1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. İstanbul Beşiktaş’ta Yangın Felaketi... 29 Kişi Hayatını Kaybetti
Halit Çelenk ve Üç Fidanın BULUŞMASI

Halit Çelenk ve 'Üç Fidan'ın BULUŞMASI

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan mezarları başında anıldı.

A+A-

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan on bini aşkın kişi tarafından "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganlarıyla ölümlerinin 39. yıldönümünde mezarları başında anılırken, yaşamını yitiren Denizlerin avukatı Halit Çelenk de son yolculuğuna uğurlandı.

6 Mayıs 1971 tarihinde Ankara'da idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Karşıyaka'da bulunan mezarları başında aralarında BDP, EMEP, SDP, CHP, KESK, DİSK, Devrimci 78'liler Girişimi, Pir Sultan Abdal Derneği yönetici ve üyelerinin de bulunduğu onlarca örgüt ve siyasi çevre tarafından anıldı. Anma töreni dün yaşamını yitiren Deniz Gezmiş'lerin avukatı Halit Çelenk'in cenaze töreni ile birleştirildi.

On bini aşkın kişi "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Ey şehîd riya te riya me ye", "Halit Çelen ölümsüzdür" sloganları ile Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın mezarlarını ziyaret etti. Kitle Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, İbrahim Kaypakkaya ve Mahir Çayan'ın posterlerini taşırken, mezarlara yüzlerce karanfil ve sigara bırakıldı.

“Çelenk önce Denizleri ziyaret etti”

Halit Çelenk'in cenazesi binlerce kişinin omzunda önce Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın mezarlarına getirilerek, belli bir süre bekletildi. Daha sonra Çelenk, "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganlarıyla son yolcuğuna uğurlandı. Çelenk'in mezarına yüzlerce karanfil bırakıldı. Cenaze töreninin ardından binlerce kişi devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenler için Çelenk şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

“Onlar 39 yıldır yaşıyorlar”

Katılan kurumlar adına ortak açıklamayı yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kara, "68 önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın katledilmesinin üzerinden 39 yıl geçti. Onları unutturmak isteyenlere inat; onlar, 39 yıldır halkın evlatları olarak emperyalizme karşı halkların bağımsızlık mücadelesinin, emek ve demokrasi mücadelesinin, devrim ve sosyalizmin yılmaz neferleri olarak yaşıyorlar. Deniz olmanın yolu; ulusların kendi kaderini tayin hakkını çekincesiz savunmaktan geçer. Kürt halkının hak ve özgürlük mücadelesinin yanında olmaktan geçer. Türkiye topraklarında Kürt, Türk ve diğer milliyetlerden halkımız birlikte bir gelecek kuracaksa; halkların eşit, özgür, gönüllü birliğini esas almaktan, halkların kardeşliğini tesis etmekten ve bölgedeki diğer halklarla dayanışma içerisinde olmaktan geçer" dedi.

“Mazlum Doğan ve Kürt gençlerini anıyoruz”

6 Mayıs'ta sadece Deniz'leri anmadıklarını belirten Kara, "Her 6 Mayıs'ta, onların şahsında; polisler tarafından öldürülen Vedat Demircioğlu'ndan başlayarak, kontrgerillanın katlettiği Taylan Özgür'ü, Nurhak'larda katledilen Sinan'ları, Kızıldere'de katledilen Mahir'leri, işkencede katledilen İbrahim Kaypakkaya'yı anıyoruz. Bugün aynı zamanda, 12 Eylül zindanlarının karanlığını parçalayan, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin ateşleri Mazlum Doğan'ları ve Kürt gençlerini anıyoruz. Ve yine ülkenin birçok yerinde özgürlük talepleri uğruna katledilen Alevi kardeşlerimizi anıyoruz. Onların şahsında geçmişten bugüne mücadelede yaşamını yitirmiş olan yoldaşlarını, canlarımızı anıyoruz" diye konuştu.

Kara'nın ardından Halit Çelenk'ın çocukları, gazeteci-yazar Aydın Çubukçu ve yazar Mustafa Yalçıner de Çelenk'e ilişkin konuşmalar yaptı. Konuşmalarda, Çelenk'in sadece Deniz'lerin avukatı olmadığı aynı zamanda yoldaşları olduğu belirtilerek, sosyalizmin yılmaz bir savunucusu olduğu vurgulandı. 6 Mayıs'larda Deniz'lerin yanı sıra artık Çelenk'in de anılacağı belirtildi.

Anma ve cenaze törenine Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu'nun milletvekili adayları Akın Birdal ve Sadrettin Güvener de katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.