Federal Bölgeden Rekor Petrol İHRACATI

Federal Bölgeden Rekor Petrol İHRACATI

Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Berham Salih, Kürdistan Bölgesi'nin Şubat ayı başından bu yana 75 bin varil petrol ihraç ettiğini açıkladı.

A+A-

Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Berham Salih, Kürdistan Bölgesi’nin Şubat ayı başından bu yana 75 bin varil petrol ihraç ettiğini açıkladı.

Gazetecilere açıklamada bulunan Berham Salih, “Ayın başından bu yana test olarak ihracatın başladığı Kürdistan petrol yataklarından 75 bin varil brüt petrol ihraç edildi” dedi. Bu rakam Çarşamba gününe kadar ihraç edilen petrolü kapsıyor.

Federal Kürdistan Bölgesi, bir buçuk yıl aradan sonra 2 Şubat günü yeniden petrol ihraç etmeye başladı. İlk olarak Tawke petrol yatağı ile Ceyhan’a giden petrol boru hattı arasındaki altyapılar test edilmişti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, 5 Şubat günü AFP’ye verdiği mülakatında merkezi Bağdat hükümetinin Kürdistan Bölgesi ile petrol üzerine imzalanan kar paylaşımı anlaşmalarına saygı göstereceğini söylemişti. Nuri El Maliki, “Petrol Bakanı bu kontratları kabul etti çünkü (petrol) çıkarma tekniği Kürdistan ve Basra’da farklıdır” demişti. “Kürdistan’da daha fazla çaba gerekiyor, oysa Basra’da yüzeye daha yakındır” diyen El Maliki, “Kürdistan’da hizmet kontratları yapmak zordur ama Irak’ın güneyinde bu normaldir” şeklinde konuşmuştu.

Bağdat yönetimi uzun süre, Irak’ın diğer yerlerinde yürürlükte olan ve çıkarılan varil başına petrol şirketlerinin ücretini ödeyen hizmet anlaşmalarını dayattı. Kürdistan Bölgesi ise yabancı şirketlerle kaynakların işletiminden elde edilen karın paylaşımına dayalı anlaşmalar imzaladı. Bağdat hükümeti de bu anlaşmaları bugüne kadar reddediyordu.

Kürdistan Bölgesi 1 Haziran 2009’da ilk kez tarihinde petrol ihraç etmeye başlamıştı ancak Ekim 2009’da bu ihracat, merkezi hükümetle yaşanan anlaşmazlık sonucu askıya alınmıştı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.