1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ermenistan'da Seçim SONUÇLARI
Ermenistanda Seçim SONUÇLARI

Ermenistan'da Seçim SONUÇLARI

Ermenistan'da yapılan parlamento seçimlerinin sandık çıkışı sonuçları açıklandı.

A+A-

Ermenistan'da yapılan parlamento seçimlerinin sandık çıkışı sonuçları açıklandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, devlet başkanı Sarkisyan liderliğindeki Cumhuriyetçi Parti oyların yaklaşık yüzde 44,5’ini alarak seçimlerden galip çıktı.

Ermenistan'da yapılan genel seçimlerin sandık çıkışı sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın lideri olduğu Cumhuriyetçi Parti yüzde 44,5 civarında oy alarak seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Gagik Tsarukyan'ın lideri olduğu Müreffeh Ermenistan Partisi oyların yaklaşık yüzde 29’unu alarak ikinci, Ermeni Ulusal Kongresi ise yüzde 6,3’lük oy oranı ile üçüncü oldu.

Resmi sonuçların seçim gününü takiben 1 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

İki parti meclise girdi
3,3 milyon nüfuslu, yaklaşık 2,5 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkedeki seçimlere 8 siyasi parti ve bir siyasi blok katıldı. Seçimlere katılan partiler Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi, Çiçeklenen Ermenistan Partisi, Kanunlar Ülkesi Partisi, Daşnaksutyun Partisi, Miras Partisi, Demokrat Parti, Ermenistan Komünist Partisi, Birleşmiş Ermeniler Partisi ve Ermeni Ulusal Kongresi oldu.

Ermenistan seçim sistemine göre, 131 kişiden oluşan parlamentoda 90 koltuk siyasi parti ve bloklara ayrılıyor.

Parlamentoya girebilmek için siyasi partilerin oyların yüzde 5’ini, blokların ise oyların yüzde 7’sini almış olması gerekiyor. Barajı geçen partiler 90 koltuğu paylaşırken, 41 koltuk ise bağımsız adaylara ayrılıyor.

Sandık çıkışı sonuçlarına göre yalnızca iki parti barajı geçebildi. Bu sebeple parlamentodaki 90 koltuk, barajı geçen Cumhuriyetçi Parti ile Müreffeh Ermenistan Partisi tarafından oyları oranında paylaşılacak.

Büyük yolsuzluk gözlemlenmedi
2008'de Serj Sarkisyan'ın kazandığı devlet başkanlığı seçimlerinde yolsuzluk iddiaları gündeme gelmiş, seçim yolsuzluğunu protesto etmek için yüzlerce kişi sokaklara dökülmüştü. Gerçekleştirilen protesto gösterilerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetmişti.

31 bin yerel ve 647 uluslararası gözlemcinin görev yaptığı dünkü seçimlerde ise büyük bir usulsüzlük yaşanmadığı ifade edildi. Uluslararası gözlemciler, yayımladıkları raporda, seçim sürecinde sistematik ihlaller olmadığını, ancak bazı partilerin halka cep telefonu, yiyecek, alkol ve hatta traktör dağıtarak oy satın aldıkları yönünde iddialar bulunduğunu belirtti.

Ayrıca Cumhuriyetçi Parti Genel Başkan Yardımcısı Galust Sahakyan, sandık çıkışı sonuçlarının açıklanması üzerine yaptığı konuşmada, Ermeni Ulusal Kongresi koordinatörü Levon Zurabyan’ın seçim günü propaganda yasağı olmasına rağmen Cumhuriyetçi Parti karşıtı propagandalarına devam ettiğini söyledi. Sahakyan, Zurabyan’ı yasaları ihlal etmekle suçladı.

Siyasi tablo değişmedi
Ermenistan'da mevcut parlamentoda 5 parti yer alıyordu. Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın lideri olduğu Cumhuriyetçi Parti, iki koalisyon ortağı partiyle birlikte iktidarı elinde tutuyordu.

Anketler, Cumhuriyetçi Parti’nin seçimlerden güç kaybederek çıkacağına, koalisyonun ikinci ortağı Müreffeh Ermenistan Partisi'nin ise güçleneceğine işaret ediyordu.

Ancak sandık çıkışı sonuçları, tablonun genel itibarıyla büyük bir değişikliğe uğramayacağını ortaya koyuyor. Seçimlerden üçüncü çıkan Ermeni Ulusal Kongresi ise siyasi bloklar için belirlenen yüzde 7 barajını aşamadığından parlamentoda koltuk sahibi olamayacağa benziyor.

Seçimlerde üçüncü çıkan ancak parlamentoda koltuk sahibi olamayacak olan Ermeni Ulusal Kongresi, 18 partinin ittifakı ile kurulmuş olup genel başkanlığını Ermenistan’ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan yapıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.