1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Covid-19 | 3 Hükümlü Hayatını Kaybetti
Eylemlere Polis Sert Müdahale ETTİ !

Eylemlere Polis Sert Müdahale ETTİ !

PKK'li ve PAJK'lı mahpusların 49. gününe giren açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bugün birçok ilde eylem yapıldı.

A+A-

BDP'nin genel eylem çağrısının ardından bugün Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Van ve İstanbul'da yapılan eylemlere polis tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti.

PKK'li ve PAJK'lı mahpusların 49. gününe giren açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bugün birçok ilde eylem yapıldı. Yürüyüşe izin vermeyen polis göstericilere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.

Diyarbakır'da yapılan yürüyüş sırasında atılan gaz bombalarından biri bir apartman dairesine isabet etti, çıkan yangın söndürüldü.

Diyarbakır'da E Tipi Kapalı Cezaevi'ne yürümek isteyen kitleye gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale edilirken, Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre 15 kişi gözaltına alındı.

Eylemciler polise taş ve molotof kokteylleri atarken, Polis Okulu, cezaevi civarı, Nükhet Coşkun Akyol Caddesi, Emek Caddesi, Sento Caddesi ve Medine Bulvarı üzerinde çatışmalar yaşandı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de BDP İlçe binası ile Oslo Oteli önünde bir araya gelen onbinlerce kişi, Eski Cezaevi Kavşağı'na yürüdü. Kitleye polis gaz bombasıyla saldırdı. Yüksekova Haber'in haberine göre, göstericiler MOBESE kameralarını kırarak kullanılmaz hale getirdi.

BDP Van İl Örgütü öncülüğünde Van F Tipi Cezaevi'ne yürüyüş yapıldı. Van F Tipi'nde bulunan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile kentte 7 Haziran'da yapılan operasyonda tutuklanan siyasetçiler 15 Ekim'den bu yana açlık grevinde. Cezaevinin önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı.

İstanbul Okmeydanı'nda da açlık grevlerine dikkat çekmek için AKP Şişli ilçe binasına yürümek isteyen ve aralarında çocukları açlık grevinde olan annelerin de bulunduğu kitleye polis gaz bombasıyla müdahale etti. Kitleden 20 civarında kişi polise taşlar ve molotof kokteylleriyle karşılık verdi. Ara sokaklarda çatışmalar yaşandı.

Kepenkler kapatıldı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugünkü genel eylem ile ilgili "Cezaevlerinden tek bir tabutun çıkmaması için gece gündüz meydanlarda olacağız" dedi.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Başkanlığı da bugün "genç, yaşlı, esnaf, emekçi, kadın, erkek tüm Kürdistan halkını yaşamı durdurmaya" çağırmıştı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) topyekûn direniş çağrısında bulundu. DTK, yaptığı yazılı açıklama ile BDP'nin bugünkü eylemle ilgili hayatı durdurma talebine katılım çağrısında bulunmuştu.

Diyarbakır'da bu çağrı uyarınca esnaf kepenk açmadı, Diyarbakır Belediyesi çalışanları işbaşı yapmadı, öğrenciler de okulları boykot etti.

Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde esnaf bugün kepenklerini açmadı. Sokaklarda çok sayıda polis ve zırhlı araç bekliyor.

Batman'da da işyerlerinin büyük bölümü bugün açılmadı. Esnafın kepenk kapattığı kentte çöpler toplanmadı. Açlık grevlerinde bulunanlara destek için 12 sivil toplum örgütü temsilcisinin Yılmaz Güney Sineması önünde dönüşümlü sürdürdüğü açlık grevi bugün de devam etti. Batman-Diyarbakır arasında sefer yapan minibüsler bugün çalışmadı.

Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe, Mazıdağ, Derik ilçelerinde de kepenkler açılmadı. Nusaybin'de öğrencilerin büyük bölümü okula gönderilmedi. Nusaybin'in bazı mahallelerinde göstericiler sokaklara barikatlar kurarken, polis zaman zaman müdahalede bulundu.

Adana'nın Seyhan ilçesinde Tutuklu Aileleri Derneği önünde bir araya gelen yaklaşık 150 kişinin yapmak istediği yürüyüş de polis engeliyle karşılaştı.

İlgili Haber..

KARS BDP'DEN EYLEM

Barış ve Demokrasi (BDP) Kars İl Örgütü, cezaevlerinde açlık grevi yapanların isteklerine hükümetin cevap vermemesini protesto etmek amacıyla, AKP Kars İl binası önüne siyah çelenk bırakmak istedi.

KHA'nın haberine göre, Çelengin bırakılmasında yaşanabilecek muhtemel gerginliğin önlenmesi için çelenk Faikbey Caddesi üzerindeki At Heykeli önüne bırakıldı. Çelengin parçalanmaması için de BDP’liler 10 dakika çelenk karşısındaki kaldırıma oturarak nöbet tuttu.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin de bulunduğu bir grup BDP Kars İl binasında bir araya geldi. Grup daha sonra il binasından çıkarak AK Parti il binasına yürümek için hareket geçti. “Tecrit duvarlarını yıkacağız, ölüm değil çözüm istiyoruz ve ölüme seyirci kalmayacağız” yazılı pankart arakasında yürüyen grup, Faikbey Caddesi üzerinde bulunan At heykeli önünde çevrede yoğun güvenlik önlemleri alan polis barikatı ile karşılaştı. Polis tarafından uyarılan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve BDP Kars İl Başkanı Şerafettin İldirim, bir süre polis ile tartıştı. Polis de AK Parti binasına yürümeleri durumunda gruba müdahale edileceği uyarısında bulunulmasının ardından, BDP Kars İl Başkanı Şerafettin İldirim, BDP İl Başkanlığı adına hazırlanan basın açıklamasını At heykeli önünde okudu.

Açıklamanın ardından AK Parti İl Binası girişine siyah çelenk koymak isteyen gruba polis izin vermedi. BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ile polis yetkilileri arasında geçen diyalogun ardından çelengin At heykeli önüne bırakılmasına karar verildi. Birtane, “Çelengin bir şartla buraya bırakırız. O da çelengin başka illerdeki gibi kırılıp parçalanmamasını istiyoruz. Onun için de bizler çelengin karşısında bekleyeceğiz.” dedi. Polis amirinin, teşekkür ettiği BDP Milletvekili Mülkiye Birtane, grupla birlikte çelengin karşısındaki kaldırıma oturarak yaklaşık 10 dakika beklediler ve ardından da alkışlarla ayağa kalkarak pati binasına geçtiler.

Grubun dağılmasından sonra polis, çelenkte inceleme yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.