1. HABERLER

  2. İkinci Turda Hollande ve Sarkozy VAR!
İkinci Turda Hollande ve Sarkozy VAR!

İkinci Turda Hollande ve Sarkozy VAR!

Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda Sosyalistlerin adayı Hollande, oyların yüzde 28,6'sını, Cumhurbaşkanı Sarkozy de yüzde 27.1'ini aldı.

A+A-

Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda Sosyalistlerin adayı Hollande, oyların yüzde 28,6'sını, Cumhurbaşkanı Sarkozy de yüzde 27.1'ini aldı. İkinci tur 6 Mayıs'ta.

Fransa'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda Sosyalist Parti'nin adayı François Hollande, oyların yüzde 28,6'sını, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 27.1'ini aldı.

Seçmenlerin yüzde 80'inin katıldığı birinci turda en fazla oy alan Hollande ve Sarkozy, 6 Mayıs'ta yapılacak ikinci turda yarışacak.

Aşırı sağ Ulusal Cephe adayı Marine Le Pen ise yüzde oyların 18'ini alarak üçüncü olurken, Komünist Parti'nin desteklediği solcu aday Jean-Luc Mélenchon oyların yüzde 12'sini aldı. Demokratik Hareket'in lideri François Bayrou ise yüzde 9'da kaldı.

Mélenchon ve Jolly, Hollande'ı destekliyor

Melenchon, ikinci turda kendi seçmenlerine oylarını Hollande'a vermeleri çağrısı yaptı.Yüzde 2 oy alan çevreci aday Eva Jolyy de Hollande'ı destekleyeceğini açıkladı.

Göçmen karşıtı Ulusal Cephe'nin oylarını arttıran Le Pen, ikinci turla ilgili kararını 1 Mayıs'ta açıklayacağının belirtti.

Fransa'da yaklaşık 45 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor; cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir düzenleniyor.

Adayların en çok vurguladıkları başlıklar; ekonomi, işsizlik, göçmenler, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve nükleer enerji oldu.

Hollande, yıllık kazancı 1 milyon Euro'nun üzerindekilere yüzde 75 gelir vergisi, asgari ücreti arttırma, bazı sektörlerde emeklilik yaşını 62'den 60'a düşürme ve 60 bin ek öğretmen istihdam etme sözü verdi.

Hollande seçilirse, 1981-1995 yılları arasında görev yapan François Mitterand'dan bu yana ülkeyi yöneten ilk sosyalist cumhurbaşkanı olacak. 1958'den bu yana Fransa'da ilk kez görevdeki bir cumhurbaşkanı ilk turu kazanamadı.

Fransa'da Haziran ayında da parlamento seçimleri yapılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.