocalarım bana böyle öğretmedi. Eli öpülesi hocalarımızdan tavır koymalarını beklerim. Bunu ilim adına beklerim. İlim adına koymazlarsa asıl o zaman yazık olur. Göktürk 2'yi konuşabildik mi? yazıktır günahtır. 120 milyonluk bir yatırım. Böyle bir dev yatırım yapıyorsun.. Ben isterim ki bütün öğrenciler rektöre gitsinler hocam bize bir yer tahsis et biz de canlı izleyelim desinler. Ama malesef..

Cumhurbaşkanı törene neden davet edilmedi

TÜBİTAK'ın ihmali bizimle bir ilgisi yok.

EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ

Biz planımızı 2015'e ve 2023'e yapmış durumdayız. 2013 seçim yılı değil ama 2014'te iki seçim var. 2013 için yüzde 4 büyüme hedefliyoruz. 2014-2015'te 5 planlıyoruz. Bunu da inşallah yakalayacağız. Biz israf ekonomisine pay vermedik. Biz hep verim ekonomisinden yana olduk. Yaptığımız işin verimliliği nedir bunu hesapladık. Ekonomiyle ilgili bakan arkadaşlarımın hassasiyetleri de gayet iyi. OECD ülkeleri arasında büyümede çizginin üstünde olan ülke Türkiye'dir. IMF'nin borcu bitiyor. Faiz sürekli iniyor. Daha da inecek. Reel faizde sıfırın altındayız. Piyasada libor sıfırlandı. Bunlar girişimci için önemli şeyler. İnanıyorum ki 2013 bizi sıçramaya devam ettirecek. Çok teşekkür ediyorum. 2013 insanlık için barışa vesile olsun. Terör belasından ülkemiz kurtulur. Tüm halkıma selam saygı sunuyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.