Iğdır Üniversitesi'nde Erozyon PANELİ

Iğdır Üniversitesi'nde Erozyon PANELİ

Iğdır Üniversitesi tarafından 'Iğdır'da Erozyon Problemi ve Çözüm Önerileri Konulu' konferans verildi.

A+A-
Iğdır Üniversitesi tarafından 'Iğdır'da Erozyon Problemi  ve Çözüm Önerileri Konulu' konferans verildi.
 
Iğdır Kültür Sarayı'nda yapılan konferansa Iğdır Valisi Amir Çiçek, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Karakoyunlu İlçe Belediye Başkanı Ziyatali Delikdaş, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. Burada bir konuşma yapan Iğdır Valisi Amir Çiçek, erozyonun verdiği zararların, insan ve doğal yaşama etki ettiğini bilindiğini, toprağın olmaması durumunda yaşamın da olmayacağına vurgu yaptı. Vali Çiçek, "Hepimizin yaşamında bu kadar kıymetli olan toprağın korunmasında daha duyarlı davranmak ihmal edilemez bir durumdur. Burada herkes üzerine düşen görev düşüyor. Türkiye'de bununla ilgi en iyi çalışmayı TEMA Vakfı yapmaktadır. Hiçbir şey yapmıyorsak bile yılda bir fidan dikelim. Her birimizin yaşadığı çevrede dikili bir fidanı olsun. Yaşadığımız yeri sevgiyle sahip çıkalım" dedi.
 
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, "Erozyonun ülkemizde önemli bir sorunlarından birdir. Atalarımızın kanarlı ve canları ile savunduğu bu topraklar, ayağımızın altından kayıp gidiyor. Ne yazıktır ki ülkemizde üniversitelerin bununla ilgili yeterli çalışma yaptığı söylenemez. Bununla ilgili üniversitelerin daha kapsamlı çalışama yapması gerekmektedir" diye konuştu.
 
Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, Türkiye'nin toprak kaybıyla kıtalarla yarıştığını vurguladı. Öztaş, "Toprağı kaybettiğimizde suyu da kaybedebiliyoruz. Çünkü biriken su toprak bünyesinde barındırıyor. Ülkemizde birçok göllerin kuruduğu görülmektedir. Yani anlayacağınız toprağı kaybettiğinizde yaşam olanaklarını da kaybetmiş olursunuz" şeklinde konuştu.
 
Daha sonra İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetlere Müdürü Ziraat Mühendisi Orhan Şaban, Iğdır Aralık ilçesinde 'Rüzgar Erozyonu ile Mücadele' konulu sunu yaptıktan sonra, Iğdır Çevre ve Orman Müdürü Orman Mühendisi Taner Tazegün, 'Iğdır'daki Potansiyel Erozyon Durumu ve Yapılan Çalışmalar' konulu sunum yaptı. Konferans Iğdır Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç.Dr. Mücahit Karaoğlu'nun genel değerlendirmesinin ardından son buldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.