1. HABERLER

  2. Ermeni 'SOYKIRIMI' Tanınsın DAVASI Açıldı
Ermeni 'SOYKIRIMI' Tanınsın DAVASI Açıldı

Ermeni 'SOYKIRIMI' Tanınsın DAVASI Açıldı

Ankara Barosu avukatlarından Bendal Celil Ezman, 1915 yılında Anadolu'da Ermenilere yapılanların soykırım olarak kabul edilmesi için mahkemeye başvurdu.

A+A-

Ankara Barosu avukatlarından Bendal Celil Ezman, 1915 yılında Anadolu'da Ermenilere yapılanların soykırım olarak kabul edilmesi için mahkemeye başvurdu.

 

Hukukçu Bendal Celil Ezman, "Ermenilerden özür diliyorum" başlıklı kampanyaya imza atanlara saldırdığı gerekçesiyle Radikal yazarı Hasan Celal Güzel'i dava etmekle kalmadı; 1915'te yaşananların "soykırım" olarak tescil edilmesini de istedi.

 

Ankara Barosu avukatlarından Bendal Celil Ezman, 1915 yılında Anadolu'da Ermenilere yapılanların soykırım olarak kabul edilmesi ve bu dönemden sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle de Talat Paşa'nın yargılanması için mahkemeye başvurdu.

 

Ezman söz konusu dilekçesini, "Ermenilerden özür diliyorum" başlıklı kampanyaya imza atanlara "sütü bozuklar", "uşaklık" dediği gerekçesiyle Radikal gazetesi yazarı ve eski bakanlardan Hasan Celal Güzel hakkında açtığı hakaret davasının görüldüğü duruşmada sundu.

 

Habertürk gazetesinden Cemal Doğan’ın haberine göre, Güzel'in 2 yıl 4 ay hapse kadar cezalandırılmasını isteyen hukukçu, mahkemeye bir de dilekçe sundu; Sait Halim Paşa Hükümeti'nin 1915'te yaşananlardan dolayı sorumluluğu bulunduğunu savundu; yaşananların "soykırım" olarak tescilini istedi.

 

"Ermenilerden özür diliyorum" kampanyasına da imza attığını gazeteye ifade eden Ezman, "İlk kez böyle bir dava açılıyor. Türkiye geçmişiyle yüzleşmeli" dedi. Habere göre Ezman, tepki göreceği hatırlatılınca da "Allah'ın takdiri" cevabı verdi.

 

"TALAT PAŞA SUÇ İŞLEDİ"

Ermenilerin Osmanlıların planı dahilinde katledildiğini iddia eden ve Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey hakkında verilen hükme esas dosyanın getirtilip incelenmesini isteyen avukat Ezman, "1918 ve 1922 yıllarında 1915 Nisan ve Mayıs aylarında olan tehcir nedeni ile verilen mahkûmiyet dosyalarının getirtilmesini istediğimiz halde getirtilmemiş, konunun incelenmesi ihmal edilmiştir" dedi.

 

Dilekçede Talat Paşa Komitesi üyelerinin, Ceza Yasası'nın (TCK) 220 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası (TMY) uyarınca, "cebir ve şiddet kullanarak örgüt kurmak" suçunu işlediklerini öne süren Ezman, soykırım suçunun TCK'nın 76, 77 ve 78. maddelerinde tanımlandığını, 1915 yılında Ermenilere karşı sistemli bir şekilde işlenen suçların bu madde çerçevesinde soykırım suçunu oluşturduğunu savundu.

 

Ezman, İçişleri Bakanlığı'na sunduğu ancak yanıt alamadığı "Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'in heykelinin kaldırılması ve Talat Paşa adının bulvar ve sokak isimlerinden kaldırılması" yönündeki başvurusunu da savcılığa göndererek, bakanlık yetkilileri hakkında "suçu ve suçluyu övmek ve insanlığa karşı suç" çerçevesinde soruşturma başlatılmasını da talep etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.