1. HABERLER

  2. Gezmiş, Aslan ve İnan ANILACAK..!
Gezmiş, Aslan ve İnan ANILACAK..!

Gezmiş, Aslan ve İnan ANILACAK..!

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, ölümlerinin 38. yılında yarın (6 Mayıs) birçok yerde anılacak.

A+A-
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, ölümlerinin 38. yılında yarın (6 Mayıs) birçok yerde anılacak.
İlk olarak saat 12.00'da Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu kapı önünde toplanılacak. Saat 12.30'de ise mezarı başında anma töreni düzenlenecek. Ankara, Karşıyaka Mezarlığında düzenlenen anma etkinliğine, bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrencilerin katılması beklenirken, Gezmiş ve yol arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk ile katılımcı grupların temsilcilerinin kısa birer konuşma yapmaları bekleniyor. Konuşmaların ardından her yıl olduğu gibi bu yıl da, "üç karanfil anısına" mezarlara yanan sigaralar ve karanfiller bırakılacak.
68 VE 78'LİLER DE MEZARI BAŞINDA OLACAK
Devrimci 78'liler Federasyonu ile 68'liler Dayanışma Derneği, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 38. yıldönümünde Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndaki mezarları başında anma etkinlikleri düzenleyecek.
Devrimci 78'liler Federasyonu'ndan yapılan anma çağrısında ise, "6 Mayıs 1972'de darağaçlarında son soluklarında bile devrime ve sosyalizme olan bağlılıklarını haykıran önderlerimizin devrimci düşünceleri ilk gün sıcaklığında yüreğimizde, bilincimizde, vicdanımızda yaşadı, yaşıyor. Askeri faşist darbelerle hesaplaşma ve darbecilerin işledikleri suçlar için halka hesap vermesini sağlama mücadelesinin bir parçası olarak, Denizleri idam sehpalarına çıkarıp katledenleri bir kez daha lanetleyeceğiz" denildi.
İSTANBUL'DA GENÇLİK ÖRGÜTLERİ DOLMABAHÇE'YE YÜRÜYECEK
Gezmiş ve yol arkadaşları, idam edilişlerinin 38. yılında İstanbul'da da çeşitli etkinliklerle anılacak. Bazı gençlik örgütleri, 6 Mayıs Çarşamba günü saat 17.30'da Taksim'de bulunan Atatürk Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek, buradan Dolmabahçe'ye yürüyecek.
38 YIL ÖNCE İDAM EDİLDİLER
68 kuşağının devrimci gençlik önderleri olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için verilen idam kararı, 6 Mayıs 1972 yılında yerine getirildi. İnfazlar sabaha karşı 01.25'te başladı, 05.20'ye kadar devam etti. İlk olarak Deniz Gezmiş'in cezası infaz edildi. Onu Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamları izledi. Sesini ilk defa 10 Ocak 1971 tarihinde İş Bankası Ankara Emek Şubesi soygunuyla duyuran Deniz Gezmiş ve arkadaşları, ideolojik nedenlerle kaçırdıkları dört Amerikalı için 400 bin dolar fidye istemişlerdi.

İdamlarından önce son söz olarak, "Yaşasın Marksizm-Leninizm'in yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Kahrolsun Emperyalizm" diye slogan attılar.

KARS DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN AÇIKLAMA
Kars Devrimci 78’liler Derneği’nden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin yıldönümü ile ilgili açıklaması.
Celalettin İlyan, Kars Devrimci 78’liler Derneği adına “Onlara Olan Bağlılığımız Her Geçen Gün Artarak Devan Ediyor.” başlıklı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İdamlarının 38. yılında halklarımızın kurtuluşu mücadelesinin yiğit temsilcileri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anıyoruz. 6 Mayıs 1972’de darağaçlarında son soluklarında bile devrime ve sosyalizme olan bağlılıklarını haykıran önderlerimizin devrimci düşünceleri ilk gün
sıcaklığında yüreğimizde, bilincimizde, vicdanımızda yaşadı, yaşıyor. Askeri darbelerle hesaplaşma ve darbecilerin işledikleri suçlar için halka hesap vermesini sağlama mücadelesinin bir parçası olarak, Denizleri idam sehpalarına çıkarıp katledenleri bir kez daha lanetliyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum