1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. 4 Gün Sokağa Çıkma Yasağı Uygulanacak
Iğdır Yine Pervin Buldan DİYECEK

Iğdır Yine Pervin Buldan DİYECEK

Kars'tan Iğdır'a gelirken Tuzluca'da indim. Seçim çalışmaları hakkında hemen bilgi almak istiyorum.

A+A-

Kars’tan Iğdır’a gelirken Tuzluca’da indim. Seçim çalışmaları hakkında hemen bilgi almak istiyorum. Tuzluca’nın, Iğdır’ın en büyük ilçesi olduğunu ve yüzde 65’inin Kürt, geri kalanın ise Azeri olduğunu kaydediyorum.

Iğdır’ın Aralık, Karakoyun ilçeleriyle Halfeli ve Hoşhaber beldelerinde Kürtler, Melekli ve Taşburun ilçelerinde Azeriler çoğunlukta. Azeri oylarının çoğu MHP’ye, geri kalanı AKP, CHP ve az da olsa TKP’ye, tek tük de BDP’ye veriliyormuş. Iğdır Belediye Başkanı M. Nuri Güneş, BDP’li meclis üyesi Mecit Baştaş’la birlikte tutuklanıp KCK davasında yargılandı, ceza aldı. Dosya şu an Yargıtay’da.

İl Genel Meclis Başkanı Cengiz Savaş, 2009 seçimlerinde DTP’nin oyunun 28500 olduğunu, Tuzluca Belediyesi BDP’li meclis üyesi Agit Kurt da, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde DTP’nin 20 oy farkla kaybettiğini, sandıklara müdahale edilerek el değiştirildiğini anlattılar.

Bu görüşmeleri yaparken milletvekili adayı Pervin Buldan’ın Iğdır’dan yola çıktığı Tuzluca’ya geleceği ve buradan da köylere gideceği haberi geldi. Çok geçmeden köy yollarındaydık. Hamit Geylani’nin eşi Azade Geylani de 30 sene önce, Iğdır’da öğretmenlik yaptığından, Buldan’a destek için gelmişti.

Acılı aileler çocuklarının akıbetini merak ediyorlar

Tuzluca Aşağı Mahallesi’de oturan bir eve gittik. Hazal Bulut adlı gözleri hep nemli, yaşlı kadının acılarıyla, evlat acısıyla karşılaştık. Oğlu Talip’in 20 yıl önce dağa çıktığını, yaklaşık 12 yıldır kendisinden haber alamadıklarını belirten anne Bulut, oğlunun yaşayıp yaşamadığına dair bilgiye ulaşmak istediğini söyledi.

Yukarı Mahalle’ye gittiğimizde İsmet Serin adlı mahalle sakini bizi görünce başladı hikayesini anlatmaya: “5 sene önce oğlum kayboldu. Polise bildirdim. Ertesi gün ilçenin çöplüğünde yanmış genç bir erkek cesedi bulunmuştu. Savcılık DNA testi yaptırdı ve bir süre sonra da bu gencin oğlum olduğunu söyleyip cenazesini verdiler. Ben de alıp törenle gömdüm. Fakat içimizdeki kuşku bitmedi, oğlum olduğunu sanmıyorduk.” “Oğlun değilse cesedi neden alıp gömdün?” soruma, “Kimsesizdi, sahiplendim” diye yanıt veriyor. Oğlunun kaybından yaklaşık 1 sene sonra Kanal D’de yayınlanan bir görüntüyü telefonuna kaydetmiş Serin. Video kaydını açtı ve görüntüyü dondurdu. Kandil’de 12 askerin arabuluculara teslim edildiği sırada, arkada duran genç bir gerillayı gösterip, “Oğlum bu” dedi. Bu zor ve acılı durumdan nasıl çıkılabileceğini düşünmeye başladım. Düşünmesi bile zor.

Akşam saatlerinde Iğdır’a döndük. Atanur Şahin adlı gerillanın taziyesindeydik. Yaşamını yitiren 12 gerilladan biriydi. Sınırda yapılan operasyonda yaralanmış, tedavisi için gerekli müdahaleler yapılmışsa da kurtarılamamış ve iki gün sonra yaşamını yitirmişti. Mezarının da Kandil’de olduğunu zannettiklerini söyleyen babası Ahmet Şahin, “ama emin değiliz” diyerek bilgiye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Seçim izlenimlerine dönmem gerekiyordu. Eğitim Sen Şube Başkanı Yılmaz Hun ve Av. Kemal Şahin’in anlatımları, öbür görüşmelerde aldığım bilgilerle örtüşüyordu: BDP Iğdır’da 1. parti konumunda ve Pervin Buldan’ın oylarını katlayıp seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

AKP’yi tabela partisine dönüştüreceğiz

Buldan’a seçim çalışmalarını soruyorum: “Yaklaşık bir aydır mahalle toplantıları, ev ziyaretleri ve köy gezileri yapıyoruz. Gerilla cenazelerinin gelmesi nedeniyle seçim çalışmalarımıza ara verdik. Bu moral ve motivasyonumuzu da olumsuz etkiledi. Ama çalışmalarımızı yürütmemiz gerekiyor. Erkekler çalıştıkları için mahallelerde genellikle kadınlarla toplantılar yapıyoruz. Akşamları erkekler de katılıyor. Mahalle toplantıları bitirildi. Bundan sonra ev ziyaretleri yapacağız, en son 6 Haziran’da büyük mitingimizle seçim çalışmalarını noktalayacağız. Oy pusulaları çıktıktan sonra da oy pusulası örneği üzerinden seçmenlerimize sıralamadaki yerimizi göstererek çalışmalarımızı tamamlayacağız” diye yanıtlıyor.

Sorumuz üzerine, 2007’deki seçimlerle bugünü kıyaslamanın zor olduğunu anlatan Buldan, bugünkü durgunluğun süreçle bağlantılı olduğunu belirtti ve devam etti: “2007 seçimlerinde AKP ile yarışıyorduk. Bugün bu durum değişti. AKP’ye oy veren Kürt kesimin yüzü partimize dönmüştür. İnsanlarımız baskıların, işkencelerin ve katliamların bilincindedir. 2007 ile 2011 arasında çok şey değişti. Artık AKP’yle yarışmıyoruz, onu tabela partisine dönüştürmeye çalışıyoruz. 2007 yılında 17 bin oy almıştık, 2011 hedefimiz: 35 bin ile 40 bin oy.”

Pervin Buldan kimdir?

1961 Hakkari doğumlu. Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YAKAY-DER) Başkanlığı görevinde bulundu. 2005 yılında Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. HADEP PM, DEHAP MYK üyeliği yaptı. Son olarak BDP Eşbaşkan Yardımcılığı görevinde bulunan Buldan, 23. Dönem Iğdır Milletvekili’dir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.