1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 24 Nisan 1915.. Ermeni Soykırımı 'Yıl Dönümü'nde Anılıyor!
En Az Gelişmiş Ülkeler KONFERANSI

En Az Gelişmiş Ülkeler KONFERANSI

4. Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı, İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konferans başkanlığına seçildi.

A+A-

4. Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı, İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konferans başkanlığına seçildi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ve BM sistemi içinde genel kuruldan sonraki en geniş katılımlı toplantı olma özelliği taşıyan En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un kısa konuşmasıyla başladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konferans başkanlığına seçildi.

10 yılda bir düzenlenen konferansa, bu yıl BM'ye üye 192 ülkeden, devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, parlamenterler, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ile sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan, yaklaşık 10 bin kişi katılıyor.

Konferansa, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss'in yanı sıra aralarında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Arnavutluk Devlet Başkanı Bamir Topi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi, Belçika Başbakanı Yves Leterne, Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina, Gürcistan Başbakanı Nika Gilauri'nin de bulunduğu 50 civarında devlet ve hükümet başkanı, 10 başkan yardımcısı, 94 bakan ve 47 uluslararası örgüt başkanı iştirak ediyor.

Konferans, Türkiye'nin katılımcı ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesi, uluslararası platformlardaki itibarı açısından büyük önem taşıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konferansa katılan devlet, hükümet, heyet başkanları ve üst düzey yöneticilere ''Üst Düzey Yatırım ve Ortaklık'' konulu toplantının da yapılacağı bir öğle yemeği verecek. En az gelişmiş ülkelerde, özel sektör için öncelikli önem taşıyan konuların ele alınacağı bu toplantı, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında ve 65. Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un katılımlarıyla yapılacak. Bu toplantıda, TOBB/DEİK Başkanı ve Eurochambres Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu da bir konuşma yapacak.

TOBB Yönetim Kurulu üyelerinin ve üst düzey iş adamlarının katılacağı toplantıda, devlet başkanları, üst düzey özel sektör temsilcileri ve diğer katılımcılar bir araya gelerek, en az gelişmiş ülkelerde yatırım ve rekabet edebilirliğin önündeki engellerin tespitine yönelik olarak, iyi yönetişim, barış ve istikrar, üretim kapasitesi ve girişimcilik, finansmana ve pazarlara erişim, iklim değişikliği, altyapı temaları ve tarım, turizm, telekomünikasyon, enerji hizmetleri, madencilik sektörlerinden birini yuvarlak masa formatında tartışacak.

Hazırlanan raporlar çerçevesinde en az gelişmiş ülkelerde özel sektörün gelişimini nasıl sağlayabilecekleri yönünde Üst Yöneticilerin (CEO) önerilerini içerecek bir bildiri, 10 Mayıs Salı günü basın toplantısıyla duyurulacak.

İş Forumu ise 9-13 Mayıs arasında 30'dan fazla etkinlik içerecek. Bu etkinlikler, özellikle iyi yönetişim ilkeleri, barış ve istikrarın sağlanması, üretim kapasitesinin artırılması, girişimcilik, finans sektörü, pazara erişim, iklim değişikliği ve altyapı konuları üzerine yoğunlaşacak.

KONFERANSTAN NOTLAR
Konferans dolayısıyla Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nın çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Katılımcılar pek çok arama noktasından geçirilerek, toplantının yapılacağı salona yönlendirildi.

Basın mensupları için Hilton Convention Center'da basın merkezi kuruldu. Gazeteciler, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda açılışı yapılan konferansı, basın merkezinden izliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.