Gözlemci Artıyor, Ölümler SÜRÜYOR

Gözlemci Artıyor, Ölümler SÜRÜYOR

Suriye'de can kayıpları, BM'de endişe devam ediyor.

A+A-

Suriye'de can kayıpları, BM'de endişe devam ediyor.

İsyancıların saldırısında dün 23 asker öldü. Rusya geçen hafta 55 kişinin öldüğü saldırının arkasında El Kaide olduğunu, ABD de hedeflerinin hâlâ Esad olduğunu açıkladı. AB yeni yaptırımlar getiriyor.

Suriye'de çatışmalar ve can kayıplar devam ediyor. Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü'ne göre dün (14 Mayıs) isyancılarla iktidarın güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalar sonucunda 25 kişi hayatını kaybetti.

Örgütün verdiği bilgi Humus eyaletinde bulunan Rastan kentindeki çatışmalarda askerleri taşıyan üç zırhlı aracın bombalandığı ve 23 askerin öldüğü yönünde.

Ayrıca Rastan ve ülkenin başka yerlerinde de çıkan çatışmalarda iki kişi daha hayatını kaybetti, çok sayıda insan da yaralandı.

AB yeni yaptırımlar getiriyor

Suriye'de geçtiğimiz hafta içinde de askeri istihbarat servisinin yakınlarında iki ayrı intihar saldırısı gerçekleşmiş, 55 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu saldırıları El Nusra adlı İslamcı bir grup üstlendi. El Nursa'nın adı ilk olaral ocak ayında duyulmuştu. Suriye iktidarı da eylemden ''dış destekli terörist grupları'' sorumlu tutmuştu.

Rusya dün bir açıklama yaparak 55 kişinin öldüğü saldırıların arkasında El Kaide'nin bulunduğunun açık olduğunu ifade etti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki büyükelçisi Susan Rice ise Washington'un hedefinin hâlâ Esad'ın iktidardan indirilmesi olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları ise Esad rejimine yeni yaptırımlar üzerinde anlaşmaya vardı. Bu Suriye hakkında alınan 15. yaptırım kararı.

Yeni yaptırımlar çerçevesinde iki kuruluş ve üç kişinin mal varlıkları donduruldu, AB'ye seyahat yasağı getirildi.

Kaygılar değişmedi

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan bu ayın başlarında BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi vermiş, Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi de çatışmaların sürdüğünü, kaydedilen gelişmelerin yavaş ve küçük adımlarla gerçekleştiğini söylemişti.

"Tatminkar ilerleme kaydedildiğini düşündüğümüz günlerde bile bu, metreler, kilometrelerle değil, santimetrelerle ölçülebilecek boyutlarda oluyor."

Sözcü Annan'ın durumdan tatmin olmadığını ve endişelerinin sürdüğünü de bildirmişti. Kofi Annan her fırsatta Suriye'deki önceliğin ölümlerin durdurulması olduğunu vurguluyor.

Birleşmiş Milletler'in açıklamalarına göre Suriye'de bu hafta itibariyle 189 ateşkes gözlemcisi bulunuyor. Ülkede 7 Mayıs'ta seçimler yapıldı. Muhalifler seçimleri boykot etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.