Ermenistanda Cinsiyet Tercihli KÜRTAJ

Ermenistan'da Cinsiyet Tercihli KÜRTAJ

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (FNUAP) cinsiyet tercihli kürtajlardan dolayı Ermenistan'da doğan erkek çocuk yüzdeliğinin son yıllarda kayda değer bir şekilde arttığını belirtti.

A+A-

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (FNUAP) cinsiyet tercihli kürtajlardan dolayı Ermenistan’da doğan erkek çocuk yüzdeliğinin son yıllarda kayda değer bir şekilde arttığını belirtti.

FNUAP, Ermenistan Sağlık Bakanlığı ve Perinatoloji Enstitüsü’nün ortak yürüttüğü araştırmaya göre son beş yıl içinde 7 binden fazla Ermeni, tercihli kürtaja başvurdu.

Araştırmada, Ermenistan’da her 100 kız çocuğu için erkek çocuk orantısının 110-120 olduğu belirtilirken, bunun da 100 kıza karşılık 102-105 erkek çocuk olan ortalamanın üzerinde olduğu vurgulandı.

FNUAP sorumlusu Garik Hayrapetyan düzenlenen basın toplantısında “Bu eğilim Kafkasya’nın bu küçük ülkesinde demografik sorunlara yol açabilir” dedi. Hayrapetyan, “10 yıl içinde kadın eksikliği yani potansiyel anne eksikliği yaşanacak” diye uyardı.

Ermenistan yetkili jinekologu Razmik Abrakhamian, cinsiyet tercihli kürtaj sorunundan erkek çocukların mirasçı ve ileri yaştaki ailelere destek olarak değerlendirildiği “bu muhafazakar ülkedeki geleneksel mantığın rol oynadığını” söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Ekim ayında aldığı bir kararda, özellikle Çin ve Hindistan’da ağır bir sorun olarak görülen cinsiyet tercihli kürtaj olgusunun Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan gibi Kafkas cumhuriyetlerinde de endişe verici oranlara ulaştığını kaydetmişti.

AKPM kararında, kadınlara yönelik cinsel tercihli kürtaj baskısının da bir psikolojik şiddet biçimi olarak değerlendirilmesi istenmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.