1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ailenin Önemini En İyi Anlatan Öğrenciler Ödüllendirildi
Futbolun Ordinaryüsü Vefat ETTİ

Futbolun 'Ordinaryüs'ü Vefat ETTİ

Fenerbahçe'nin efsanevi futbolcusu 'Ordinaryüs' lakaplı Lefter Küçükandonyadis, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

A+A-

Fenerbahçe Futbol Takımı'nın efsanevi futbolcusu Lefter Küçükandonyadis tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Amerikan Hastanesi’nden yapılan açıklamada 87 yaşındaki Lefter’in ‘’Ağır zatürreye bağlı kalp yetmezliğinden’’ vefat ettiği belirtildi.

LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS KİMDİR?

Lefter 22 Aralık 1925 yılında Büyükada'da dünyaya geldi. Futbola Büyükada'da başladı. Taksim Spor Kulübünde yetişti. Taksim kulübü yöneticileri kendisine lisans çıkartabilmek için 1941'de mahkeme kararıyla yaşını büyüttüler. Ancak bu sayede takımda oynayabildi. 2 yıl Taksim takımında yer aldı. 1943'te askere gitti, 4 yıl süren askerlikten sonra 1947'de İstanbul'a döndü, Fenerbahçe kulübüne girdi. 1964'e kadar Fenerbahçe forması altında top koşturdu.

İstanbul Ligi 1953-1954 sezonunda gol kralı oldu. Bu süre içinde 1 yıl İtalya'nın ACF Fiorentina ve 1 yıl da Fransa'nın OGC Nice takımında oynadı. Yurtdışında da başarılı futboluyla ün yaptı. Türk futbolunun efsaneleşen isimlerinden biri olarak tanındı. Golcülüğünden ötürü Ver Lefter'e, yaz deftere! sloganı onun için çıktı. Futboldaki ustalığından ötürü Ordinaryüs sıfatıyla anıldı. Örnek bir profesyonel olan Lefter, golleri ve gole çevirdiği penaltı atışları ile de Fenerbahçeli taraftarların gözbebeği olduğunu ispatladı.

Başarılı futbol yaşamında toplam 50 kez milli formayı giydi (46 kez A, 1 kez B, 3 kez 21 yaş altı). 1954 FIFA Dünya Kupası'nda forma giyen Lefter turnuvada 2 de gol attı. Türk futbolunda 50. Milli Maç altın madalyasını alan ilk futbolcu oldu. Milli takım formasıyla attığı 21 golle en çok gol atan milli oyuncu unvanını uzun yıllar elinde tuttu, 9 kez de milli takım kaptanlığını yaptı. Fenerbahçe forması altında 615 maç oynadı, 423 gol attı. Lefter bir Galatasaray derbisinde topu doksana çakarak hafızalarda yerini aldı..

Lefter 1964'te futbolu bıraktıktan sonra Yunanistan'ın Egaleo, Güney Afrika'nın Johannesburg takımlarında futbolcu ve antrenör olarak yer aldı. Daha sonra Samsunspor, Orduspor, Mersin İdman Yurdu ve Boluspor'da teknik direktörlük yaptı. Antrenörlük kariyerinden sonra da bir süre spor yazarlığı yaptı. 3 Mayıs 2009'da Kadıköy'de Kuşdili Parkı'na heykeli dikildi..

Lefter Fenerbahçe ile İstanbul Profesyonel liginde 2, Türkiye Şampiyonasında 3 kere şampiyonluk yaşadı. Kariyeri boyunca toplam da 832 gol atarak rekor kırdı..

Ve bu efsane isim futbol oynadığı dönemlerde ''Ver Lefter'e yazsın deftere'' sloganları ile anıldı.

CAMİAMIZIN ACI KAYBI

Fenerbahçe Kulübü resmi sitesinden "Camiamızın acı kaybı" başlığıyla Lefter'in vefat haberini verdi.

İşte Fenerbahçe'nin açıklaması: 105 yıllık Fenerbahçe Spor Kulübü tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ve sembol sporcularından biri olan Değerli Büyüğümüz Lefter Küçükandonyadis’i kaybetmiş bulunuyoruz.

Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören Değerli Büyüğümüz bu akşam saatlerinde hayata gözlerini yummuştur. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesi tüm camiamız ve spor kamuoyuna başsağlığı diliyoruz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.