1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Gaziantep'in Nurdağı İlçesinde 'Polis Helikopteri' Düştü
Gezici Festival de Arap BAHARI

Gezici Festival de Arap BAHARI

17. Gezici Festival 2 Aralık tarihinde Ankara'da başlıyor. 8 Aralık'a kadar Ankara'da gösterilecek olan filmler buradan Sinop ve İzmir'e doğru yola çıkacak.

A+A-

Gezici Festivali 17. kez yola çıkmaya hazırlanıyor. 2 - 18 aralık tarihlerinde yapılacak festivalin ilk durağı Ankara. Ardından 9-12 Aralık'ta Sinop'a ve 14-18 Aralık'ta da İzmir'e konuk olacak.

Ankara Sinema Derneği tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenecek olan 17. Gezici Festival bu yıl "Arap Direnişleri" temasıyla yola çıkıyor. 2-18 Aralık tarihleri arasında Ankara, Sinop ve İzmir'e uğrayacak festivalin "Bahar İsyancıdır" bölümünde Arap Baharını anlatan filmler gösterilecek.

17. Gezici Festival 2 Aralık tarihinde Ankara'da başlıyor. 8 Aralık'a kadar Ankara'da gösterilecek olan filmler buradan Sinop ve İzmir'e doğru yola çıkacak.

İzlanda'dan, Amerika'ya, Finlandiya'dan Avusturya'ya 28 farklı ülkeden 66 yönetmenin, toplam 75 filmi Gezici Festival ile izleyicilerle buluşuyor.

Bahar isyancıdır

Festivalin ana teması "Arap Direnişleri". Tunus, Libya gibi ülkelerde baskıcı rejimlere karşı başlatılan ve birçok Ortadoğu ülkesine sıçrayan isyanlar, sinemacıların bakış açılarıyla beyaz perdeye yansıtılıyor. Ayrıca festival, "Arap Baharı"nı Ankara'da düzenlenecek olan bir panelle de tartışmaya açıyor.

"Bahar İsyancıdır" bölümünde, İtalyan sinemacı Carolina Popolani tarafından, Mübarek'in baskıcı rejimine isyan eden Mısır halkının sosyal medya yoluyla nasıl örgütlendiğinin anlatıldığı ve kahramanlarının yakından tanıtıldığı Kahire Merkez (Cairo Downtown) adlı belgesel film gösterilecek.

Katarlı yönetmen İbrahim Hamdan tarafından, "Arap Baharı"nın dünya çapında bir toplumsal etki yaratmasına önayak olan fotoğraf ve video görüntülerinin hikâyelerinin anlatıldığı Devrim Görüntüleri (Images of revolution) adlı belgesel film gösterilecek. Yine "Arap Baharı"nın anlatıldığı İnşallah Laik Olacağız! (Laicité inch'allah!), Tahrir: Özgürlük Meydanı (Tahrir: Liberation Square) ve Duvar (Le mur) festivalde gösterilecek filmler arasında.

Zeki Demirkubuz'dan seçmeler

Lars von Trier'in açıklamalarıyla Cannes'da tepkileri üzerine çektiği son filmi Melankoli, ve Greg Zglinski'nin ödüllü filmi Cesaret gibi bu yıl dünyanın önemli festivallerinde gösterilmiş ve ilgi çekmiş filmler bir "Dünya Sineması" bölümü ile sinemaseverlerle buluşuyor. Ayrıca Zeki Demirkubuz'un Amerikan sinemasından derlediği filmler "Kıskandığım Filmler" adı altında sinemaseverlere sunuluyor.

"Türkiye Sineması 2011" başlığıyla son dönemde öne çıkan filmlere yer veriliyor. Bu yıl Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü'nü Nuri Bilge Ceylan ile paylaşan Dardenne Kardeşler'in filmlerinden oluşan toplum bir gösterim ile "Kısa İyidir" başlığı altında Yunanistan, Meksika gibi ülkelerin de yer aldığı birçok ülkeden kısa filmler izleyicilerle buluşacak. Ve Gezici Festival bu yıl Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismaki'nin 1982-2002 yılları arasında çektiği dokuz kısa filmi sinemaseverlerle buluşturacak. Çocuklarında unutulmadığı festivalde "Kısa İyidir" ve "Çocuk Filmleri" bölümleri ücretsiz olacak.

Festival panel, atölye ve yazılarla da seyirciyle buluşacak. Ayrıca Gezici Kitaplık bu sene "Sınıf" adlı bir kitap da yayımlıyor. Yazar, akademisyen ve eleştirmenlerin yazılarıyla katkı sunacağı kitap Aralık ayında kitapseverlerle buluşacak.

Gezici Festival'in gösterimleri Ankara'da (2-8 Aralık), Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Alman Kültür Merkezi'nde; Sinop'ta (9-12 Aralık), kentin tek sineması olan Deniz Sineması'nda ve İzmir'de ( 14-18 Aralık), iki yıl kapalı kaldıktan sonra yeniden açılacak olan Konak Sineması'nda gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.