1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başkan Kocadon Macro Center'ın Yeni Mağazasının Açılışına Katıldı
Êzidi Temsilcileri Diyarbakırda BULUŞTU

Êzidi Temsilcileri Diyarbakır'da BULUŞTU

DTK İnanç ve Azınlıklar Komisyonu'nun 2 gün boyunca düzenleyeceği Êzidi Konferansı, Diyarbakır'da başladı.

A+A-

DTK İnanç ve Azınlıklar Komisyonu'nun 2 gün boyunca düzenleyeceği Êzidi Konferansı Êzidi temsilcilerinin katılımıyla başladı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) İnanç ve Azınlıklar Komisyonu'nun Diyarbakır'da düzenlediği Êzidi Konferansı "Örgütlenerek özgürlüğe doğru yürüyoruz" şiarıyla başladı. Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, Avrupa başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerine göç etmek zorunda bırakılan Êzidiler katılıyor. Unutturulmak istenen bu duruma açıklık getirmek, sorunları tartışmak, çözüm önerileri geliştirmek amacıyla tarihte ilk kez uluslararası düzeyde bir Êzidi Konferansı düzenleniyor.

İki gün boyunca devam edecek konferansa Federal Kürdistan Bölgesi'nden gelen Êzidilerin önde gelenleri Mir Tahsin Seid, Hazım Seid, Baba Şêx, Suriyeden gelen Bavê Cemil, Almanyadan gelen Hoşeng Biroka, Ermenistandan Temur Hasanov, PÇDK Genel Başkanı Diyar Xarip, DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Şengal Kaymakamı Dexil, AP eski Parlementeri Feleknas Uca, DTK Daimi Meclis üyeleri, BDP'li milletvekilleri, TZPKurdî, Barış Anneleri İnisiyatifi, DİAY-DER, Ermeni ve Meyremana Kilisesi yetkilileri, HDK ve Avrupa, Rusya, Federal Kürdistan, Suriye'den gelen çok sayıda Êzidi katıldı.

Konferans salonuna "Em bi rexistinibunê ber bi azadiyê ve dimeşin" pankartı asıldı. Konferansa gelen delegeler, salonda yerini aldıktan sonra konferans bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı. Konferansın gerçekleşmesinde emek verenler tek tek platforma davet edilerek, katkılarından dolayı tebrik edildi. Daha sonra da hepsine karanfiller verildi. Platforma çıkanlar ise aldıkları karanfilleri, Êzidilerin önde gelenlerine takdim etti. Ardından konferansın açılış konuşmasını yapmak üzere platforma çıkan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, yıllardır Êzidiler üzerinde büyük baskıların uygulandığını ve acıların yaşatıldığını belirterek, birçok Êzidi yurttaşın katliamlardan geçirildiğini ifade etti.

'İslam dini adı altında Êzidiler katledildi'

Türk, katliamların çoğu İslam dini adı altında yapıldığını kaydederek, "Ancak Kuran-ı Kerim'de hiçbir zaman böyle bir şey yoktur. Abbasiler döneminde katliamlar yapıldı. Osmanlı Devleti zamanında Yavuz Sultan Selim döneminde soykırımlar yapıldı. Tarihte sürekli Êzidilere yönelik katliamlar yapıldı. Êzidilerin tarihi katliamlarla doludur. Büyük bir zulümden geçirildiler. Şengal'de talan edildiler, katledildiler. Buna rağmen Êzidiler Kürt halkının özgürlüğü için mücadelelerini sürdürdüler. Êzdiler şimdiye kadar 73 katliamdan geçirildi. Kürt halkı birlikteliği için birleşmeli, ortak amaç için hareket etmelidir" dedi.

'Êzidi halkının bizi affetmesini istiyoruz'

Türk, Kürt halkının eliyle Êzidi Kürtlerinin katledilmesi için büyük oyunlar oynandığını ifade ederek, Botan'da Êzidiler üzerinde sürekli baskı ve katliamlar yapıldığını belirterek, Hamidiye Alayları'nın Şengal'e kadar Êzidileri talan ettiklerini kaydetti. Türk, Êzidilerin dinleri ve toplumları için sürekli mücadele içinde olduklarını aktararak, "Gerçekten de ben Êzidileri gördüğümde ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Biz çok üzgünüz. Atalarımızın eline Êzidilerin kanı bulaşmış. Atalarımızın alnında kara bir leke var. Sizin bizi affetmenizi istiyoruz. Düşmanlar Kürt halkını Kürtlere öldürtmüştür. Kürt tarihinde bu unutulmamalıdır. Fars, Türk ve Araplar, Kürtleri kimliksiz ve köle olarak bırakmak istiyoruz. Bu konferans Kürt halkının birlikteliği için bir adım olmalıdır" diye konuştu.

Mir Tahsin Seid: 100 dil bilseniz de anadil gibi olmaz

Türk, konuşmasını tamamladıktan sonra Federal Kürdistan Bölgesi'nden gelen Êzidilerin önde gelenleri Mir Tahsin Seid'i platforma çağırdı. İlerleyen yaşı nedeniyle zorlukla ayakta durduğu görülen Mir Tahsin Seid, konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak, her şeyden önce birliktelik zamanının geldiğini aktardı. Mir Tahsin Seid, Êzidilerin bu topraklarda birçok ülkeye ayrıldığını kaydederek, "Êzidileri bölgelere ayırmamalıyız. Hepsi birdir. Êzidiler büyük katliamlardan geçtiler. Katliamların sebepleri birlikteliğin olmamasından kaynaklıdır. Kürtler anadillerini unutmamalıdır. Şayet 100 dil öğrenseniz de anadil gibi olamaz" dedi. Konuşmanın ardından Mir Tahsin Seid, Türk'e Laleş'in fotoğrafının yer aldığı bir tabloyu hediye etti. Ardından Türk, Mir Tahsin Seid'in elini öptü.

Êzidiler masaya yatırılacak

Konuşmaların ardından konferans basına kapalı bir şekilde devam etti. İki gün boyunca sürecek olan konferansın ilk gününde "Kürt mücadelesinde Êzidilerin kimliği", "Tarihte Êzidilerin varoluşu", "Êzidilerin tarihinde kadınların rolü" başlıklı konular tartışılacak. Konferansın ikinci gününde ise, "Êzidilerin yaşadıkları sorunlar", "Kürt birlikteliği için çözüm önerileri" başlıklı konular ele alınacak. Konuşmaların ardından konferansın sonuçları açıklanacak.

Konferans basına kapalı bir şekilde devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.