Hukuk Muhakemeleri Kanunu GEÇTİ

Hukuk Muhakemeleri Kanunu GEÇTİ

Yargı sisteminin hızlı ve doğru karar verebilir hale getirilmesi amacıyla hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

A+A-

Yargı sisteminin hızlı ve doğru karar verebilir hale getirilmesi amacıyla hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu, iktidarla muhalefet arasında varılan mutabakat çerçevesinde Borçlar Kanunu'nun ardından Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı'nı da hızla yasalaştırdı. Meclis Genel Kurulu, 458 maddelik kanun tasarısının görüşmelerini tamamladı.

Genel Kurul'da kabul edilen yasa Türk hukuk sistemine büyük yenilikler getiriyor. Yasaya göre hakimlerin yargılama faaliyetinden dolayı devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Davanın açılması, hakime karşı bir ceza soruşturmasının yapılması ya da mahkumiyet şartına bağlanmayacak. Getirilen yeni düzenlemeyle yargılama giderleri, davanın başında taraflardan avans olarak alınacak. Davacı davasını açarken, davalı ise cevap dilekçesi ve delillerini sunarken yargılama giderlerini peşin olarak ödeyecek.
 
Yasada yargılama süresini kısaltacak olan ön inceleme düzenlemesi de getiriliyor. Bu düzenlemeyle deliller toplanmadan duruşmalara başlanması ve yargılamanın bu nedenle gecikmesi engellenecek. Delillerin duruşmaya başlanmadan önce toplanacak, duruşmalarda ise daha önce toplanan delillerin değerlendirmesi yapılacak. Mahkemelerde ses ve görüntü nakli yoluyla ifade alınabilecek. Talimatla alınan ifadeler ya da tanık beklenmesine ilişkin gecikmeler, bu yolla ortadan kaldırılacak.
 
Yasayla mahkemelerde edilen yeminin metninden 'Allah'ım ve namusum üzerine yemin ediyorum' ifadesi çıkarılıyor ve yemin, 'Bana sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğime, hiçbir şey saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum' şeklinde yeniden düzenleniyor. Yasaya göre UYAP aracılığıyla, avukat ve vatandaşlar adliyeye gitmeden elektronik ortamda, güvenli elektronik imza kullanarak dava açabilecek, harç ödeyebilecek, dava dosyalarını inceleyebilecek. Avukatlar ve vatandaşlar, sıraya girmeden saat 24.00'e kadar UYAP'ta işlem yapabilecek.
 
Bankalar, tüketiciler ile yetki sözleşmesi yapamayacak, yetkisiz bir mahkemeyi yetkili hale getiremeyecek, yapılan sözleşmelerdeki yetki kuralı da geçersiz sayılacak. Yetki sözleşmesi, ancak tarafların üzerinde anlaşabilecekleri konularda yapılabilecek. Hakim, eski eşinin, nişanlısının ve evlatlığının davasına bakamayacak. Kanun, 1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe girecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.