İki Dilde Ortak Talep: BARIŞ !

İki Dilde Ortak Talep: BARIŞ !

1 Eylül Dünya Barış günü, İstanbul'da Kürtçe ve Türkçe kutlandı.

A+A-

1 Eylül Dünya Barış günü, İstanbul'da Kürtçe ve Türkçe kutlandı, farklı siyasi görüşlerin ortak isteği barış, özgürlük ve müzakere oldu.

Bugün Kadıköy'de binlerce kişi barış taleplerini haykırmak için bir araya geldi. Farklı siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerin isteği ortaktı: Barış! 

Eylemcilerin elinde, "Ölüm değil çözüm, çatışma değil müzakere", "Ölüm değil yaşam, savaş değil barış", "Savaşa hayır çatışma değil müzakere", "Barış için çözüm: tek çare müzakere", "Halepçe'den Roboski'ye katledenler kaybedecek", "Suriye'deki emperyalist müdahaleye hayır" yazılı pankartlar ve dövizler vardı.

Yürüyüşe katılacak olanlar, 12:00'de Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanmaya başladı.

Haydarpaşa yönündeki yürüyüş kolunda, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenlerinden oluşan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Barış Anneleri vardı.

Yürüyüş kortejinde, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ali Rıza Bilgili de yer aldı.

Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde ise Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İstanbul Tabip Odası, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) 1920, İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkevleri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü yer aldı.

Ayrıca, 206 gündür direnen Hey-Tekstil işçileri ile işten çıkarılan Türk Hava Yolları (THY) işçileri de kortejdeydi.

"Savaş felakettir"

Kadıköy Rıhtım Meydanı'nda kurulan platformda konuşmalar Türkçe ve Kürtçe yapıldı. Programa geçmeden önce, savaşlarda ölenler için saygı duruşu yapıldı.

İlk olarak söz alan Hataylı sanatçı Hilmi Yarayıcı, "Size Hatay'dan barıştan yana mesajlar getirdim" dedi.

"Halklarımız arasında savaşı kışkırtanlar şimdi de Suriye halklarına göz dikmiş durumda. Savaş felakettir. Hatay'da mezhep çatışma yaratılmaya çalışılıyor."

Yarayıcı, Antakya'da yapılan Barışa Çığlık etkinliğinin sonuç bildirgesini okudu.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da "Sadece barış yetmez, demokrasi de istiyoruz" diye konuştu.

ÖDP İstanbul İl Başkanı Avni Gündoğdu, Kürt sorununda müzakerelerin başlatılmasını istedi. "Antep'teki patlamadan sonra BDP'ye saldırıları onaylayan bir hükümet nasıl olur da utanmadan 'Kürt kardeşlerim' der."

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy da taleplerinin barış olduğunu bir kez daha dillendirdi, "AKP'nin emperyalizme taşeronluk yaptığını" söyledi.

HDK adına konuşan BDP İstanbul Milletvekili Önder, söze kitleyi Kürtçe ve Türkçe selamlayarak başladı.

"Barış artık çözüm demektir. Barış diyen çözüm demek zorundadır. Çözüm müzakere demektir. Savaş ölüm, barış hayattır. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Bu topraklar verdiği binlerce canıyla barışı hak etmiştir. Bu konudaki iradesini göstermiştir."

"Zaten dokunulmazlığımız yok"

Kürsüye son olarak çıkan BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerde yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi.

"Erdoğan, bu savaş duyulmasın, kimse karşı çıkmasın ki ben savaşı yıllarca sürdüreyim diyor. Ama mızrak çuvala sığmıyor. Dünyanın neresinde ne oluyorsa artık hepimiz haberdarız. Kendi halkından ne kadar saklayabilisin, bize yalancı diyerek ölümleri durdurabilir misin?"

"Hatay'daki kamplarda, silahlandırılmış, para verilmiş kimseler Suriye'ye gönderiliyor, Suriye'yle bir savaş yürütülüyor. Erdoğan içeride ve dışarıda savaş yürütüyor."

"Roboski katliamı nedeniyle Genelkurmay Başkanına teşekkür etmiş Başbakan, bugün sadece insani bir refleks olarak Şemdinli'de PKK gerillalarıyla sarıldıkları için BDP'lileri savaş yanlısı, terörist yanlısı ilan ediyor. Biz PKK'ye teşekkür etmedik."

"Sabah öğlen akşam, her yemekten sonra, tok karnına, dokunulmazlıklarını kaldırırım diye önümüze getiriyor. Kaldırmayan namerttir, hodri meydan."
Demirtaş, fiilen zaten dokunulmaz olmadıklarını da belirtti.

Konuşmaların ardından Emeğe Ezgi, Bandista ve Agire Jiyan sahne aldı, miting halaylarla sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.