1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Türkiye, Yurt Dışından 600 bin Baş 'Besilik Sığır' Alacak
Dolarda Hızlı YÜKSELİŞ

Dolarda Hızlı YÜKSELİŞ

Güney Kore ile Kuzey Kore arasında yaşanan kriz ve İrlanda ile ilgili endişelerin de etkisiyle borsada kayıp bin 500 puana ulaştı. Dünü 1.4470 liradan kapatan dolar ise 1.47 lirayı geçti.

A+A-
Güney Kore ile Kuzey Kore arasında yaşanan kriz ve İrlanda ile ilgili endişelerin de etkisiyle borsada kayıp bin 500 puana ulaştı. Dünü 1.4470 liradan kapatan dolar ise 1.47 lirayı geçti.
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) günlük kayıp bin 500 puanı aştı. Güne İrlanda'daki borç sorunun diğer ülkelere sıçrayıp sıçramayacağına yönelik endişeler ve Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginliğin de etkisiyle düşüşle başlayan İMKB'de gerileme ikinci seansta da artarak sürüyor.
 
Endeks 66 bin 533 puana kadar gelirlerken, hisselerin değer kaybı saat 16.30 itibarıyla yüzde 2'yi geçti.
 
İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Orhan Veli Canlı, İMKB 100 Endeksi'nin geldiği seviye itibariyle zaten kar satışlarına bir miktar açık olduğunu belirterek, "Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki gerginlik küresel olarak piyasaları etkiledi. Dün yurtdışı piyasaların hemen hemen tamamı eksi seyretti.Bugün de benzer bir seyir gözlüyoruz" diye konuştu.
 
DOLAR 1.47'Yİ AŞTI
 
Dolar serbest piyasada 1,4750 liraya yükselirken, Euro ise 1,9880 liradan satılıyor. Serbest piyasada dünü 1,4470 liradan kapatan dolar ise, güne 1,4600 liradan başlamıştı.
 
Dün 1.37'nin üzerine çıkan euro/dolar pariteside gerileyerek bugün 1.34'lü seviyelere kadar düştü  Doların önde gelen altı para birimi karşısındaki değeri ölçen Dolar Endeksi yüzde 0.4 artarak, 79.07 seviyesine geldi.
 
TOP ATEŞİ ULUSLARARASI YATIRIMCILARIN GÜVENİNİ SARSTI
 
Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait Yeonpyeong adasına topçu ateşi açması yatırımcıların güvenini sarsarak, uluslararası borsalar ve döviz piyasasını da etkilendi.
 
Avrupa'daki borç krizi ve Çin'in enflasyonu dizginlemek için faiz oranını artıracağı korkularına bugün de Kore yarımadasında artan gerginliğin eklenmesi zaten düşüşte olan uluslararası borsalarda kayıpları artırırken, ABD doları, ABD Hazine tahvilleri ve İsviçre frangı değer kazandı. Avrupa'daki borsalar ve ABD'de vadeli işlem piyasasında da hisseler geriledi.
 
Güney Kore'de finansal piyasalar, topçu ateşine ilişkin haberlerin gelmeye başladığı sırada kapalı bulunurken, Asya'da işlemlerin sürdüğü Hong Kong Borsası ise 6 aydaki en büyük günlük kayıpla günü tamamladı. Hong Kong Borsası'nda Hang Seng Endeksi yüzde 2,67 (627,88 puan) düşerek 22.896,14 puana düşerek, son iki ayın en düşük seviyesinden kapandı.
 
Asya'da ayrıca Güney Kore Borsası'nda Kospi Endeksi yüzde 0,79, Hindistan Borsası'nda Sensex Endeksi 1,53, Singapur Borsası yüzde 1,62, Endonezya Borsası yüzde 2,06, Yeni Zelanda Borsası yüzde 1,11, Avustralya Borsası yüzde 1,16 ve Şanghay Borsası yüzde 1,94 değer kaybetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.