1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Milletvekili Üstün Türk Dünyasından Gençlerle İftarda Bir Araya Geldi
Ergenekonda Zekeriya Öze TERFİ

Ergenekon'da Zekeriya Öz'e TERFİ

Ergenekon'da frene basıldı.. Zekeriya Öz'e terfi(!) Yeni HSYK'da oy birliğiyle alındı...

A+A-

Ergenekon'da frene basıldı.. Zekeriya Öz'e terfi(!) Yeni HSYK'da oy birliğiyle alındı...

Türkiye tarihinin en kritik davalarından biri olarak gösterilen Ergenekon soruşturmasını yürüten isimler de, en az dava kadar konuşuldu. En çok ön plana çıkan isim ise Zekeriya Öz oldu. Diğer iki isim Fikret Seçen ve Kasım İlimoğlu ise daha arka planda kaldı.

ÖZEL YETKİLİ İKİ SAVCI BAŞSAVCI VEKİLİ OLDU

Son HSYK kararnamesiyle bu üç savcıdan iki isim İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği'ne atandı. Bu isimler Zekeriya Öz ve Fikret Seçen'di. Kritik görevdeki özel yetkili bu iki savcı bir üst göreve atanırken Kasım İlimoğlu ise yerinde kaldı.

Sabah saatlerinde Zekeriya Beyaz'ın evinde Ergenekon soruşturması kapsamında arama yapılırken kısa bir süre sonra da HSYK'nın kararnamesi gündeme bomba gibi düştü.

SON YAŞANANLARDAN SONRA İNCE BİR AYAR

Karar sonrası Milliyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, 'Yaşanan son olaylar sonrası davaya ince bir ayar verildi' yorumunda bulunurken, Radikal Gazetesi yazarı Cengiz Çandar ise 'Terfi ile de insanlar cezalandırılır' değerlendirmesinde bulundu.

AKP'DEN İLK TEPKİ: YANLIŞ OLMUŞTUR

HSYK'nın oy birliğiyle aldığı karar sonrası hükümet cephesinden ilk açıklama AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, 'Karar savcıların talebi dışında alınmıştır ve yanlış olmuştur. Yeni savcıların göreve hakim olmaları uzun zaman alır ve dava süreci bu karardan ötürü zarar görür' şeklinde konuştu.

Zekeriya Öz'ün artık Ergenekon'dan sorumlu olup olmayacağı konusunda tartışmalar var. Hukukçular sürpriz kararnameyi yorumladı.

Eski DGM savcısı Mete Göktürk, şunları söyledi: “Başsavcı Vekiliğine atanmak bir terfi niteliğindedir. Bu görev, özel yetkili savcı olmaktan daha prestijlidir. Zekeriya Öz’ün özel yetkili mahkemede mi yoksa başka bir yerde mi görevlendirileceğini henüz bilmiyoruz. Özel Yetkili bir mahkemede olmuşsa “Ergenekon” soruşturmasına bakabilir."

ÖZTÜRK: BÖYLE BİR ÖRNEK HATIRLAMIYORUM

Hukukçu Bahri Öztürk de şunları söyledi: "Yetkinin arttığı şeklinde bir değerlendirme erken olur. Önümüzdeki saatlerde ne olacağını anlarız. Başsavcı vekilliği özel bir statüdür. Hangi yetkilere sahip olduğu yazılıdır. Ama CMUK'un 250. madedesine göre özel olarak yetkilendirmek de başkadır. İkisini karıştırmamak lazım. Başsavcı vekilliğine getirilen savcının aynı göreve devam etmesi mümkün olacak mı, ona bakacağız. Atamaların hemen 250. maddeyle ilgilendirilerek yorumlanması gerçekçi olmaz. Ben böyle bir örnek hatırlamıyorum. İstanbul gibi bir yerde başsavcı vekilliği çok önemli bir görevdir, sorumlulukları ağırdır. Bunca iş yüküne rağmen bir de 250'yle görevli savcı olursa bu işi nasıl yürütecektir?"

KAYACAN: 'SORUŞTURMA YAPMAZ' DİYE KURAL YOK

Eski Emekli Yargıtay Üyesi Ali Faik Kayacan “HSYK kararının tam metnini bilmiyorum, inceleme imkanım olmadı. Zekeriya Öz, İstanbul Başsavcı Vekilliği’ne atanmış, normalde bu bir terfidir. Hepsi İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilidir, Turan Çolakkadı’nın ünvanı da öyleydi. HSYK, bu savcılara CMK 250’yle ilgili suçlara bakma yetkisi veriyordu, ki kamuoyunda biz bunlara ‘özel yetkili’ diyorduk. Özel yetkisi devam ediyor, HSYK kaldırmadan atamışsa bu bir terfidir. Elindeki dosyalarla devam etmesine herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Başsavcı Vekili ‘soruşturma yapmaz’ diye bir kural yok. Bütün savcılar Başsavcı namına soruşturma yürütüyorlar. Ben Zekeriya Öz’ün özel yetkisinin alındığını düşünmüyorum. Elindeki dosyalara devam edebilir veya belki iş yoğunluğu nedeniyle elindeki dosyalarını devredebilir" diye konuştu.

YAZICIOĞLU: BAKANLIK VE HSYK ÖZ'DEN MEMNUN

Ceza Hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu ise şunları kaydetti: "Savcı Öz’ün özel yetkisi kaldırılmadı, yetkisi artırılmış oldu. Zekeriya Öz başsavcının denetim, görevlendirme yetkisine de haiz oldu. Hukuki olarak yetkileri değişmedi, bilakis artırıldı. Demek ki hem Adalet Bakanlığı hem HSYK kendisinden son derece memnun . Öz’ü yetkin buluyor ki görevini artırmış. Başsavcı Vekili olarak savcılar üzerindeki yetkiye haiz olacak, denetleme yetkisi olacak. Yetkisini başsavcı adına kullanacak. Savcıların adli ve idari işlemlerinde söz sahibi olacak. Soruşturmayla ilgili çalışmasını doğrudan etkiler. Bu aynı zamanda idari bir görevdir. Soruşturma ve idari işlere ayıracağı zamanı kendisi takdir edecektir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.