1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Osman Kavala’nın Tutukluluğuna Devam
Harakani Sempozyumunda Sona GELİNDİ

Harakani Sempozyumu'nda Sona GELİNDİ

Kars'ta gerçekleştirilecek Harakani sempozyumu için sona yaklaşıldı.

A+A-

Kars'ta gerçekleştirilecek Harakani sempozyumu için sona yaklaşıldı. Harakani Vakfı Başkanı ve Evliya Camii İmam Hatibi Yavuz Uzgur, 11-13 Ekim'de başlayacak hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

Kars 1. Uluslararası Anadolu'nun Manevi Mimarı Sultan-ı Selatin Şehit Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri sempozyumuna az bir süre kala hazırlıklar sürüyor. Sempozyumun gerekçesine yönelik bilgi veren Evliya Camii İmam Hatibi Yavuz Uzgur, "1996'da birkaç aşamalı bir proje hazırlayarak, ilki Kars kalesinin eteklerinde Harakani Kültür Merkezi ve külliyesi kurmayı düşünmüştük. Bin yıllık tarihimizin ve medeniyetimizin en önemli merkezlerinden bir tanesidir. Bu çerçevede 50 dönüm alan üzerinde tamamlandı." dedi.

Harakani kültürünün, bin yıl önce hangi faaliyetlerle bu topraklara yayıldığını ve gönüllere ulaştırıldığını araştırdıklarını belirten Uzgur, şöyle devam etti:

"Harakani'nin torunları olarak, hazretin insan sevgisini, hoşgörüsünü, aşkını ve vuslatını araştırdık. Anadolu topraklarında Selçuklu kumandanları ve ilim adamları ile yaymış olduğu fütüvvet ahlakını yeniden canlandırmak ve bu misyonu, aşkı, heyecanı bin yıl sonra gönüllere ulaştırmak maksadı ile projemizin ikinci faaliyet ayağının planlarını yaptık. Şu anda bizleri takip edenlerin şahit oldukları projemizin ikinci bölümü, kültürel alanda yapılan bir bölümdür. Kültürel alan dediğiniz zaman birçok boyutları var. Ruhani, bedeni, kalbi ve aşk, muhabbet ile vuslat boyutları var. Harakani, bin yıl önce bu topraklarda hangi ahlak, fütüvvet geleneğini yaydı ise o heyecanı biz yine Kars'tan başlayarak, onun mirasına sahip çıkarak tekrar canlandırıp dünyaya yaymak istiyoruz. Çünkü Harakani'nin gelip girmiş olduğu bu kapıdan Mevlanalar, Yunus Emre'ler, Şemsi Tebrizi'ler ve Hacı Bayramı Veli'ler yetişti. Onlar bu topraklarda suya atılan bir taşın çıkarmış olduğu dalgalar gibi dünyaya yayılarak, bu irfanı yaşadılar ve yaşattılar. Bizim de amacımız, maksadımız budur."

Diğer taraftan, sempozyuma önemli katkılar sunan Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ebu'l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi (EHAM), sempozyum düzenleme kurulu ile son toplantılarını yapıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.