1. HABERLER

  2. Çöpten Çıplak Fotoğrafları Çıktı
Dünyanın Futbolu Beraberlikle BAŞLADI

Dünyanın Futbolu Beraberlikle BAŞLADI

Bütün gezegenin bir ay boyunca ilgisini üzerinde toplayacak olan 2012 Dünya Kupası açılış töreniyle başladı.

A+A-
Bütün gezegenin bir ay boyunca ilgisini üzerinde toplayacak olan 2012 Dünya Kupası  açılış töreniyle başladı.
Johannesburg'da 88 bin 460 seyirci kapasiteli Soccer City Stadyumu'ndaki açılışın ardından başlayan Güney Afrika-Meksika mücadelesi de, Afrika kıtasında oynanan ilk Dünya Kupası maçı olarak tarihe geçti. Maç 1-1'lik skorla sona erdi
Başlama düdüğü öncesi net olarak hatırladığım açılış maçlarını düşündüm. 1990 Arjantin-Kamerun küçük balık-büyük balık kapışmasıydı. 1998 Brezilya-İskoçya, İskoç unsurları nedeniyle güzeldi. 2002 Fransa-Senegal, sömürgeciliğe karşın alınan bir zaferdi. 2006 Almanya-Kosta Rika bol gollü olmasıyla hafızalarda. Bir de 1994 Almanya-Bolivya açılışı vardır ki bir işkence çeşidi diyebiliriz. Dünkü maç vuvuzela belası hariç fena değildi. Bu kupa ABD 94 benzemez yani rahat olalım!
İlk yarıda gözler haliyle Giovani dos Santos'taydı. Devre arasında kiralık olarak Galatasaray'da oynayan ve beklenen verimi sağlayamayan Gio bu kez gözlerimizi hayal kırıklığına uğratmadı. 2. dakikada Itumeleng Khune'nin elinden kaçırdığı topa hamle yapan Meksikalı oyuncuya Aaron Mokoena ayak koymasa kupa tarihinin en erken gollerinden birini atacaktı (rekor Brezilyalı Cesar Sampaio'da, 1998'de İskoçya'ya karşı). Giovani, 15'te sık sık yaptığı dikine koşulardan birini şutla noktaladı ama top biraz ters falso aldı.
Meksika topa sahip olmanın yanı sıra gol girişimlerinde de aktifti. 32'de Arsenalli Carlos Vela'nın müthiş ara pasında tecrübeli Guillermo Franco göğüs kontrolü üzerine çok da etkili vurmadı ama havaya zıplayan Khune'nin altından top ağlara gidebilirdi. Genç kaleci eliyle bir hentbol kurtarışı yaptı. Dört dakika sonra Giovani ceza sahası içinde sol çaprazdan vurdu. Khumalo'nun ayağına çarpan top dışarı çıktı. O köşe vuruşunda Dünya Kupası'nın ilk golünü izledik. Yan hakem doğru bir kararla çizgideki tek Bafana'nın önünde topu tamamlayan Vela'ya ofsayt bayrağını çekti.
Meksika etkili oynamasına rağmen kontrol ev sahibine geçtiğinde paylaşım hataları yaptı. Güney Afrikalılar biraz kafalarını kaldırsalar o boşlukları görebilirdi. 44'te Siphiwe Tshabalala'nın ortasında top Mphela'nın kafasını sıyırmasa skor soyunma odasına gitmeden değişebilirdi. 45'te kullanılan kornerde Kagisho Dikgacoi'nin kafası bu kez topla buluştu ama ilk yarı golsüz bitti.
İkinci yarının ilk beş dakikası sonrası altıncı hissim Güney Afrika atacak sinyali verdi. Aslında oyunda gollük bir havada yoktu. 55'te Teko Modise, Tshabalala'ya uzun ve hedef odaklı bir pas verdi. Hikmeti Jubilani'den mi Tshabalala'dan bilinmez Kaizer Chiefs'li oyuncunun soldan şutu sağ 90'a takıldı: 1-0. 65'te Modise iki metreden kale önünde topu dışarı atarak takımının kaderiyle oynadı.
Kalan bölümde Meksika'nın eşitliği bulmak müthiş bir baskı kurduğunu söyleyemem. Javier Aguirre'nin değişiklikleri de fazla etki yapmazken puanı Afrikalılar bir puanı armağan etti diyebilirim. 79'da köşe vuruşu sırasında ofsayt tuzağı ters teperken markajsız kalan Rafael Marquez skoru belirledi: 1-1.
AFRİKA'DA TARİHİ GÜN
Kara kıta' için tarihi bir gündü. İnsanlık tarihinin bu 'acılı' yöresi, tarihindeki ilk büyük organizasyon için heyecan duyarken gezegenin tüm futbolseverlerinin gözü de üzerlerindeydi. Evet, 2012 Dünya Kupası, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde başladı. Açılış yeri, ülkenin makus talihini değiştiren Nelson Mandela'nın hapisten çıktıktan sonra ilk konuşmasını yaptığı Soccer City Stadyumu'ydu. 88 bir 460 seyirci kapasiteli statta düzenlenen açılış seremonisinde belki iki yaz önceki Pekin Olimpiyat Oyunaları'nın ihtiyamı yoktu ama yine de güzel görüntüler ve ilgi çekici bir koreografi vardı.
Güney Afrika’ya özgü rengarenk kıyafetlerin dikkati çektiği, yerel müzik ve dans gösterilerinin sergilendiği törende, turnuvaya katılan 32 ülkenin bayraklarıyla tüm kıtaların temsil edildiği görsel şölen büyük bir beğeni topladı. Güney Afrika Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların stat üzerinde yaptığı gösteriyle renklenen töreni, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon ve Desmont Tutu gibi bazı ünlü simalar yerinde izledi. Güney Afrika’nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela ise torununun 13 yaşındaki kızının akşam trafik kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle ülkesinin gurur duyduğu günde açılış törenine katılamadı. Bir ara stattaki dev ekrana Mandela'nın görüntüsü yansıtıldı. Törende Güney Afrikalı şarkıcı Zolani Mkhiva, Xhosa dilinde herkese 'Hoşgeldiniz' derken, dış görüntüsü yerel bir sebzenin ve aynı zamanda pişirme kabı olan 'Calabash'a benzetilen staddaki şenlikte Cezairli Rai yıldızı Khaled ve Nijeryalı yıldız Femi Kuti de çoğunluğu Güney Afrikalılardan oluşan seyircileri coşturdu. İki yıldız da trafik dolayısıyla açılış törenine geç kaldı. Bu arada R. Kelly ve Soweto Ruhani Sarkıcıları 'Sign of Victory' sarkısını birlikte söyledi.
Sadece Khalid ve Kuti trafikte kalmadı. Güney Afrika'daki en büyük proslemlerden biri olan trafik yoğunluğu, açılışa yetişmeye çalışan seyircileri de vurdu. Açılış başladığı sırada bazı taraftarlar hala Soccer City Stadı'na yetişmeye çalışıyordu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.