1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 895 IŞİD’li Kamptan Kaçtı
Hüsnü Mübarek Görevi BIRAKIYOR!

Hüsnü Mübarek Görevi BIRAKIYOR!

Mısır'da beklenen gelişme yaşandı. ABD'den gelen mesajı dikkate alan Devlet başkanı Hüsnü Mübarek görevi bırakmaya karar verdi.

A+A-

Mısır'da beklenen gelişme yaşandı. ABD'den gelen mesajı dikkate alan Devlet başkanı Hüsnü Mübarek görevi bırakmaya karar verdi.

Sabah saatlerinde Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, "Mısır hükümeti protestocuların isteklerini karşılaması için daha fazlasını yapmalı, eksik adımlar atıldığı sürece, sokaklarda olanlar şaşırtıcı değil" dedi. sokaktaki eylemler sürerken BBC'nin iddiasına göre Başbakan Ahmet Şefik, "Mübarek görevi bırakacak" dedi.

SOKAKTAN YANIT
Mısır'da "muhalifler ivme kaybediyor" iddiasına net yanıt geldi. Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı, yine o çadırlara yine binlerce göstericiye ev sahipliği yaptı. Mısırlı protestocuların hedefinde bu kez Mısır Parlamentosu vardı. Göstericiler parlamentoyu kuşattı, Meclis'in feshini, Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in azlini istedi. Göstericiler, "İsteklerimiz karşılanana dek, Mısır Parlamentosu'na kimseyi sokmayız" diyor, parlamentonun çevresinde çadırlarda yatıyor. Mısır'ın en önemli muhalif grubu Müslüman Kardeşler de Mübarek'e görevden ayrılması çağrısını yineledi.

3 BİN GÖSTERİCİ KARAKOL YAĞMALADI
Ülkenin kuzeydoğusundaki liman kenti Port-Said'de de bir karakol, 3 bin gösterici tarafından yağmalandı. Görgü tanıkları, kentin Zizara bölgesinden gelen göstericilerin karakol binasını bastığını, polis araçlarını ateşe verdiğini belirtti. Daha sonra göstericilerin valilik binasına gittiği ve bu binayı da yağmaladıkları bildirildi. Göstericiler dün de valinin aracını ateşe vermişti.

ESKİ BAKANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA
Öte yandan Mısır başsavcısının, 3 eski bakan ve iktidar partisinin eski bir yöneticisi hakkında yolsuzluk soruşturması başlattığı bildirildi. Mısır devlet televizyonunun haberinde, haklarında soruşturma başlatılan eski bakan ve üst düzey yetkilinin, eski Ticaret Bakanı Raşid Muhammed Raşid, eski Turizm Bakanı Züheyr Garan, eski İskan Bakanı Ahmed Megrabi ve iktidar partisinin eski yöneticilerinden Ahmed Ezz olduğu belirtildi. Milletvekili olan Ahmed Ezz'in, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal'in yakın arkadaşı olduğu ifade ediliyor. Üç bakan 25 Ocak'ta başlayan hükümet karşıtı protesto gösterilerinin ilk evresinde görevden aldığı kabinede yer alırken, Ezz iktidar partisinden istifa etmişti.

CAN KAYBI 300'Ü GEÇTİ
İnsan Hakları İzleme Örgütü rakamları Mısırlı muhalifleri doğruladı. Olayların başından beri can kaybı 302. Bu rakam Mısır hükümetinin açıkladığının çok üstünde. Üstelik o kayıplara yenileri de ekleniyor. Kahire'de polis protestoculara müdahale etmiyor ama ülkenin en büyük eyaleti Yeni Vadi'de durum farklı. Ülkenin güneyindeki El Harga kentinde de iki gündür olaylar var. Göstericiler, devlet binalarını ateşe verdi. Polis göstericilerin üzerine ateş açtı, olaylarda en az 5 kişi öldü, 100'e yakın kişi de yaralandı.

DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN ASKERİ DARBE TEHDİDİ
Bu arada, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt, protestocular gösterilere devam ederse askeri darbe olabileceği tehdidinde bulundu. Ebul Geyt, El Arabiye televizyonuna yaptığı açıklamada, "maceracılar" reform sürecini üstlenmeye kalkarlarsa, ordunun "anayasayı ve milli güvenliği savunmak zorunda kalacağını" söyledi. Dışişleri Bakanı, "... ve kendimizi çok vahim bir durum içinde bulacağız" ifadesini kullandı. Mısır'da rejim bu hafta bir başka örtülü askeri darbe tehdidinde daha bulunmuştu.

Bakan Ebul Geyt, ABD'nin siyasi reformları hızlandırması ve olağanüstü hali kaldırması çağrısına da olumsuz cevap vererek, Washington'ın kendi iradesini "büyük bir ülkeye empoze etmemesi" gerektiğini söyledi.

İŞÇİLER GREVE GİTTİ
Gösterilerin ülke ekonomisine faturası ağır. Ama bu fatura daha da ağırlaşacak gibi görünüyor. Kamu çalışanları göstericilere destek için iş bıraktı, yaklaşık 20 bin işçi greve gitti. Çalışanların da istekleri aynı yani Mübarek'in gitmesi, rejimin değişmesi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.