1. HABERLER

  2. Ermenistan İNİSİYATİFİ Kaptı
Ermenistan İNİSİYATİFİ Kaptı

Ermenistan İNİSİYATİFİ Kaptı

Erivan şu anda üzerinde mutabık kalınan protokollerin ruhuna uygun adımlar atarken, Türkiye giderek 'kontrpiyede' kalıyor.

A+A-
Erivan şu anda üzerinde mutabık kalınan protokollerin ruhuna uygun adımlar atarken, Türkiye giderek 'kontrpiyede' kalıyor. Zira ABD, Rusya ve AB bu protokoller ile Karabağ sorunu arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını söylüyorlar.
İsrail ile yaşanan kriz, Erivan ile ilişkilerimizi ilgilendiren önemli bir gelişmeyi gölgeledi. Ermenistan Anayasa Mahkemesi, Türkiye ile üzerinde mutabık kalınan “Zürich Protokolleri”ni 12 Ocak’ta onayladı. Daha doğrusu, söz konusu protokollerde anayasaya aykırı bir husus bulmadı.
Her iki protokol iki ülke parlamentosunda hâlâ onay bekliyor. Fakat bu son gelişmenin Türkiye açısından önemini “Diplomatik İlişkilerin Kurulması” ile ilgili ilk protokolü okuyanlar bilir. Buna göre taraflar, birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanıyor ve mevcut sınırlara saygı göstermeyi taahhüt ediyorlar. Protokolün 3. ve 5. maddeleri bu açıdan sarih.
Oysa Türkiye’de bu uzlaşma çabasına karşı çıkanların temel argümanı, “Ermenistan Kars Antlaşması’nı, dolayısıyla da mevcut Türk-Ermeni sınırını tanımıyor. Bunu da anayasalarına koydular” şeklindedir. İsteyenler elbette ki hâlâ, “Protokolde Kars Antlaşması’ndan ismen söz edilmiyor” diyebilirler. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.