1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Uzun Evliliklerin Sırrı Uyumlu CİNSELLİK
Hükümete UYARI, Sola Birlik ÇAĞRISI

Hükümete UYARI, Sola Birlik ÇAĞRISI

Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen 'demokratik anayasa ve eşit yurttaşlık hakkı' mitingi, binlerce kişiyi İzmir Gündoğdu Meydanı'nda buluşturdu.

A+A-

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun “demokratik Anayasa, eşit yurttaşlık” mitinginde buluşan on binlerce Alevi, hükümeti uyardı, "Biz varız" dedi. Sol siyasi partilere de seslenen Aleviler, “Biz birlik olduk. Siz de olun” çağrısında bulundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen “demokratik anayasa ve eşit yurttaşlık hakkı” mitingi, binlerce kişiyi Gündoğdu Meydanı’nda buluşturdu.

Mitinge katılmak üzere Basmane, Konak ve Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle, sloganlarla Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. “Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve Diyanet Işleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi” taleplerini dile getiren Aleviler, "Biz varız" diyerek hükümeti uyardı. Mitinge, Alevi örgütlerinin dışında CHP, TKP, EMEP, SDP, BDP, ESP ve Halkevi’nin de içinde olduğu çok sayıda kurum da katılıyor. Alanı dolduran kitle, Sivas Şehitleri için saygı duruşunda bulundu.

'DİN KİTAPLARINI MEB'E BIRAKACAĞIZ'

Mitingin açılış konuşmasını yapan ABF Başkanı Ali Balkız, Alevilerin yüzyıllardır karşılaştığı baskıları anlattı. Hükümete seslenen Balkız, “Bu hükümet Hitler gibi. Eylül ayında taleplerimizi yine duymazsa, Milli Eğitim Bakanlığı önüne din kitaplarını bırakacağız. Biz kitapları yakmayız. ‘Okumuyoruz, siz okuyun’ diyerek, din kitaplarını onlara vereceğiz” dedi. Balkız, Haziran ayında yapılacak seçimleri anımsatarak, “Dost siyasi partilere çağrımız var. Bizi hangisine oy versek, ikilemine sokmayın. Biz bu alanda birleştik. Siz de birleşin” diye konuştu. Balkız, İzmir’de bulunan Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu mitinge davet ederek, “Gelin sorunlarımızı dinleyin” dedi.

Alevi Kültür Derneği Başkanı Selahattin Özel de, tüm topluma birlik çağrısında bulundu.

PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş ise, hükümetin 12 Eylül karşısındaki tutumunu eleştirdi, “Darbelere karşı olduğunu söylüyor. Ancak kendisi darbeci rolünü oynamak istiyor” dedi. Gümüş de, seçimlerde “birlik olun” çağrısını yinelerken, Alevilere de, “Oy verirken bugüne kadar yaşadıklarınızı düşünün” çağrısında bulundu.

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar ve Halkevleri Başkanı Ilknur Birol'un da yaptığı konuşmanın ardından sanatçı Ferhat Tunç sahne aldı. "Savaşa Hayır" şarkısını söyleyen sanatçı, barış çağrısında bulundu. Sanatçı Züleyha da, Türkçe, Kürtçe ve Ermenice, "Merhaba" eserini seslendirdi. Etkinlik Arif Sağ'ın sahne almasının ardından sona erdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.