1. HABERLER

  2. Bedensel Engel 'Sanat'a ENGEL DEĞİL
Doğubayazıt'ta 2 bin 600 Yıllık ZAR

Doğubayazıt'ta 2 bin 600 Yıllık ZAR

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Gölyüzü Urartu Krallığı'ndan kalma 2 bin 600 yıllık zar bulundu.

A+A-
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Gölyüzü Urartu Krallığı'ndan kalma 2 bin 600 yıllık zar bulundu.
Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından Doğubeyazıt’ta 8 kilometre uzaklıktaki Gölyüzü köyünde yapılan araştırmalarda gün yüzüne çıkarılan kalede yüzey araştırması yapıldı.
Araştırması ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Veli Sevin, Gölyüzü Kalesi'nde iki hafta önce yapılan araştırmada kalenin Urartu Krallığına ait olduğunu belirlediklerini belirterek, araştırma sırasında, kalenin doğu terası üzerinde, pişmiş toprak malzeme kullanılarak elde edilen ''zar'' bulduklarını söyledi.
Kale ile üzerindeki eser ve seramiklerin tarihinden hareketle zarın günümüzden, 2 bin 600 yıl öncesine ait olduğunu tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Sevin, eserin bu bölgede ortaya çıkan ilk zar örneği olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Sevin, Urartu Krallığının asırlarca hüküm sürdüğü bölgede, Urartuların oyunlarıyla ilgili şimdiye kadar herhangi bir bilginin bulunmadığını belirterek, zarın gün yüzüne çıkarılmasının Urartuların zar ve tablalı oyunlar oynadığının göstergesi olduğunu bildirdi.
Sevin, yapılacak incelemelerin ardından zarın, Van Müze Müdürlüğüne teslim edilerek, burada sergileneceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.