1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kuzey ve Doğu Suriye'de Seçim... 30 Mayıs'ta Sandıklar Kurulacak!
Filistinden BMye Tam Üye BAŞVURUSU

Filistin'den BM'ye Tam Üye BAŞVURUSU

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 'Filistin Devleti'nin tam üyelik talebini Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-moon'a sundu.

A+A-

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, “Filistin Devleti”nin tam üyelik talebini Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-moon’a sundu.

Çok beklenen başvuru bugün yapıldı. Mahmud Abbas, Filistin amblemini taşıyan bir mektubu BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasından az önce Ban Ki-moon’a sundu.

Ban Ki-moon’un bu talebi dönüşümlü Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını yapan Lübnan misyonuna bugün teslim edeceği bildirildi.

Mahmud Abbas, Filistin kökenli Amerikalı bir delegasyon ile yaptığı görüşme ardından, “Amerikan yönetimi projemizi başarısızlığa uğratmak için elinden geleni yaptı” dedi.

Abbas, engellere ve baskılara rağmen daha ileriye gideceklerini belirterek, “Zira biz haklarımızı elde etmek istiyoruz. Biz halen işgal altında olan tek halkız” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama Çarşamba günü BM’de yaptığı konuşmada Filistin’in talebini “aldatıcı bir kestirme” olarak değerlendirmişti. ABD, gerekli olması halinde projeye BM Güvenlik Konseyi’nde veto koymayı hesaplıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy da Filistin için bir ara bir formül olarak Vatikan örneğindeki gibi “Gözlemci Devlet” statüsü tanınmasını, bir yıl içinde ise nihai barış sağlanması önerisinde bulunmuştu.

AFP’ye konuşan Abbas’ın diplomatik danışmanı Mecid El Haldi’ye göre Filistinliler üyelik talebinin onaylanması için BM Güvenlik Konseyi’ndeki 15 üyeden 9’undan fazlasını oyunu almayı umuyor. Bu durumda ABD veto koyabilecek. BM’deki oylamanın haftalar alabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.