1. HABERLER

  2. Diyarbakır'da Gösteriler YASAKLANDI
Diyarbakırda Gösteriler YASAKLANDI

Diyarbakır'da Gösteriler YASAKLANDI

Cezaevlerindeki açlık grevinin 53. gününde Diyarbakır'da yapılmak istenen gösteriler valilik tarafından yasaklandı.

A+A-

Diyarbakır'da BDP tarafından yapılmak istenen mitinge Valiliğin izin vermemesi üzerine, kent savaş alanına döndü. Yasaklar ve polis kuşatmasına meydan okuyan halk, gün boyunca sokaklarda polisle çatıştı.

Cezaevlerindeki açlık grevinin 53. gününde Diyarbakır’da yapılmak istenen gösteriler valilik tarafından yasaklandı.

Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Yürümek isteyen gruplara polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ederken, göstericilerde taş ve molotof kokteylleri ile polise karşılık verdi.

Ana giriş çıkışları tutularak ablukaya alınan kente, Antep, Malatya, Elazığ, Batman, Urfa, Konya, Kayseri, Tokat, Erzurum gibi çevre illerden polis takviyesi yapıldı. Yoğun gaz bombası kullanan polis, bazı çay evlerinde oturan kent sakinlerini de kaldırmak istedi. Polisin bu tavrına kent sakinlerini, "Vali benim sokakta yürümeme ya da bir yerde oturmama ne karışır?" diyerek tepki gösterdi.

Polisin ablukaya aldığı kentte Bağlar Öğretmenler, Mezgin Avcıl ve Sakarya Caddelerinde yayılan çatışmada polisin kullandığı gaz bombaları sonucu evlerinde bulunan halk ve sokaktan geçenler etkilendi. Ayrıca göstericiler, Öğretmenler Caddesi'nde bulunan “casus” mobese kamerasını da taşlarlar kırdı.

Yoğun şiddet uygulaya polis, Kulplular Yas Evi'ne de gaz bombası ile saldırması sonucu taziyede bulunan kitle zor anlar yaşadı.

Olayların sakinlediği kentte çok sayıda kişi gözaltına alınırken, polis Bağlar sokaklarında gösterici avına çıktı. Ayrıca saldırı görüntülerinin çekilmesine tahammül edemeyen polis, bazı basın mensuplarının görüntülerine el koyarken, görüntüleri vermemek için polisten kaçan bazı basın mensupları ise yaralandı.

Bağlar’da gün boyunca kepenkler kapalı kaldı. Ayrıca Şehitlik, Huzurevi, Cezaevi Köşlesi, Turgut Özal Bulvarı gibi birçok noktada da çatışmalar yaşandı.

Sert müdahaleler ve yaşanan yoğun çatışmalara rağmen akşam saatlerinde halen Toma’lardan “gösterilerin izinsiz olduğu ve grupların dağılması, aksi taktirde müdahale edileceği” yönünde anonslar yapılıyordu.

Haberin öncesi

MİTİNG YASAKLANDI

Diyarbakır Valiliği, yarın İstasyon Meydanı'nda yapılması planlanan "Özgür yaşam için vicdan buluşması" mitingine yasak getirdi. Valilik, kararı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır il ve ilçe örgütlerine, TUHAD-DER, MEYA-DER, GÖÇ-DER ve 78'liler Derneği'ne bir yazıyla bildirildi.

Yasaklama kararında, "Milli güvenlik, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeninin başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla, başta ilimiz İstasyon Meydanı olmak üzere, ilimiz merkezinde toplantı olabilecek diğer tüm açık alanlarda 3 Kasım 2012 tarihinde bahse konu olan amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmek istenilen her türlü toplantı, gösteri, yürüyüşü, eylemi ve etkinlikleri Valilik makamının 1 Kasım tarihi itibariyle yasaklanmıştır," denildi.

Yasağa ilişkin konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise valiliğin aldığı kararın hukuksuz ve yasadışı olduğunu belirterek, kararın temel hak ve özgürlükleri engelleyen bir karar olduğunu ifade etti.

Kışanak, "Miting yapmak, kamuoyu oluşturmak bir anayasal haktır. Biz bu anayasal hakkımızı kullanmak istedik. Ancak vali anayasayı ihlal suçu işledi bir kez daha. Ayrıca yapacağımız mitingin sloganı ,'Özgür yaşam için vicdan buluşması' olarak planlandı," dedi.

Bugün cezaevlerinde açlık grevinin 52. günü olduğunu söyleyen Kışanak, "İnsanlar her saniye ölüme biraz daha yaklaşıyorlar. Biz yapacağımız bu miting ile vicdanlara sesleneceğiz. Kamuoyunda duyarlılık oluşturmak ve çözüm konusunda adım atmak üzere bu mitingi planladık," Öyle gözüküyor ki; Diyarbakır valisi ölümlerin önlenmesi ve vicdanların harekete geçmesi konusunda olumsuz bir tutum içindedir" dedi.

Kışanak, yarın saat: 12.00'da BDP Eş Genel Başkanları, milletvekilleri ve DTK Eşbaşkanları ile birlikte kitlesel olarak Batıkent Meydanı'nda valiliğin kararını protesto edeceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.