1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars'a 'Kur'an Kursu' Açmaya GELDİ
Hürriyet Treni Karsa ULAŞTI

Hürriyet Treni Kars'a ULAŞTI

Kars'ı ziyaret eden Hürriyet Hakkımızdır Treni'nin gündemi, Kars'ın sorunları olduğu kadar Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un İnsanlık Anıtı'nın yıkımıydı.

A+A-

Kars cephesinde yeni bir şey yok

Dün 4’üncü durağı Kars’ı ziyaret eden Hürriyet Hakkımızdır Treni’nin gündemi, Kars’ın sorunları olduğu kadar Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un İnsanlık Anıtı’nın yıkımıydı.

Hürriyet Treni’nin Kars Tren Garı’nda açtığı standlar, DASK simülasyon vagonu, Pınar Kido Çocuk Tiyatrosu’nun “Nasreddin-İnadın Sonu” oyunu, Zil Zurna Perküsyon Grubu’nun “kendi kendini çal” çalışması ve TEGV’in “haklar atölyesi” çocuklar için bilgi ve eğlence kaynağı oldu. Kars muhtarları aile içi şiddetle ilgili eğitim alırken, pek çok vatandaş da “Türkiye ne istiyor?” anketine katıldı.

Konferans Vagonu’nda Hürriyet yazarları Sedat Ergin, Melis Alphan, Banu Tuna ve Melike Karakartal’ın sorularını yanıtlayan Vali Vekili Muhammet Lütfi Kotan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, kentin sahip olduğu kültürel varlıklarla öne çıktığını ve Kars-Tiflis demiryolu hattının açılmasıyla kentin bölgede çok önemli bir noktaya geleceğini söylediler.

PINAR KİDO TRENİN 4’ÜNCÜ OYUNUNDA

Pınar Kido Çocuk Tiyatrosu, Özer Tunca’nın yazıp yönettiği “Nasreddin Hoca-İnadın Sonu” adlı oyununu dün de Karslı çocuklara oynadı. Pınar Kido tiyatro ekibi, Şakir Demirpehlivan (Genel Sanat Yönetmeni), Cem Şener (Hoca), Ömer Fırat (Eşek), Burcu Arslan (Hocanın karısı), Nurşah Aykut (Hırsız), Mehmet Dostay (Meydancı), Muharrem Bayrak (Timur) ve Baran Akbulut’tan (Efektör) oluşuyor.

KARS NE İSTİYOR?

Hürriyet Hakkımızdır Treni’nin “Türkiye ne istiyor?” anketine cevap veren Karslılar, şehirleriyle ilgili olarak birinci sıraya sağlık hizmetlerini koydu. İkinci sırada çocuklara oyun alanlarının azlığı, üçüncü sırada ise belediye hizmetlerinin yetersizliği var. Karslılar’ın 12 Haziran’dan sonra Türkiye’de değişmesini istediği konular ise önem sırasına göre şöyle: 1 İşsizlik, 2. Sağlık hizmetleri, 3. Eğitim sistemi.

Serhat şehri unutulduğu köşede hâlâ

Bu trenle Kars’ı üçüncü ziyaretimiz. Yine serin ama güneşli Kars’ın çocukları, sabahın erken saatlerinden itibaren gardalar. Öğrenciler, Türkiye Futbol Federasyonu’nun “Herkes İçin Futbol” projesine katılan küçük futbolcu adayları ve kentin mülki erkânıyla buluşuyoruz.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Konferans Vagonu’nda Kars’ı anlatıyor. Kars-Tiflis demiryolu hattının açılmasıyla kentte 1,5 milyon insan sirkülasyonu olacağını, altyapı çalışmaları için tüm projeleri tamamladıklarını, hayvancılığın geliştirileceğini, asfalt makinesi aldıklarını, atık su arıtma tesisi kuracaklarını, 2012 sonuna kadar tüm çalışmalarını tamamlayacaklarını söylüyor.

Güzel haberler. Ama üç yıldır Kars’ın içinde belirgin bir değişiklik görmüyorum ben. Yollar aynı çukurlu yollar, binalar aynı çirkinlikte; nerede bugünkü Kars, nerede Orhan Pamuk’un Kar’ını okurken gözlerde canlanan Kars. 500’e yakın tescilli kültürel varlık olduğu söyleniyor; onları da çirkin yapılaşma arasında ara ki bulasın. Her geldiğimizde, “koruma altına alacağız” laflarını bir daha dinliyoruz.

O yüzden Kars, Kar’daki kadar kasvetli, süslü lafları boğan hüznüyle can acıtmaya devam ediyor. Serhat şehri köşede unutulduğu yerde hâlâ.

Suyu akmayana sinema ne gerek

Başkan, Hürriyet’in “Film Festivali vardı, Kars’ı gündeme getiriyor, canlandırıyordu, ne oldu?” sorusuna da ilginç bir cevap veriyor. “Şehrin suları akmazken, yolları bozukken, kanalizasyon şebekesi çalışmazken, bu asli sorunlarla ilgilenmek zorundayız” diyor. Yani film festivali filan lüks bize, demeye getiriyor. Suyu akmayana sinema ne gerek, mantık bu.

Çok çalıştıklarını anlatıyor Başkan, doğrudur da. Ama göreve gelir gelmez, içinde pek çok gayretli sivil toplum kuruluşunu ve kadınları barındıran Kent Konseyi’nin çalışmalarına son verdiğini de unutmadık.

Bir kadın milletvekili olacak mı?

Bugüne kadar Meclis’e tek bir kadın milletvekili sokamamış bir kent burası. Bu seçimlerde seçilme şansı yüksek görülen bir kadın aday var; bağımsız aday Mülkiye Birtane. Dün Haklı Kadın Platformu etkinlikleri kapsamında o da treni ziyaret edenler arasındaydı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim görevlilerinden, emekli İngilizce öğretmeni Birtane. BDP Kadın Siyaset Okulu yöneticisi ve Diyarbakır Kadın Akademisi başkanlığı da yapmış. Eğer seçilirse, Kars bir ilk yaşayacak. 2007 seçimlerinde BDP’nin Kars’tan milletvekili çıkartmadığını hatırlattığımızda şöyle diyor:

“2007’de Başbakan Erdoğan’ın demokratik açılımıyla seçimlere girdik. Oysa bugün programı değişti Kürt sorunu yoktur, noktasına geldi. Ayrıca Kars 9 yıllık AKP’li yerel yönetimler döneminde hiçbir hizmetten yararlanamadı. İşsizlik had safhada. Fabrikalar kapatıldı. Ben seçimlerden sonra Kars’ın Ankara’daki sesi olacağıma inanıyorum.” Birtane, seçilirse hangi partiden olursa olsun tüm kadınlarla birlikte kadın sorunlarının çözümü için büyük çaba sarf edeceğini de ekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.