1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Şortlu Kadına Saldırıya İlk Duruşmada Tahliye
Halkların Demokratik Partisi KURULUYOR

Halkların Demokratik Partisi KURULUYOR

Seçimlere parti ile girme kararı alan Halkların Demokratik Kongresi (HDK), parti başvurusunu yarın yapacak.

A+A-

Seçimlere parti ile girme kararı alan Halkların Demokratik Kongresi (HDK), parti başvurusunu yarın yapacak. Halkların Demokratik Partisi'nin kuruluşu, HDK'nin 10-11 Kasım genel kurulunda duyurulacak.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), seçim partisinde son aşamaya geldi. Aylardır partinin tüzük ve programı üzerinde çalışan HDK, partinin kurucular kurulunu da oluşturdu. Partinin kurucuları arasında Prof. Dr. Fatma Gök, Yavuz Önen, Ziya Ulusoy, Ferhat Tunç, Suavi, Ahmet Telli, Hacı Orman da yer alıyor.

Parti için başvuru yarın İçişleri Bakanlığı'na yapılacak.

PARTİNİN İSMİ DE BELİRLENDİ

HDK'nin seçim partisinin ismi de önceki gün belirlendi. Buna göre partinin ismi; Halkların Demokratik Partisi olacak. Partinin kuruluşu, 10-11 Kasım'da Ankara'da toplanacak kongrede duyurulacak.

PARTİ İÇİN NE KARARI ALINMIŞTI?

HDK, partinin kurulması kararını geçtiğimiz Mayıs ayında topladığı 1. Olağan Genel Kurulu'nda almıştı. Karar şöyle: "Halkların Demokratik Kongresi, bir mücadele ortaklığı ve AKP karşısında ana muhalefet olma iddiasını gerçek kılmalı, bu iddiayı inşa etmek için somut adımlar atmalıdır. HDK,Türkiye'deki düzene yönelik bütün itirazları gerçek bir muhalefet zemininde birleştirmek, toplumsal muhalefetin sesi ve kürsüsü olmak, bunu bir iktidar alternatifi olarak güçlendirmek, özgür, demokratik ve eşitlikçi bir Türkiye’nin mümkün olduğunu gösterebilmek durumundadır.

HDK, işçi ve emekçi hareketinin, Kürt özgürlük hareketinin, baskı altındaki azınlıkların, kadın kurtuluş hareketinin, insan hakları savunucularının, özgürlükçü bir laikliği savunan inanç sahiplerinin, doğa ve çevre hakları için mücadele eden ekoloji hareketinin, Alevi toplumunun muhalefetinin, küçük üretici köylülerin ve tarım emekçilerinin, kent yoksulları hareketlerinin, engellilerin yerel seçimlerde ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ardından da genel seçimlerde birlikte davranmasının zeminini olgunlaştırmalıdır.

HDK, bu amaçla yerel seçimler öncesinde, Kongre niteliğini ortadan kaldırmayacak, aksine daha da güçlendirecek bir çalışma sürdürürken, Kongre bünyesinde yerel seçimlere, Cumhurbaşkanlığı seçimine ve genel seçimlere müdahale edecek bir partinin kurulması, Kongre dışında kalan güçleri de mücadele ortaklığına ve seçim ittifakına çekilmesi adımlarını atmalıdır. Partinin kurulması süreci bir takvime bağlanmalıdır"

PARTİ NASIL OLACAK?

HDK'nin kuracağı parti, kongre içinde bir yapı olacak. Kongre'nin bütün ilkelerini ve politik yaklaşımlarını benimseyecek. Yerel seçimlere, genel seçimlere, Cumhurbaşkanlığı seçimine katılma sürecinde etkin olacak. Kongre bileşenlerinin seçimlere birlikte ve ortak adaylarla girebilmelerinin ve faaliyet sürdürebilmelerinin; ayrıca Kongre dışında yer alan siyasal partiler ve oluşumlar dahil her türden örgütlenmenin de bir seçim ittifakına katılabilmesinin bir aracı olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.