1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars'ın Trafik Kazası Bilançosu
Digorlu Köylüler Kara Kara DÜŞÜNÜYOR

Digorlu Köylüler Kara Kara DÜŞÜNÜYOR

Kars'ın Digor ilçesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, bu yılın kurak geçmesi ve hayvanların para etmemesi nedeniyle kara kara düşünüyor.

A+A-

Kars’ın Digor ilçesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, bu yılın kurak geçmesi ve hayvanların para etmemesi nedeniyle kara kara düşünüyor.
Geçtiğimiz yıl 3 bin liraya sattıkları bir ineği, bu yıl 1000 liraya bile satamadıklarından yakınan köylüler, bir ineğin kış boyunca yaklaşık olarak 2 ton ot ve saman tükettiğini belirtiler. Bu nedenle artık Kars ve çevresinde ahır hayvancılığıyla uğraşan vatandaşların, kendilerini bir yana bırakıp iki hayvan satarak bir hayvana bakacak duruma geldiklerini vurguladılar. Hayvancılığın Kars ve çevresinde ithalat nedeniyle bitme noktasına geldiğine dikkat çeken köyüler, bu yıl peynir ve özellikle de sütün de para etmediğini söylediler.

Digor’da tarım ve hayvancılıkla uğraşan Gencer Ertaş, ithal angus nedeniyle hayvanlarının para etmemesi ile birlikte kurak geçen yaz nedeniyle de birçok kişinin, tarlasını bile biçmeden hayvan otlattıkları için perişan hale geldiklerini söyledi.
Geçtiğimiz yıl 3 bin liraya sattıkları bir ineği bu yıl 1. 000 TL bile satamadıkları için perişan durumda olduklarını da söyleyen Ertaş, mecburiyetten sattığı bazı hayvanlardan elde ettiği parayla bu yıl yaktıkları mazot parasının bile karşılayamadığından da dert yandı. Bütün bu nedenlerle Ertaş, Devletten ithal hayvani bir an önce durdurması gerektiğimi de belirtti. Bu yıl sütün de para etmediğini belirten Ertaş, Kars’ta küçükbaş hayvancılığında son 10 – 15 yıl da bittiğine de vurgu yaprak, Devletin büyükbaş hayvana daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı.
Çoban bulmakta da oldukça zorlandıklarına dikkat çeken Ertaş, “ Çobanlar genel olarak Iğdır’dan geliyor. Hayvan başı 100 TL veriyoruz. Ve ona da mecbur kalıyoruz. En küçük bir kırgınlıkta hayvanları arazide de bırakıp kaçıyor. Bu defa hayvanlarımızı otlatacak çoban bulamıyoruz. Hayvanlarımız da ortada kalıyor. Çobanların da durumu oldukça zor. Çünkü çoban olarak çalışmaya 6- 7 nüfusla birlikte geliyorlar. Çobanlar da ağalarından paralarını alamıyorlar. Çünkü köylümüz hayvan satmadığı için çoban parasını bile ödeyemiyor. Bazı çobanlar da, haklarını tam olarak alamıyorlar. Hayvan sahipleri de hayvan satamadıkları için 75 ile 100 lira çoban parasını bile ödeyemiyorlar. Bütün bunların yanında veteriner ve ilaç parası da bir başka dert olarak karşımızda duruyor. Mazot pahalı olduğu gibi bu yıl ekinde olmadığı için traktörler de kapıda boş yatıyor. Borç ile satın alınan traktörlerin taksitlerini nasıl öderiz diye kara kara düşünüyoruz. Kuraklık evlilikleri de önemli derece etkiledi. Köylü çeyiz alamadığı için Kars esnafının da durumu iyi değil. Bir çuval şeker bir ay önce 54 lira idi. Şimdi 60 lira olmuş. Yemin bir çuvallı 40 TL. Samanın kilosu 700 TL civarında ama bir hayvan bir kışta 2 Bin TL’ye kadar saman ve ot tüketerek yaza çıkıyor. Bir hayvan kış boyu 1,5 ton ot ve saman yiyor. İthalin önü kesilse ve kurak olmazsa bir köylü 15 hayvan ile geçimini sağlar.” şekilde dert yandı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.