1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. 75. Altın Küre Ödülleri Dağıtıldı
Ertuğrul Günay Başka Telden ÇALIYOR!

Ertuğrul Günay Başka Telden ÇALIYOR!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, başkanlık sistemine karşı çıkarak 'Partili cumhurbaşkanı olmaz' dedi.

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, başkanlık sistemine karşı çıkarak "Partili cumhurbaşkanı olmaz" dedi. "Biz padişahlar üzerinden ecdadımız diye gidersek çocuklarımıza çok mahcup da olabiliriz" diye konuşan Günay, Şeker Portakalı ile Fareler ve İnsanlar'a yapılan sansür için "densizlik" dedi.

TRT Türk’de yayınlanan “Görüş Farkı” programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan açıklamalar geldi. AKP'nin resmi belgelerinde “Başkanlık Sistemi” olmadığını söyleyen Günay, parlamenter sistem ile Cumhurbaşkanı-Başbakan çatışması yaşanmadan da devam edilebileceğini, partili Cumhurbaşkanı’nın halkı kutuplaştıracağını savundu.

"AKP başkanlık sistemi öngörmüyor"
Ertuğrul Günay, başkanlık sistemi konusunda, "AKP’nin bir dayatması yok. Başkanlık Sistemi teklifi verildi ama hükumetin ya da MKYK’nın müzakere ettiği metin yok. Başkanlık sistemi önerdiğimiz modellerden birisidir. Başkanlık sistemi olmayabilir de. Nitekim AKP'nin resmi belgeleri Parlamenter Sistem öngörmektedir” dedi.

"Cumhurbaşkanı parti başkanı değil"
Cumhurbaşkanı’nın parti başkanı değil, "cumhur’un başı olduğunu ve onursal bir görev üstlendiğini söyleyen Günay, şöyle devam etti: “O ismin elbette bazı yetkileri vardır. Ama o yetkileri çok dikkatli kullanırsa, sistem üzerinde denetleyici, yönlendirici olur. Hayır ben parti kimliğimle davranmak istiyorum derse o zaman, hem toplumun bir gözünde siyasi kişilik haline gelir. Bir kamplaşmanın vesilesi olabilir. Hem de aşağıda ikinci bir icranın başı varsa onunla çatışma da olur.”

"Devlet tiyatroları kapanmıyor"
Bakan Günay, Devlet Tiyatroları’nın geleceği konusunda da, “Devlet tiyatroları kapanmıyor, görevlerini gayet güzel yapıyorlar. Toplum için güzel örnekler, sanat eserleri oluşturması sorunlarımız vardı, bayağı yol aldık. Sanatı Anadolu’ya halkın ayağına götürmek, elitist bir çevrenin eğlence aracı olması ötesine taşımak istiyoruz” diyerek yasal çalışmanın sürdüğünü belirtti.

"Padişahlara ecdadımız dersek çocuklarımıza mahcup olabiliriz"
Günay, Erdoğan’ın “Bizim öyle bir ecdadımız yok” diye eleştirdiği “Muhteşem Yüzyıl” tartışmasına da değindi. Günay, “Bizim kültürümüz haremden ibaret değil ama tarihimiz her şeyiyle çok mükemmel, herkese örnek de değil aslında” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim o tarihi dizilerde, çok ünlü sadrazamın öldürülmesine daha gelmedik. Cihan padişahının iktidar hırsıyla kendi oğlunu yandaki çadırda boğdurtmasına gelmedik. Tarihi çok kurcalamayalım. Tarihin övünülecek güzel tarafları olduğu gibi, bugünkü idrakimizle bağdaşmayacak kötü tarafları da var. Daha önce de söyledim. Tarihten alacaksak bir şey Yunus Emre’yi çocuklarımıza öğretelim, anlatalım. Hacı Bayram Veli, Bektaş Veli’yi anlatalım. Biz padişahlar üzerinden ecdadımız diye gidersek çocuklarımıza çok mahcup da olabiliriz.”

"Yunus Emre'yi sansürlemek haddini bilmezliktir"
Günay, Yunus Emre’nin şiiri ile Fareler ve İnsanlar ve Şeker Portakalı kitaplarına dönük sansüre de tepki gösterdi: “Güzel bir söz var. Cahille bal yenmez, alimle taş taşı diye. Yunus Emre Anadolu’nun özünden gelen bir ariftir, erendir, bir felsefecidir. Bizim öz yüreğimizdir. Ben Yunus’a itikaden kendimi çok bağlı hissederim. Yunus konusu gelince beni zapt etmek biraz zordur. Kimse Yunus Emre’ye herhangi bir kısıtlama getiremez. O ne söyleyeceğini bilmiştir ve güzel söylemiştir. Onu kısıtlamaya kalkmak densizliktir. Haddini bilmezliktir. Onu da millet bir kenara koyar zaten. Fareler ve İnsanlar’ı bugün ben de duydum. Bunlarla uğraşmak bana çok doğru gelmedi.”

"CHP sol parti değil"
Ertuğrul Günay, bir dönem Genel Sekreterliğini yaptığı CHP’yi “sol” bir parti olarak görmediğini de söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu ’nun “Yeni CHP” söylemini inandırıcı bulmayan Günay, “ Yeni CHP’yi göremiyorum tam olarak. Tutucu, elitist geleneğin izlerini, reflekslerini çeşitli olaylarda görüyoruz. Kafa karışıklığını toplum görüyor.Hesaplaşma henüz yapılamadı. 70’lerde bu çatışma yapıldı. Halkçı gelenek kısa bir süre parantezdir ve iki seçim kazandırmıştır. CHP’ye sol parti nitelemesi yapmak çok haklı olmaz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.