1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars Belediyesi'nin Borcu... '334 Milyon Lira' Olarak Açıklandı!
Dolunay'dan Engelsiz Yarınlar GECESİ

Dolunay'dan Engelsiz Yarınlar GECESİ

Dolunay Derneği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle 'Bilinçli Toplum Engelsiz Yarınlar' konulu gece düzenledi.

A+A-
Engelleri bir araya getiren, sorunlarına çözüm arayan Dolunay Derneği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle 'Bilinçli Toplum Engelsiz Yarınlar' konulu gece düzenledi.

Valisi Ahmet Kara, "Engelsiz olan Allah’tır."
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen geceye; Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Müftü Yardımcısı Ahmet Tokgöz, Dolunay Derneği Başkanı doç. Dr. Bahattin Şeker, Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birimi Başkanı Faruk Ocak, üniversitenin engelli konseyi öğrencileri vatandaşlar katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Ahmet Kara, herkesin engelli olduğunu söyleyerek, “Engelsiz Allah’tır” dedi.
 
Dolunay Derneği’nin örgütlenmesinin ve engelliler için gayret göstermesinin takdire şayan olduğunu söyleyen Vali Kara, “Avrupa’da, ortalama her insan 5 kulübün veya 5 derneğin üyesiyken veya 5 vakfın üyesiyken biz de, Türkiye’de maalesef uzun yıllar dernekleşmek, vakıf kurmak ve ya bir araya gelmek zaten suç sayılıyordu. Son yapılan Anayasal değişiklikler demokratikleşme yönünden atılan adımlar sonucunda artık çok şükür bir araya toplanmalar suç sayılmıyor. İtalyan siyaset bilimcisi Boccar diyor ki: örgütlü azınlıklar örgütün örgütçü oldukları yönetir. Onun için ben Dolunay Derneğini kutluyorum. Bir örgüt haline gelmiş ve bugün engelli haklarını gündeme getirebiliyorlar ve bizi buraya toplamaya mecbur bırakıyorlar. Kendilerine bu nedenle teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
 
Engellilerle ilgili anayasa değişikliği yapıldığını da belirten Kara, “Tabi hepiniz biliyorsunuz bir referandum yapıldı ve bu referandum sonucunda da 26 tane normal madde, 3 tane de geçici madde, 29 madde olarak referanduma sunuldu ve halk tarafından tasnif edildi. Bu maddeler içinde en önemlilerinden biri engelliler için ayrımcılık pozitif ayrımcılık yapılmasıyla ilgiliydi. Öncelik tanımak, onlara öncelik vermek ve onlara pozitif ayrımcılık yapmak şu anda anayasal hüküm altına alındı ve anayasa gereği oldu. Dolayısıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü de bu konuda yönetmeliklerinde değişiklikler yapıyor. Mecliste artık bu anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için uyum yasalarını çıkarmaya yavaş yavaş başladı. Bu yasalar çıktığında da engelliler için önemli değişikliklerin yapılacağına ben inanıyorum.” şeklinde konuştu.
 
ENGELSİZ OLAN ALLAH’TIR
Vali Kara, salonda asılı bulunan “Her Sağlıklı İnsan Bir Engelli Adayıdır” sözünün gerçekçiğine de değinerek, “Benim tabirimle bütün kullar, bütün insanlar aslında engellidir. Engelsiz olan Allah’tır. Hepimiz engelliyiz, hepimiz birbirimize muhtacız. Onun için bizim atasözlerimize bile girmiş: komşu komşunun külüne muhtaçtır. Yani birbirimize muhtacız birbirimize. Birbirimizle beraber yaşamaya mahkumuz ve yaşamak zorundayız. O açıdan bu toplumun tabi engellisi, engelsizi, engelli adayı bugün engelli olan veya yarın olacak olanı hepimiz beraber bir toplumuz.” dedi.
 
Dernek tanıtım slaytının ardından Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Tanrıverdi müzik dinletisi sundu.
 
Kars Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Bürosu ekiplerinin engellilere yönelik çalışmalarının yer aldığı slayt gösterisi eşliğinde plaket ve takdim törenine geçildi. Dolunay derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak’ın plaketlerini teslim ettiği Toplum Destekli Bürosu ekiplerine teşekkür etti.
 
Dolunay Derneği Başkanı Doç. Dr. Bahattin Şeker’in “Dünden Bugüne Engellilik Anlayışı” konulu konferansından sonra Kafkas Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Güven Turan’ın müzik dinletisine geçildi.
 
Engelli dostlarına plaket ve teşekkür belgeleri verildi. Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı, İl Müftülüğü ve Arya Müzik Evi’nden oluşan grup tasavvuf konseri verdi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.