1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. İDO, 861 Milyon Dolara SATILDI
İDO, 861 Milyon Dolara SATILDI

İDO, 861 Milyon Dolara SATILDI

İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (İDO) yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde kazanan Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu old

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (İDO) yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde kazanan Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu oldu

Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ihalede, Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu, Global Liman İşletmeleri, Yıldırım Holding,

Deniz Turizm Yatırımları-Stena Yatırım Holding Ortak Girişim Grubu ve Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret yarıştı. Elemesiz turda verilen en yüksek teklif 502 milyon dolar oldu. Elemeli turda en düşük teklifi Yıldırım Holding vererek ihaleden elendi. İlk teklifi 760 milyon dolar ile Tepe-Akfen-Souter-Sera Gayrimenkul Yatırım konsorsiyumu verdi. Global Holding verilen moladan sonra teklifini 756 milyon dolara çıkardı.

Deniz Stena konsorsuyumu ise teklif vermeyerek ihaleden çekildi. Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu'nun 775 milyon dolarlık teklifinden sonra Global Yatırım da ihaleden cekildi. İhalede sadeece Torunlar Gıda ile Tepe-Akfen-Souter-Sera konsorsiyumu kaldı. Teklifler peş peşe gelirken Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu 861 milyon dolarla vererek ihaleyi kazandı.

AKFEN: YENİ GÜZERGAHLAR AÇACAĞIZ
AKfen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Erciyas ihale sonrası yaptığı açıklamada ihalede yaklaşık olarak kafalarındaki fiyatın oluştuğunu belirterek, "Finansman konusunda sıkıntı yok, yüzde 25 özkaynak yüzde 75 finansman olarak düşünüyoruz. Devir işlemleri 3-4 içinde sonuçlanabilir. İDO'nun kârlı bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Yeni güzergahlar açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Yeni güzergahlara ilişkin bilgi veren Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav, "İzinlere bağlı olduğu için bunları şimdiden söylemek zor. Beşiktaş'tan Yalova'ya olacak bir hattın önemli bir trafiği kaldıracağını düşünüyoruz. Beşiktaş'tan aldığınız bir yolcuyu Bandırma'ya getirebilirsiniz. Bu tip alternatiflere bakacağız" dedi.

'GÜZEL BİR FİYATA SATILDI'

İhalede oluşan rakamı değerlendiren TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel, "İhaledeki rakam tahminimi çok aştı, bu rakamları bulmasını beklemiyordum. Güzel bir fiyata satıldı. Gemiler giderek yaşlanıyor, değerleri düşüyor. Çok doğru bir iş yapıldı. Hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak bir ihale yapıldı. Ucuza gitti denecek bir ihale değil. Maliyeti fiyatlara yansıtamazlar. Böyle bir şeyin olmasını beklemiyorum" dedi.

ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İDO'nun özelleştirilmesine yönelik ihale sürecini 6 Ocak 2011'de başlatmış, 17 Ocak'tan itibaren de şartname satışa sunulmuştu. İhaleye girmek isteyen katılımcılar 20 bin dolara şartname alırken, ihalede son teklif verme süresi 31 Mart'ta sona ermişti. İhale bedeli olarak teklif edilen tutar, hisse satış sözleşmesinin imza tarihinde peşin olarak ödenecek. Büyükşehir Belediyesi'nce 1987 yılında kurulan İDO, 18 hatta, 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 17 arabalı vapur ile 36 iskelede hizmet veriyor. İDO, 2010 yılında 347 milyon lira gelir elde etmişti.

NE OLACAK?
Bugün yapılacak nihai pazarlık görüşmelerinin ardından Rekabet Kurulu'na izin başvurusunda bulunulacak. Rekabet Kurulu'nun izin süreci tamamlandıktan sonra ihale, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi onayına sunulacak. Daha sonra ihaleyi kazanan teklif sahibi ile hisse satış sözleşmesi imzalanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.