1. HABERLER

  2. KÖŞE YAZISI 'MAKALE'

  3. Farklı Bir Tatil Düşünenlere: KARS
Farklı Bir Tatil Düşünenlere: KARS

Farklı Bir Tatil Düşünenlere: KARS

Bu yıl leyleği havada gördüm, sanırım. Geçtiğimiz hafta dostlarla birlikte, bilimsel bir kongreye katılmak üzere Kars'taydık.

A+A-

Bu yıl leyleği havada gördüm, sanırım. Geçtiğimiz hafta dostlarla birlikte, bilimsel bir kongreye katılmak üzere Kars'taydık. Prof. Dr. Metin Korkmaz'la birlikte editörlüğünü yaptığımız kitabın kongrede beğenilmesinin verdiği rahatlama ile Kars ve çevresini gezmeye de zaman ayırdık.

Kars'ın yöneticileri ve insanları son derece misafirperverler. Organizasyon komitesinin yanında şehrin tüm önde gelenleri bizleri ağırlamak için ellerinden geleni yaptılar; bir kez daha teşekkürler...

Kars'ta en çok ilgimi çeken yer 42 km uzaklıktaki geniş bir alana yayılan Ani Harabeleri oldu. Tarihçesi 7000 yıl geriye uzanan yerleşim yeri çeşitli uygarlıkların izlerini taşıyor. Büyük Katedral (Fethiye Camisi), Gagik Kilisesi, Manuçehr Camisi, Tigran Honents Kilisesi gibi görkemli yapıların yanında muhteşem doğası ve Kapadokya'dakileri andıran kaya oymaları ile dikkatleri çekiyor.

Şehir içinde görülecek yerlerin başında Kars Kalesi ve bugün Kümbet Camisi olarak hizmet veren Havariler Kilisesi geliyor. Kars Müzesi, Evliya Camisi, Ahmet Muhtar Paşa Konağı, Namık Kemal Evi de görülmeğe değer. Tarihi hamamlarsa restore edilmeyi bekliyorlar. Kars'ın içinde adım başında son derece güzel heykeller göze çarparken, tepedeki İnsanlık Anıtı'ndan arta kalanlar, yıkanların sanata ve insanlığa verdikleri değeri simgeliyorlar sanki...

Kaldığımız Sim-er Oteli makul fiyatı ve güzel kahvaltısıyla bizi memnun ederken, yemek yediğimiz Büyük Kale Oteli'nin çatıdaki lokantasındaki yemekler ve servis de güzeldi; bir de herkes sigara içmeseydi! Otelin adının "Grand Castle"dan "Büyük Kale"ye çevrilmesini öneren Başbakan Erdoğan'a tebrikler... Ancak keşke "ucube" diyerek koskoca bir anıtı yıktırırken, son iki katı ruhsatsız olduğu için yıkım kararı bulunan bu otelin açılışını yapmasaydı!

Biraz uzak da olsa Doğubayazıt'taki restorasyonu süren ve dünyanın ilk kalorifer sistemimin barındırdığı söylenen İshak Paşa Sarayı da güzel... Iğdır'da bir mola verip Hasankeyf Lokantası'nda kebap yenebilir...

Doğayı sevenlerin mutlaka Çıldır Gölü'nü görmeleri gerek... Dar bir yoldan adaya çıkılması ve acıkınca Atalay'ın Yeri'nde tereyağında kızarmış alabalık ve yanında buz gibi bir bira önerilir... Yolu biraz uzatıp, sarp bir tepenin üzerindeki Şeytan Kalesi'ni görmek ve ardından Gürcistan sınırındaki Aktaş Gölü'ne uzanmak da iyi fikir...

Kayaktan hoşlananlar Sarıkamış Kış Sporları Tesisleri'ni ve Toprak Otel'i biliyorlardır. Kış aylarında rezervasyonla çalışan otelin sezon dışı fiyatları uygun; sıcaktan bunalanlara ve dağ havasını sevenlere duyurulur. Sarıkamış'taki şehitliklerin yenilenme zamanı gelmiş de geçiyor; şehitlerimiz çok daha iyisini hak ediyor.

Karslılar Kars'ın en güzel zamanının ilkbahar olduğunu söylüyorlar. Ünlü kaz eti de bu mevsimlerde daha lezzetli oluyormuş.

Bilgilerinize...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.