1. HABERLER

  2. Hükümet - BDP ile Masaya OTURDU
Hükümet - BDP ile Masaya OTURDU

Hükümet - BDP ile Masaya OTURDU

Referandumdan sonra günlerdir beklenen görüşmede hükümet ve BDP buluştu.

A+A-
Referandumdan sonra günlerdir beklenen görüşmede hükümet ve BDP buluştu.

Haberin Öncesi..

Hükümet ile BDP arasında merak edilen görüşme şu an TBMM’de gerçekleşiyor.

PKK’nın eylemsizlik kararının uzatılması açısından önem taşıyan görüşmede iki tarafın taleplerini aktaracağı biliniyor.

Saat 14.05'de başlayan görüşme, TBMM'deki Başbakanlık makamında gerçekleşiyor.


Haberin Devamı..

Referandumdan sonra günlerdir beklenen görüşmede hükümet ve BDP buluştu. BDP, AK Parti'ye yeni anayasa için destek vereceğini açıklarken, "Diyalog sürmeli, tek bir görüşmeden sonuç alınamaz" ifadesi dikkat çekti.

Uzun süredir beklenen hükümet ile BDP arasındaki görüşme TBMM’de yapıldı.

Hükümet ile BDP arasında merak edilen görüşme TBMM’de gerçekleşti.

Görüşmeye, hükümet kanadından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadulah Ergin, BDP tarafından ise Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak katıldı.

Ergin, BDP heyetini kapıda karşılayarak tokalaştı.

Saat 14.05'te başlayan görüşme, TBMM'deki Başbakanlık makamında gerçekleşti. Görüşme 1 saat 45 dakika sürdü.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, kritik randevunun ardından kameraların karşısına geçti ve görüşmeyi değerlendirdi.

Demirtaş, sıcağı sıcağına şunları söyledi: "Görüşme Hakkari'deki katliam nedeniyle ertelenen görüşmeyi gerçekleştirdik. Şüphesiz Meclis'te grubu olan bir parti olarak başta hükümet olmak üzere ve diğer partilerle görüşmeyi önemsiyoruz.

Bugünkü görüşme bütün sorunlarımızın tartışarak, konuşarak, müzakere edilerek çözülebilmesi açısından bir vesile olur. Sadece hükümet değil diğer partiler için de söylediklerim geçerli.

Şüphesiz ki tek bir görüşmede Türkiye'nin bütün sorunlarının çözülmesi veya konuşulması veya uzlaşılması mümkün değil. Bu görüşme, sadece diyaloğun olabileceğini, sorunlarımızı tartışmak için önümüzde hiçbir engelin olmadığını göstermesi açısından önemlidir.

Yeni anayasa sürecinin bugünlerde başlaması gerektiğini düşünüyoruz, yeni anayasa barışa en çok hizmet edecek çalışmadır. Hükümetle yaptığımız görüşmede yeni anayasa sürecini desteklediğimizi belirttik ve sürecin ertelenmemesi gerektiğini ifade ettik. Ve yine yeni anayasanın hangi yöntemlerle hazırlanacağı konusunda görüşlerimizi ilettik.

Biz BDP olarak tartışmaların, görüşmelerin devam etmesini istiyoruz. Eğer diyalog sürmezse böylesi tek görüşmelerden sonuç alınamayacağı geçmiş tecrübelerden ortaya çıkmıştır. BDP, barış için siyasi bir aktör olarak rol almaya hazırdır. Hükümetin de daha cesur bir tavır sergilemesini bekliyoruz.

Ülkenin hiçbir kentine hiçbir cenazenin gitmemesi için siyasilerin üzerine büyük rol düşmektedir. Gözyaşı ve akan kanın durması için biz de çaba sarfedeceğiz. Demokratik özerklik ve ana dilde eğitim de partimizin ana politikalarıdır ancak bu görüşmenin ekseninde bu konular değildi.

Hükümetin sağlıklı tartışmaların koşullarını yaratma görevi vardır. Bu görüşmeye tarihi bir anlam atfetmek doğru değil, sadece denk gelmiş olduğu siyasi ortam önemlidir, bunu da kabul ediyoruz. Daha sonraki görüşmeler için bir zemin yaratmıştır.

Demokratik Toplum Kongresi dikkate alınmalı. Önceki görüşme gizli değildi, Meclis'te Başbakan'ın odasında gizli görüşme olmaz. Gizli görüşme söz konusu değil, TBMM'de iki partinin görüşmesi çok doğal."

ÇİÇEK: DİYALOĞUN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ
Demirtaş'ın açıklamasını tamamlamasını bekleyen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile gazetecilerin karşısına çıkarak, görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

Çiçek, görüşmelere çok fazla özel bir anlam yüklemenin doğru olmadığını belirterek, ''Görüşmeden hemencecik her şeyin çözüldüğü, çözüleceği veya çözülemeyeceği gibi olumlu, olumsuz anlam yüklemeyi, bundan sonraki değerlendirmeleri bunun üzerinde yapmayı doğru bulmuyoruz. Neticede olağan, olması gereken, geçmişte de zaman zaman yapılmış olan bir görüşmedir'' diye konuştu. Bu görüşmelerin sadece kendileriyle değil tüm partilerle, tüm partilerin de kendileriyle bu görüşmeleri yapmasının milletin de özlemi, arzusu olduğunu vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çünkü konuştuğumuz konular, sorunlar Türkiye'nin sorunu, konularıdır. Bir partinin, iktidarın sorunu değil. İktidarda başka bir parti de olsa, onlar da bu sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Dolayısıyla bu diyaloğun devam etmesinde, şahsen fayda görüyoruz. Umut ediyoruz ki yeni sayfa bu manada açılmış olur.

Maalesef bu görüşmeler gizli görüşme olarak takdim edildi. Bu hiç doğru değil. Gizli görüşme olsa, bu kadar basın mensubu burada nasıl toplanacaktı? Gizli bir görüşme olsa, bu Meclis çatısı altında niye yapılsın, herkesin rahatlıkla girip çıktığı bir yerde? Gizli bir görüşme yanı yok.

'BİRÇOK SORUN ANAYASADAN KAYNAKLANIYOR'
Vatandaş yüksek standartta bir demokrasiden yana tavır koymuştur. Yeni bir anayasa çalışmasına, tartışmasına ihtiyaç var. Birçok sorun bugünkü anayasadan kaynaklanıyor. Bir kısım sorunların çözülememesinde anayasanın gerçekleri yatıyor. Öncelikle hemen herkes konuya ilgi duyan siyasi partiler, STK'lar dahil her defasında esasın önüne geçen yöntem konusunu tartışmamız gerekiyor. 'Meclis'te uzlaşma komisyonu kurulsun' dedik buna bazıları olumlu cevap vermedi. Herkes kendi yönünden çalışmaya başlasın. Aceleye getiriliyor, şimdi sırası değil gibi mazeretler gündeme geliyor. Önümüzde yeteri kadar zaman ve fırsat var. Anayasa konusu görüşmede yöntem ve içerik itibariyle gündeme gelmiştir.

İkincisi artık bu ülkede hepimizin yüreğini yakan çok gözyaşı dökülmüştür. Artık bu iş bitmeli. Bu ülkenin ne sorunu varsa demokrasi kanallarından giderek çözüme kavuşturabiliriz. Bu ülkenin çözülemeyecek sorunu yok. Bunu kan ve gözyaşı dökülmeden çözme imkanı vardır. Herkesle konuşacağız. Faydalı bir görüşme olmuştur. 'Görüştüler de ne oldu' gibi ne küçültülecek ne de abartılacak gibi bir zemine oturtulmamalı. Meclis'teki her partiyle konuşma konusunda yeni bir sayfayı başlatmış oluruz."

Çiçek, İmralı'yla görüşmeyle ilgili bir soruya "Bu soruyu referandum süresince hep sordunuz. Meydanlarda konuşuldu, soru aynı, verilecek cevap da aynıdır" şeklinde yanıt verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.