1. HABERLER

  2. Hoşap Kalesi'nde Kazı ÇALIŞMALARI
Hoşap Kalesi'nde Kazı ÇALIŞMALARI

Hoşap Kalesi'nde Kazı ÇALIŞMALARI

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyünde bulunan ve 1643 yılında yapılan Hoşap Kalesi'nde kazı çalışmaları başladı.

A+A-
Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyünde bulunan ve 1643 yılında yapılan Hoşap Kalesi'nde kazı çalışmaları başladı.
Van-Hakkari kara yolunun 60. kilometresinde yüksek kayalıklar üzerine kurulu olan kartal yuvası görünümüyle yerli ve yabancıların büyük ilgisini çeken kalede, 2007 yılından bu yana Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında yapılan kazı çalışmaları bu yıl da başladı.
Van Vali Yardımcısı Ali İpek, Gürpınar Kaymakamı Nurullah Kaya, Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Salih Tatlı ile birlikte ziyaret ettikleri kazı çalışmalarında işçiler ile birlikte çalıştılar. Ellerine aldıkları kazma ve kürekle toprak kazarken, el arabaları ile kazdıkları toprakları taşıdılar. Çalışmaları yerinde inceleyen İpek, Hoşap Kalesi'nin sadece Van için değil, ülkenin ve Dünya için orjinal bir değer olduğunu söyledi. İpek, olağanüstü güzellikte bir yapıya sahip olan kalede çok güzel bir kazı çalışmasın yürütüldüğünü söyledi. İpek, "İlçe kaymakamımız Nurullah Kaya bu çalışmalara bizide davet etti. Beraber tarihe şahitlik edelim dediler, geldik arkadaşlarla birlikte çalıştık. Bu güzel mekanda çalışmak tarihe şahitlik etmek bu heyecanlı ortamda bulunmak çok güzel oldu" dedi.
Gürpınar Kaymakamı Nurullah Kaya ise, güneşin ve kaleler şehri olan Van'daki güzel kalelerimizden biri Hoşap Kalesi'nin 2005 yılında ziyaretçilere kapandığını ifade etti. kaya, "Yapılan restorasyon çalışmaları ve şu anda başlanan kazı çalışmalarına destek olmak için burdayız. Bu gün bizde çalışmak istedik, aynı heyecanı yaşamak istedik. Biz kalemizi gelecek misafirlere en uyugun hale getirmek için elimizden gelen çabaları göstereceğiz" dedi.
Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, 2010 yılı kazı çalışmalarında bu hafta itibariyle 20 uzman ve öğrenciden oluşan ekibi ile başladıklarını ifade etti. Top, "Hoşap Kalesi'nin kazı çalışmalarına 2007 yılında başladık. İki yıldır burada çalışıyoruz. Daha burada yapılacak çok iş var. Gayemiz burada sadece toprağı kaldırıp kazı mekanları ortaya çıkarmak değil, bundan sonrasını düşünüyoruz. Özellikle gelen ziyaretçilerin bu mekanları daha rahat gezebilmeleri için bunların gelecek dönemlere aktarılabilmesi için burada kazı esnasında çıkan mekanların restore edilmesi konservasyonu sağlamlaştırma çalışmaları gerekiyor. Kazı başkanı olarak bu çalışmaları da yapmak istiyoruz. Bu yıl ziyaretçiler kaleyi rahatlıkla gezebiliyorlar" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.