1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Çalışmalarına Ara Verdi
Erdoğanın Anayasa Tarihi 2012

Erdoğan'ın Anayasa Tarihi 2012

Başbakan Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği konusunda ilk kez tarih verdi.

A+A-

Başbakan Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği konusunda ilk kez tarih verdi.

Meclis'in açılmasıyla birlikte yoğun bir şekilde anayasa konusuna odaklanacağını vurgulayan Erdoğan, "Süratle temenni ediyorum ki 2012'nin ilk yarısı içerisinde biz bu işi bitirelim istiyoruz." dedi. Başbakan, komisyonun Meclis dışındaki katkılara açık olduğunu da dile getirerek, "Bu artık sivil bir anayasa olmalı." ifadesini kullandı.

Makedonya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında geziye ilişkin bilgiler veren Başbakan Erdoğan, ardından gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı.

BDP'nin TBMM çalışmalarına katılma kararının ardından AK Parti heyetinin görüşüp görüşmeyeceği sorusuna, "Siz beni yakından izliyorsunuz. Bu konuda daha önce BDP'nin de Meclis'e geleceğini söylemiştim. Aynısını CHP için de söylemiştim. CHP geldi. BDP'nin de geleceği noktasındaki düşüncelerimi ifade etmiştim ve dün de bu beklentimiz, yaptıkları açıklamayla gerçekleşti.'' karşılığını verdi.

Kurum veya kuruluşlar arasındaki ilişkileri ilkelere dayalı olarak yürüttüklerinden söz eden Erdoğan, BDP ile görüşülmesine yeşil ışık yaktı ve şöyle dedi: "Eğer üçüncü bir grup Parlamento'da oluşursa beşli heyetimiz, aynı şekilde onlara da randevu mektubunu yazar. Randevu vermeleri halinde de heyetimiz onları da ziyaret eder. CHP'yi arkadaşlarımız ziyaret edecekler. Dünkü görüşme gayet olumlu bir şekilde geçti. Temenni ederim ki bugünkü görüşme de olumlu bir şekilde geçer. Meclis'in açılmasıyla birlikte de yoğun bir şekilde buna odaklanacağız. Süratle de yine temenni ediyorum ki 2012'nin ilk yarısı içerisinde biz bu işi bitirelim istiyoruz."

Başbakan Erdoğan, anayasa çalışmalarının Meclis Başkanı'nın riyasetinde sürdürüleceğini de hatırlattı. Ardından bu işin yol haritası üzerinde ağırlıklı olarak komisyonun ne gibi adımlar atacağına karar vereceğini söyledi. STK'ların, medyanın ve diğer vatandaşların görüş ve taleplerinin de komisyonun ortak havuzunda birleştirileceğini kaydederek, "Asgari müşterek aramamalıyız. Azami müştereklerimizi aramalıyız ve onunla da ideal olan bir anayasayı inşallah çıkarmalıyız. Bu artık sivil bir anayasa olmalı. Tüm bu işin şeklini, sürecini her şeyiyle inşallah bu komisyon belirler ve biz de gönül huzuru içerisinde Anayasa'mızla 2023'e hazırlanırız." diye konuştu.

Erdoğan, saldırılarla ilgili haberler konusunda da medyaya şu çağrıda bulundu: "Bu işleri ne kadar yazılı ve görsel medyada fazla tutarsak, görüntülersek, terör örgütünün propagandasını o kadar fazla yaparız. Onun için bizi bu konuda fazla konuşturmayın. Biz de bu konuda inşallah iş yapmaya çalışalım, netice almaya çalışalım."

AB'ye gönderme: Makedonya'yı bizden önce alırlar

Başbakan Erdoğan, iki günlük ziyaret için gittiği Makedonya'dan AB'ye eleştirilerde bulundu. Başkent Üsküp'te Makedon mevkidaşı Nikola Gruevski ile bir araya gelen Erdoğan, Makedonya'nın AB ve NATO üyelik süreçlerine destek verdi.

Erdoğan, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, AB'nin müzakerelerde Türkiye'ye çifte standart uygulamasına gönderme yaparak, "Hiç endişeniz olmasın, Makedonya, AB'ye bizden önce girer. Biz sizden sonra gireceğiz. Onun için ben şimdiden hayırlı olsun diyorum." dedi.

Türkiye, üyelik müzakerelerine 2005'te, Makedonya ise geçtiğimiz yıl başlamıştı. Başbakan, Makedonya'nın, Yunanistan ile uzun zamandır yaşadığı isim anlaşmazlığı konusunda da Üsküp'e güçlü destek verdi.

Erdoğan, "Makedonya'nın isim noktasındaki hakkı vazgeçilmezdir. Yunanistan'ın ismi bellidir; Greece. 'Yok, geçmişten beri bu bize aitti.' gibi yaklaşımlar doğru değil." diye konuştu. Atina, kendi sınırları içinde bulunan Makedonya isimli bölgenin varlığına dikkat çekerek, aynı ismin bir ülke tarafından kullanılmasının toprak bütünlüğüne zarar vereceğini iddia ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.