1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Başkan Akgün: “İsveç’te Bin Kişiye, Türkiye’de 168 Bin Kişiye Bir Belediye Düşüyor”
Devletçi İmamları REDDEDİYORUZ

Devletçi İmamları REDDEDİYORUZ

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Halkımız, Diyanet'in gönderdiği Türkçü, Fethullahçı, devletçi bütün imamları reddederek, kendi imamları arkasında saf tutmalıdır' çağrısında bulundu.

A+A-

Başbakan Erdoğan’ın ‘Cuma namazı kıldılar, kutsal dinimizin arasına bölücülüğü soktular’ sözlerine cevap veren BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Halkımız, Diyanet'in gönderdiği Türkçü, Fethullahçı, devletçi bütün imamları reddederek, kendi imamları arkasında saf tutmalıdır'' çağrısında bulundu.

Başbakan Erdoğan, devletin "terörle mücadele" kapsamında "imamları görevli gönderme" projesine karşın, Kürtlerin"Sivil Cuma" eyleminin "bölücülük ve dine nifak sokmak" olduğunu ifade etti. MGK'de alınan kararlar ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını değerlendiren BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, duruma sert tepki gösterdi.

"Kürt sorunu MGK'de değil TBMM'de tartışılırsa; ancak çözüm bulunur" diyen Demirtaş, AKP'yi de, "diğer partiler gibi çözümü askeri yöntemlerde aramakla" eleştirdi.

MGK’nın 30 yıldır 12 Eylül darbesinden bu yana aynı zihniyeti tekrarlayıp durduğunu hatırlatan Demirtaş, MGK'de alınan son kararları da, "Geçmişte özel timler, itirafçı kontralar, Hizbullah çeteleri, korucular ve bilimum savaş unsurlarının yanına şimdi de din adamlarını, kanaat önderlerini, STK'ları aşiretleri vb ekliyorlar" sözleriyle eleştirdi.

Demirtaş, "Zihniyet aynı zihniyet, sadece savaş araçlarını kendilerince zenginleştirip çeşitlendiriyorlar. Dolayısıyla, AKP'nin ortaya koymuş olduğu politikaların MGK'da onaylandığının bir başka deyişle, AKP'nin MGK'da dahil bütün devlet mekanizmalarını ele geçirdiğinin ve kendi çıkarları doğrultusunda kullandığının göstergesidir" dedi.

‘BÖLGEDE SEÇİME MGK GİRİYOR’

BDP'ye karşı AKP, CHP ve MHP’nin MGK çatısı altında seçimlere gireceğini söyleyen Demirtaş şöyle konuştu: "Seçim döneminde, MGK ve bağlı kuruluşların hatta ordunun bölgede AKP'nin lehine çalışacağının ipuçlarıdır bunlar. Diyebiliriz ki, bölgede BDP'ye karşı MGK seçime girecektir. MGK'nın içinde AKP, CHP ve MHP'de vardır. Başbakan'ın sivil itaatsizlik eylemlerimize ve halkın demokratik direnişine karşı küçümseyen ve hakaret eden bir dil kullanması da, MGK projelerinin hayata geçmesindeki zorlukları görmesinden ve bu konudaki tedirginliğinden kaynaklanıyor."

Kürt halkının, AKP tarafından MGK'de ve başka kapalı kapılar ardında alınan kararları meydanlarda boşa çıkardığını belirten Demirtaş, Kürtlere, devletin imamları kullanma ve bölgeye görevli olarak gönderme siyasetine karşı da, "bu imamların arkasında saf tutmayın" çağrısında bulunarak, şöyle dedi:

"İslamiyet'i bugüne kadar koçbaşı olarak kullanan bir partinin halkımızın kendi inisiyatifi ile meydanlarda kıldığı Cuma namazına hakaret edecek kadar pervasızlaşabiliyor. Camilerde Kürtçe hutbe okutmak neden yasaktır, bunu açıklamıyor. Diyanet eliyle ırkçılığı ve Türkçülüğü, devletçiliği yaymaya çalıştıklarının üstünü örtmek için halkın meydandaki kendi dili ile verdiği Cuma hutbelerini küçümseyerek, hakaretvari yaklaşıyor. Buna karşı halkımız şunu yapmalıdır: Diyanetin gönderdiği Türkçü, Fethullahçı, devletçi bütün imamları reddederek, kendi içindeki imamın arkasında saf tutmaya devam etmelidir. Sivil itaatsizlik daha şimdiden Başbakanın paçalarını tutuşturmuş gibi görünüyor. Başbakan eylemsizlik kararına rağmen halen PKK gerillalarının neden öldürüldüğünü, neden askeri operasyonlar yapıldığını, neden ölümde ısrar ettiğini anlatmış değildir ve Türkiye toplumu bunu 'sorgulamasın' diye gündemi sürekli saptırmaya çalışıyor. Ama halkımız taleplerini daha görünür kılmalı ve taleplerinin arkasında daha güçlü durabilmelidir. Biz bu vesileyle bir kez daha alanlarda olan halkımızı kutluyoruz. Kazanana kadarda direnişe devam diyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.