1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Eğitim-iş Polis Müdahalesini Protesto Etti
Demirtaş: Bu Bir Savaş SUÇUDUR

Demirtaş: 'Bu Bir Savaş SUÇUDUR'

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Malatya'da cenazeleri olduğu belirtilen PKK'lilere rahmet, ailelerine baş sağlığı dileğinde bulundu.

A+A-

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Malatya'da cenazeleri olduğu belirtilen PKK'lilere rahmet, ailelerine baş sağlığı dileğinde bulundu.

Ailelere, "BDP olarak acılarını paylaştığımızı ve kendileriyle birlikte olduğumuzu belirtmek istiyorum" diye seslenen Demirtaş, yaşananları "savaşın acı ve ağır faturası" olarak yorumladı. Hayatını kaybedenlerin ve ailelerinin bu "savaşın" faturasını en ağır şekilde ödeyen kesimler olarak nitelendiren Demirtaş, üzüntülerini "Savaşı durdurmaya çalışan, barış isteyen ve barışçıl bir çözüm için bu kadar çaba harcayan bir halkın evlatlarının halen bu şekilde yaşamını yitiriyor olması bizler açısından çok daha fazla bir dram ve üzüntü yaratıyor" sözleriyle dile getirdi.

'Bu bir vahşet ve savaş suçudur'

Malatya'ya gönderdiklerini heyetin cenazeleri göremediğini dile getiren Demirtaş, "Hem fotoğraflardan hem de aldığımız duyumlardan cenazelerin hepsinin tahrip edildiği bir kısmının parçalandığı şeklinde… Bu her şeyden önce bir vahşettir, bir savaş suçudur. İntikam duygusuyla hareket edenler, başkalarının yüreğini yakma intikamını alma, misliyle acı çektirme yemini edenler, ortaya çıkan acının sorumlularıdır. Eğer bir insanın içindeki kin ve öfke bu tablo ile iyileşiyor, ortadan kalkıyorsa biz böyle düşünenlerin her şeyden önce insaniyetini sorgularız. Bu kadar kin intikam duygusuyla hareket etmek insanlıkla açıklanamaz. Bu savaşın ötesinde büyük bir vahşetle intikam alma durumuna dönüşmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

'Cenazeleri basına teşhir edecekler'

Kürtlerin bu tabloyu her zamankinden daha iyi okumasını isteyen Demirtaş, AKP'nin bütün olup bitenlerin ve insanların hayatını kaybetmesinin siyasi sorumlusu olduğunu söyledi. Cenazelere ilişkin de ilginç bir bilgi veren Demirtaş, "Ben geçen hafta sonu Hakkari'de bulunduğum saatlerde böyle bir bilgi geldi bize. Çukurca taburunda çok sayıda PKK'li gerilla cenazesinin getirilip, çekim yaptırılacağı hazırlığı vardı. O sırada Van depremi gerçekleşti. Bu program iptal edildi. Sanırım deprem nedeniyle bunun yani cenazelerin kendileri açısından basına sunumunu gerçekleştirmediler" dedi. BDP olarak o saatten beri girişimlerini sürdürdüklerini, olayın doğruluğunu araştırdıklarını dile getiren Demirtaş, bugün itibariyle Savcının resmi olarak ellerinde 24 cenaze olduğu bilgisini verdiğini söyledi. Demirtaş, 20 civarında başka cenazelerinde olduğu iddiasının bulunduğunu, ancak bunların nerede olduğu ya da olup olmadığına dair bilgilerin kesinleşmediğini söyledi.

'Halkımız evlatlarına en üst düzeyde sahip çıkmalıdır'

"Ortaya çıkan bu durum vesilesiyle tüm halkımızı duyarlılığa çağırıyorum" ifadelerini kullanan Demirtaş şöyle devam etti: "Bu vahşet karşı hiç kimse sesiz kalmamalıdır, suskun kalan insanlığını yitirir. Bütün halkımız cenazelerine en üst düzeyde sahip çıkmalıdır bu vahşete en üst düzeyde tepkisini göstermelidir; çünkü bu kabul edilebilecek ve hiç birimizin normal göreceği bir şey değildir. Nerede olursa olsun bütün halkımız bu askeri ve siyasi operasyonlara bu vahşete karşı tepkisini dile getirmelidir. Cenazelerini ve evlatlarını en üst düzeyde sahiplenmelidir. Biz BDP olarak böyle bir dönemde bütün acıları ortaklaştırmaya çalıştığımız dönemde bir yandan bu deprem felaketi acısıyla halkımız boğuşurken, öte yandan böyle bir vahşetle trajediyle karşılaşmış olmaktan büyük bir üzüntü duyuyoruz. Ama halkımız bütün bunları aşacak güce ve iradeye sahiptir. Partimiz bu konuda her türlü baskıya karşı direnecek güce ve kararlığa sahiptir. Halkımızda bu konuda gerekli tavrı ortaya koymalıdır. Halkımızdan bugün itibariyle beklediğim tavır budur. Cenazelere en üst düzeyde sahip çıkmalıdır."

'Uygulanan 90'lı yıllardaki vahşettir'

Demirtaş, cenazelerin basına teşhir edilme girişimini de, "90'lı yıllara dönüş" diye nitelendirdi ve "90'lara dönülmeyecek diyen bir devlet aslında tamda 90'lı yıllarda olduğu gibi yapma niyetinde olduğunu bu olayda göstermiştir. Van depremi olmasaydı büyük ihtimalle Çukurca taburunda cenazeler yan yana dizilip, basına teşhir edilecekti. Basın mensupları Çukurca'ya gitme hazırlığındayken deprem gerçekleşti. Bu 90'lı yılların tipik vahşet uygulamasıdır" diye belirtti.

'Bayram yine bayram olmaktan çıktı'

Kürtlerin uzun yıllardır bir yasta olduğuna da işaret eden Demirtaş, "Hangi bayramı yaşayabildik son bayramların hangisi bayram havasında geçti ki. Bu bayramda maalesef ki, Van depremiyle gerilla cenazeleri ve katliamlarla zaten halkımız ve bizler açısından bayram olmaktan çıkmıştır" ifadelerini kullandı. Demirtaş, cenazelerin alınması ve defin işlemleri için Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan'ın Adalet Bakanı ile bir görüşme gerçekleştireceğini aktardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.