1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kız Meslek Lisesinin İsmi Hafize Özal Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Oldu
Evren ve Şahinkaya TUTUKLANMIYOR

Evren ve Şahinkaya TUTUKLANMIYOR

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın tutuklanma talebi reddedildi.

A+A-

12 Eylül askeri darbesine ilişkin açılan davanın duruşmasında savcı, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın tutuklanma talebinin reddedilmesini istedi.

12 Eylül 1980 darbesi nedeniyle Kenan Evren'in ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın duruşması 3. gününde Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Savcının mütalaasını açıklamasından sonra avukatlar mütalaaya ilişkin görüşlerini sıraladı. Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından ara kararlarını açıkladı. Savcı Kemal Çetin, Evren ve Şahinkaya hakkındaki tutuklama talebinin reddini isteyerek, sağlık sorunları nedeniyle sanıklar hakkındaki adli kontrol kararlarının devam etmesi talebinde bulunmuştu. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, avukatların müdahillik talebinin ardından duruşmaya ara verdi. Aranın ardından Mahkeme Başkanı İnce, ara kararları açıkladı.

Evren ve Şahinkaya tutuklanmayacak

Evren ve Şahinkaya'nın tutukluluk talebinin reddine karar verildiğini açıklayan İnce, "Sanıkların yaş ve sağlık durumları ile ölçülülük ve orantılılık ilkeleri birlikte değerlendirildiğinde sanıklar hakkında yurtdışına çıkmamak şeklinde adli kontrol kararı yeterli görüldüğünden sanıkların tutuklanması talebinin reddine" karar verildiğini açıkladı.

İşkence ve kötü muameleden suç duyurusu

İşkence ve kötü muamele suçları, insanlığa karşı suçlardan kabul edildiğini anımsatan Mahkeme Başkanı İnce, "Sanıklar Evren ve Şahinkaya, hakkında "sistematik olarak işkenceye" neden olma yönünden de suçlamalar bulunduğundan iki sanık hakkında gerekli soruşturmanın yürütülebilmesi açısından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına" karar verildiğini açıkladı.

Sanıkların duruşmaya gelip gelmeyeceklerine Adli Tıp karar verecek

İnce, sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın gerektiğinde doktor ve sağlık ekipmanları ile mahkemeye gelerek veya getirilerek, ifade vermeleri durumunda sağlıklı yönünden hayati tehlike ile sonuçlanacak bir durumun oluşup oluşmayacağının tespiti için daha önce Evren ve Şahinkaya'nın avukatları tarafından tüm tıbbı belgelerin İstanbul Adli Tıp Kurumuna ivedi olarak gönderilmesine karar verildiğini belirtti. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek rapora göre, Evren ve Şahinkaya'nın duruşmaya zorla getirilip getirilemeyeceğine karar verilecek. Mahkeme Başkanı İnce, Evren ve Şahinkaya'nın ifadesinin alınması için Adli Tıp'tan gelecek sağlık raporun sonucuna göre yargılamanın sürüncemede kalmaması açısından Ankara ve İstanbul GATA'da gerekli donanımın bulunup bulunmadığının kontrolü için Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi ve Savcılıkları ve diğer kurumlara müzakere yazılmasına karar verildiğini bildirdi.

Meclis, Başbakanlık, CHP ve MHP’de davaya müdahil

İddianamenin bir örneğinin Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine karar verildiğini ifade eden İnce, Genelkurmay Başkanlığı'na yazılan "12 Eylül 1980 darbesi" öncesi Aralık 1979 tarihinde TSK tarafından Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e teslim edilen uyarı mektubunun onaylı bir suretinin gönderilmesi için Cumhurbaşkanlığı makamına yazı yazılmasına karar verildiğini açıkladı. MSB'den sorulan 8 Temmuz 1980 tarihinde yapıldığı belirtilen Fatsa operasyonu ile ilgili bilgi ve belgelerin ilgili komutanlıktan temininin bekleneceğini bildirdi.

BDP ve İHD’nin müdahillik talepleri ertelendi

YÖK Başkanlığı'na yazılan 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında herhangi bir yargı kararı olmaksızın meslekten çıkartılan herhangi bir öğretim üyesi-görevlisi bulunup bulunmadığı araştırılmasına ve isimlerinin bildirilmesine karar verildiğini belirten İnce, Meclis, Başbakanlık, dönemin CHP milletvekilleri Hüseyin Doğan, Azimet Köylüoğlu, Şükrü Bütün ve Nurettin Yılmaz'ın, MHP'nin, DİSK'in, HAK-İŞ'in müdahillik talebinin kabul edildiğini belirtirken, aralarında BDP ve İHD’nin de olduğu parti, dernek, kurum ve kuruluşlar ile bireylere ilişkin müdahil taleplerinin 16 Nisan 2012 tarihinde dosya üzerinden değer verileceğini ifade etti

Berfo Ana’da müdahil

Bireysel başvurulardan sadece Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo Kırbayır'ın müdahillik talebini değerlendiren Mahkeme heyeti, suçtan zarar görmüş olma ihtimaline binaen Cemil Kırbayır'ın gözaltındayken öldürüldüğü TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Alt Komisyonu raporu ile belirlenmiş olduğu için annesi Berfo Kırbayır ile kardeşleri Fazma Güzel ile Mikail Kırbayır'ın davaya müdahil olmasına karar verdi.

MİT’in darbeyi haber verip vermediği soruldu

İnce, MİT Müsteşarlığı'na 12 Eylül 1980 darbesinin hazırlık çalışmalarının darbe öncesinde Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı'na bildirilip bildirilmediğinin sorulmasına karar verildiğini açıkladı.

Kararda, hastanelerde gerekli donanımın olup olmadığına dair Adalet Bakanlığı'na yazı gönderileceği tutukluğun reddine karar verildiği belirtildi. Kararda, mahkemenin 11 Mayıs saat 9.45'e ertelendiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.