1. HABERLER

  2. 10 Milyon Kayıt Dışı ÇALIŞAN VAR!
Eşitlik ve Demokrasi Partisi KURULDU

Eşitlik ve Demokrasi Partisi KURULDU

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) kuruluşunu bir basın toplantısıyla ilan etti.

A+A-
'Solda Büyük Buluşma' adı altında yürütülen yeni parti çalışmaları sonucunda kurulan Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) kuruluşunu bir basın toplantısıyla ilan etti.
Partinin Kurucu Genel Başkanı Ziya Halis, hedeflerinin iktidar olduğunu belirterek, Kürt sorununun çözümü konusunda diyalogun gerekli olduğunu söyledi.


İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın öncülüğünü yaptığı Özgürlükçü Sol Hareket, SHP, Aleviler ve bazı kesimlerin son bir yıldır sürdürdüğü partileşme çabası sona erdi. Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (EDP) kuruluşu, bir otelde yapılan basın toplantısıyla ilan edildi. Partinin kuruluş dilekçesi ise 12 Mart Cuma günü İçişleri Bakanlığı'na sunulacak.
Basın toplantısına, Pirsultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ABF Genel Başkanı Ali Balkız, KESK MYK üyesi Adnan Gölpınar, SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, Yeni Sol'dan Saruhan Oluç, SHP Genel Merkez yöneticileri, ABF Genel Sekreteri Kazım Genç, eski bakanlardan Şahin Ulusoy, eski milletvekillerinden Salman Kaya, İbrahim Gürsoy, Celal Kürkoğlu, TEKEL işçisi Metin Arslan, emekli vali Güngör Aydın, Doç. Dr. Mesut Yeğen ve Mahmut Kotan gibi isimler katıldı.
Partinin kuruluşu ilanını Kurucu Genel Başkan Ziya Halis yaptı. Halis, 14 Mart itibariyle EDP'nin halkın geleceği, daha kaliteli bir yaşam için üzerine düşeni yapacağını söyledi. SHP'nin olağanüstü kurultayında adını EDP olarak değiştireceğini ve birleşmenin gerçekleşeceğini ifade etti.
Partileşme süreçlerinin kolay olmadığını belirten Halis, EDP'nin iktadar olmayı hedeflediğini belirtti. EDP'nin var olan partilerin türevi ve benzeri olmadığını dile getiren Halis, partilerinin; demokrat, sol, sosyal demokrat bir kitle partisi olduğunu söyledi. Devleti demokratikleştirme konusunda kararlı olacaklarını ifade eden Halis, program ve tüzüklerine ilişkin şunları dile getirdi:
"Çokça üreteceğiz, hakça bölüşeceğiz. Askeri harcamaları kısıtlayacak ve bu kaynakları eğitim, sağlık, bilim, kültür politikaları için kullanacağız. İnsani ve sosyal bir çalışma yaşamı oluşturacağız. İnançlara eşit mesafede duracağız. Diyanit İşleri Başkanlığı'nı devlet örgütlenmesinin dışına çıkaracağız. Eğitimde herkese fırsat eşitliği vereceğiz. Sağlık hizmetlerini ücretsiz yapacağız. Toplumsal hayata katılımı arttıracağız. Yerel yönetimleri demokratikleştireceğiz. Çevreyi ve doğayı koruyacağız. Uluslararası ilişkilerde aktif, yapıcı ve barışçı olacağız.”
Partisinin Kürt sorununa yaklaşımını da dile getiren Halis, iktidarlarında Türkiye'de Kürt sorunun olmayacağını dile getirdi. Halis, sorunun diyalog içerisinde çözülmesinden yana olduklarını belirtirken, barış ve kardeşlik dilini yaratacaklarını söyledi. Genel siyasi affı öncelikle gündemlerine alacaklarını belirten Halis, "Dağda yaşayan yurttaşlarımızın dağdan inmeleri için her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Halis, bu çalışma içerisinde yer alan BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'a ilişkin, "BDP'de siyaset yürütüyor. Partimizle şuanda ilişkisi yoktur" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum