1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Görmesek de Tanır, Görmesek de Biliriz'
Devlet Siyaseti ve Zulmü İFLAS ETTİ

Devlet Siyaseti ve Zulmü İFLAS ETTİ

Diyarbakır'da Newroz kutlaması için yüzbinler bir araya geldi.

A+A-

Valiliğin yasaklamasına ve polis engeline rağmen Diyarbakır'da on binlerce vatandaşın katılımıyla yapılan Newroz kutlamalarında Demirtaş, Tuğluk, Baydemir ve Türk konuşma yaptı.

Diyarbakır'da Valilik ve polis engeline rağmen on binlerce vatandaşın katılımıyla yapılan Newroz kutlamalarında bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Hewler, Afrîn ve Qamışlo Kürdistan'ın dört parçasında Newroz kutlu olsun. Dünya şahit olsun ki hiçbir güç bizim birliğimizin önünde duramaz" dedi.

"Kürt halkını tanımayanlar bir daha bugünkü yaşanılan örneğe baksınlar" diyen Baydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu halk artık korkunun kefenini yırtmıştır. Ya özgürlük ya özgürlük. Tüm dünya ve Ankara bilsin ki artık Kürt halkı ve Kürdistan, statüsüzlüğü kabul etmeyecek. Dilimizi yasaklarsanız biz de tüm barikatları kırıp bu alana geleceğiz. Daha önce 'kundir' [kabak] siyasetini bırakın demiştik. Tekrar ediyorum, kundir siyasetini bıraktınız ama Ankara'nın hareket ettiği akıl kundir aklıdır. Gelin insan olun."

Baydemir'in ardından kitleye seslenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, devletin siyaseti ve zulmünün bugün iflas ettiğini belirterek, "Bugün burada devletin politikalarını kırdınız. Korkuyla Kürt halkını susturamazsınız. Bugün devlet siyaseti, devlet zulmü iflas etmiştir. Kürt halkı sonuna kadar direnecektir. Halkımızın hukukunu tanımaya mecbursunuz. Sayın Öcalan Kürt çözümü için çok adım attı. Barış dedik, Öcalan'ı tecride aldılar. Kardeşlik dedik, 7000 Kürt siyasetçiyi zindana koydular. Roboski'de halkı uçaklarla bombaladılar. Bugün Amed'te Kürt halkının bu meydanda toplanmasına izin verilmedi, ama Kürt halkı direnerek geldi ve 'buradayız' diyor. Kürtler özgürlük için ayakta, artık susturamazsınız. Bizim size söylememize gerek yok, siz özgürlük yolunu biliyorsunuz" dedi.

"Amed bugün tarih yazdı"

DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk ise konuşmasında, "Amed bugün tarih yazdı. Zorbalığa ve zulme direndi. Bu alanı doldurdu. Tarih yazdınız. Tankları ve toplarıyla Amed'i işgal ettiler. Bu halk düşman güçleri mi ki işgal ediyorsunuz? Ama sizler Amed'e yakışanı yaptınız. Başbakan'ı Amed'e davet ediyoruz. İdris Naim Şahin'i Amed'e davet ediyoruz. Gelip görsünler. Siz bu halkın özgürlük yürüyüşünü durduramazsınız. Bugün Newroz gününde yeni bir başlangıç yaptınız" dedi.

Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit ve siyasi operasyonlara dikkat çeken Tuğluk, "Bu devletin Kürt halkına reva gördüğü şey, 'ya ölüm ya zindan'dır. Bu zulmünüze karşı sonuna kadar direneceğiz. Bedel gerekiyorsa öderiz. Ödeyeceğiz. Kimliğin tanınması, anadilde eğitim hakkı, siyasi statü ve Kürtlerin örgütlenme hakkını talep ediyoruz" diyerek sözlerini bitirdi.

Demirtaş: "Halkın gücü önünde duramazsınız"

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Newroz'u bilmeyenlere, tanımayanlara Newroz nedir dersi verdiniz" diyerek başladığı konuşmasında, ortaya çıkan tablonun anlayana basit bir ders olduğunu belirtti. Demirtaş, "Bak AKP, bak! İşte Newroz budur. Engelleyemezsiniz, yasaklayamazsınız. Tehdit ve operasyonlara rağmen işte halk özgürlük meydanındadır. 'Teslim olmadık' diyen kocaman yürekli bir halk Newroz meydanındadır" dedi.

İstanbul Kazlıçeşme'deki müdahaleye tepki gösteren Demirtaş, sölerini şöyle sürdürdü: "21 Mart dışında Newroz'u kutlayamazsınız diyorlar. Bakın bugün ayın 18'i, kutlanır mı kutlanmaz mı görün. Demek ki halkın gücü önünde duramazsınız. Halk saçma sapan genelgenizi tanımaz. Siz halkı tanıyacaksınız. Artık Kürdistan'da statüsüz yaşamak istemiyoruz. Kendi anavatanımızda özgür yaşamak istiyoruz. Şu anda hükümette hiç bir görüşme yoktur. Diyalog ve müzakere direnişle olacak. Bu yolda halk kendi önderinin ve partisinin etrafında kenetlenmiştir. Sayın Öcalan 10 metrelik çukurdaysa çözüm beklemeyin. Direniş bu halka özgürlük getirecektir."

Demirtaş'ın konuşmasının ardından cezaevinde bulunan PKK ve PAJK'lı mahpusların gönderdiği Newroz mesajı okundu.

Ardından Urfa milletvekilli (BDP) İbrahim Binici, halkı "özgürlük yürüyüşü"ne davet etti. Davet üzerine alanı dolduran on binlerce vatandaş, BDP il binasına doğru yürüyüşe geçti.

Haberin Devamı

İstanbul'daki olaylarda bir kişi öldü

İstanbul'da çıkan olaylarda BDP Arnavutköy ilçe yöneticisi Hacı Zengin'in başına gaz bombası isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

İstanbul'da Newroz'un kutlanmasını engelleyen polisin müdahalesinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Arnavutköy ilçe yöneticilerinden Hacı Zengin'in gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da twitter hesabından geçtiği mesajında polisin saldırısı sonucu Zengin'in hayatını kaybettiğini duyurdu.

Cenaze evinde olan BDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ise olayı şöyle anlattı: "Şu an evdeyiz. Olay sırasında Zengin'in yanında olan yeğeni, kutlamalar sırasında Zengin'in darp edildiğini aktardı. Daha sonra solunum yollarından rahatsız olan Zengin, atılan gaz bombalarının etkisiyle fenalaşmış. Yeğeni, Zengin'i Arnavutköy'deki evine götürmüş. Zengin kalp krizi geçirmiş ve hastaneye kaldırılmış. Henüz otopsi yapılmadı ancak doktorundan aldığımız ilk bilgilere göre Zengin'in öüm nedeni kalp krizi ve solunum rahatsızlığı."

'Erdoğan'ı çöplüğe göndereceğiz'

Newroz etkinliğinde konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, tüm engellere rağmen Newroz'u kutladıklarını belirterek, "Biz bu Newroz'u kutladık ya, bu da Erdoğan'a kapak olsun" dedi.

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda Ankara Valiliği'nin Kolej Meydanı'nda yapılacak olan Newroz kutlamasına izin vermemesi ve polisin Newroz alanında oluşturduğu ablukaya rağmen binler BDP Ankara İl binası önünde Newroz Bayramı'nı kutladı. Polis barikatı önünde yakılan ateşle gerçekleştirilen Newroz etkinliğine Abdullah Öcalan damgasını vurdu.

Newroz'da sık sık "Biji Serok Apo", "Be Serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Yakılan ateşin etrafında halay çeken binler renkli görüntülere sahne olurken, kutlamalara kucaklarında çocuklarıyla katılan kadınlar dikkat çekti.

Yöresel kıyafetlerin hakim olduğu Newroz kutlamasında Tertip Komitesi adına konuşan Harun Çakmak, Pozantı Cezaevi'nde çocuklara tecavüz ve cinsel istismarı haberleştiren DİHA muhabiri Özlem Ağuş'un tutuklandığın söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecride dikkat çeken Çakmak, "Kürtlerin kendisine önder olarak gördüğü Sayın Öcalan üzerindeki tecrit giderek arttırılıyor. Sayın Öcalan üzerinden bir halk tecrit ediliyor. Halk bunu kabul etmiyor, bunun cevabını da verecek. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalı, müzakereler halka açık yapılmalı" diye konuştu.

'Erdoğan'ı tarihin çöplüğüne göndereceğiz'

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, AKP'nin tüm yasaklarına rağmen burada Newroz'u kutlayan halka teşekkür ettiğini belirterek, "Tarihin bir kanunu var. Yürüyen bir halkın önünde kimse duramaz. Buna İçişleri Bakanı da dahildir. Halk burada Bakan Şahin nerede?" diye konuştu. AKP Hükümeti'nin anti-demokratik uygulamalarına dikkat çeken Kürkçü, "AKP diktatörlüğe giden yolda bizi deniyorlar. Ama dayanacağız. 2014 yılındaki Yerel Seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan'ı rezil etmezsek namertiz. Tayyip Erdoğan'ı tarihin çöplüğüne göndereceğiz" değerlendirmesini yaptı. Halk ile beraber yürüyeceklerini, halka güvendiklerini belirten Kürkçü, "Gelecek Newroz daha kalabalık olacağız. Biz bu Newroz'u kutladık ya bu da Erdoğan'a kapak olsun" dedi.

Kürkçü'nün konuşmasının ardından Newroz'a katılan binler dağılırken, Kızılay'a inmek isteyen grup ile polis arasında kısa süreli bir gergenlik yaşandı. Gerginlik Tertip Komitesi üyelerinin müdahale etmesi ile sona erdi.

 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.