1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Grönland'ı Kaplayan Buz Tabakası ERİDİ
Grönlandı Kaplayan Buz Tabakası ERİDİ

Grönland'ı Kaplayan Buz Tabakası ERİDİ

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, Grönland'ı kaplayan buz tabakasının beklenmedik hızla erimeye başladığını açıkladı.

A+A-

NASA'dan yapılan açıklamada aşırı sıcaklar nedeniyle Grönland'deki buzul tabakasının yüzde 97'sinin eridiği ve eriyen alanın son 30 yılda kaybedilenden fazla olduğu belirtildi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, Grönland'ı kaplayan buz tabakasının beklenmedik hızla erimeye başladığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, 8 Temmuz'da başlayan erimenin buz tabakasının yüzde 97'sini etkilediği ve eriyen kısmın son 30 yılda kaybedilen alandan daha fazla olduğu duyuruldu.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Potsdam Üniversitesi İklim Araştırmaları Enstitüsü'nden Anders Levermann, "Verilerin geçtiğimiz yıllarda kaydedilen aşırı olaylar arasında 'alışılmışın dışında' bir durum olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

Levermann, "Küresel ısınmanın yaşandığı günümüzde böyle aşırı durumlar görmek şaşırtıcı değil hatta beklenen bir şey" dedi. Ancak şu anda bu erimenin sonuçlarının kestirilemeyeceğini kaydeden Levermann, "Böyle aşırı bir erime sürecinin daha fazla suyun kaybolması ve su seviyesinin yükselmesi dışında ne anlama geldiğini bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

NASA, yaz aylarında normalde buz tabakasının yarısı kadar bir erime meydana geldiğini ancak havalar soğuyunca erimeyle kaybedilen suların yeniden donduğunu ancak bu yıl yüzeydeki erimenin büyük bir sıçrama kaydettiğini ifade etti.

Geçen hafta Grönland'ın kuzeyindeki Petermann Buzulu'ndan yaklaşık 120 kilometrekare büyüklüğünde bir buz parçası kopmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.